cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Ecologie » Zgomotul si efectele sale
Zgomotul si efectele sale
Marime: 0 kb        Pentru: Liceu        Nota: 6,83        Voturi: 42        Afisari: 6,040        Download: 0
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
6,83 (42 voturi)
Una din cele mai persistente probleme de sanatate din Europa este zgomotul in munca. Zgomotul este sunetul neplacut auzului. Efectele pe care expunerea la zgomot le are asupra sanatatii constituie o problema de sanatate publica din ce in ce mai acuta. Jumatate din populatia europeana traieste intr-un mediu cu zgomot. O treime din populatia acestei regiuni este deranjata de nivelurile de sunet in timpul somnului. Efectele zgomotului asupra omului sunt in functie de intensitatea si de durata sa.
Omul traieste in lumea sunetelor si zgomotului. Sunetul se defineste prin vibratiile mecanice ale mediului care se transmit la aparatul auditiv. Sunetul s-a integrat in viata noastra cotidiana incat rareori suntem constienti de toate functiile sale. El ne ofera momente de distractie cand ascultam o simfonie sau cantecul pasarilor. Ne permite sa comunicam cu familia si prietenii nostri prin intermediul vorbirii. Tot sunetul ne avertizeaza de apropierea unui automobil, ne atrage atentia atunci cand suna telefonul, cand bate cineva la usa, cand suna sirena unui vapor. Zgomotul este sunetul puternic, necoordonat.
Unitatea de masura a intensitatii sunetelor este decibelul (db). Este o unitate de masura relativa, avand ca baza logaritmul raportului intre intensitatea zgomotului dat si intensitatea de referinta, stabilita conventional ca fiind presiunea vibratiilor sonore de 0, 0002 dine/cm si care a fost considerata ca limita de jos a sunetelor audibile de catre om. Tinand seama de scara logaritmica, inseamna ca sunetele cu intensitatea de 10, 20, 30 db reprezinta depasirea de 10, 100, 1000 ori a pragului inferior al intensitatii.
Pentru a evalua in ce mod perturba zgomotul activitatea la locul de munca, trebuie sa se tina cont de urmatorii factori:
zgomotul neasteptat si/sau intermitent deranjeaza mai mult decat cel continuu;
zgomotele cu un spectru mai bogat in frecvente inalte, deranjeaza mai mult decat cele cu frecvente joase;
activitatile in care atentia este foarte importanta sunt perturbate in mai mare masura decat celelalte;
sensibilitatea la zgomot este mai mare in activitatile de instruire decat in lucrarile de rutina.
Problemele de sanatate cauzate de zgomot includ: dificultati in comunicare si concentrare, stres si irascibilitate, tulburari ale somnului, probleme cardiovasculare si efecte negative asupra sistemului endocrin, asupra performantei, productivitatii si comportamentului social.
In ordinea aparitiei, primele efecte sunt la nivel psihic (distragerea atentiei, reducerea perfor-mantelor in sarcini care utilizeaza memoria de scurta durata), vegetative (cresterea activitatii cardiace), suferinta auditiva si apoi dificultati in coordonarea miscarilor.
2. Zgomotul la locul de munca
Se estimeaza ca o treime a angajatilor din Europa (peste 60 milioane de oameni) sunt expusi la niveluri ridicate de zgomot mai mult de un sfert din timpul lor de lucru.
Circa 40 milioane de lucratori (echivalentul intregii populatii a Spaniei) sunt nevoiti sa ridice tonul peste nivelurile normale de conversatie pentru a se putea face auziti, cel putin jumatate din timpul lor de lucru.
In 1990 aproape 30 de milioane de americani au fost expusi unui nivel ridicat de zgomot de 85 de decibeli, sau dB, la locul de munca. Probleme ale urechii interne pot fi cauzate de catre zgomote puternice (impuscaturi, explozii). Mai pot fi cauzate de catre expunerea la zgomot in perioade de timp mai lungi. Aceste cazuri apar la locurile de munca, dar si in zonele din jurul aeroporturilor si a autostrazilor. Cand urechea interna este expusa la nivele sonore de 85dB timp de 40h/saptamana, pe durata vietii unui adult, exista un mare risc in deteriorarea celulelor superioare senzoriale. Deteriorarea se dezvolta in timp iar persoana expusa de obicei nu sesizeaza acest lucru. Probleme legate de neintelegerea vorbitului atunci cand exista un nivel scazut de zgomot este unul dintre primele simptome. Pierderea auzului indusa de zgomot este considerata ca fiind cea mai comuna, ireversibila boala din industrie. O expunere prelungita la zgomot puternic poate conduce la deficiente de auz, dar zgomotul poate fi de asemenea sursa sau un factor care contribuie la :
vatamarea urechii in timpul expunerii la substante periculoase;
stresul legat de munca;
cresterea riscului de accidentare la locul de munca ;
vatamarea fatului, in timpul sarcinii angajatei.
De fapt, zgomotul in munca poate costa mult mai mult decat pierderea auzului! El poate fi un factor care cauzeaza accidente de munca, contribuie la stresul legat de munca si poate cauza imbolnaviri, actionand in combinatie cu alti factori de risc din mediul de munca. Pierderea auzului poate nu numai opri o persoana sa lucreze la intreaga sa capacitate; ea poate sa distruga viata sociala a persoanei, izoland-o de comunitate.
Pentru evitarea efectelor determinate de intensitatile mari ale zgomotului sunt necesare masuri de prevenire precum:
acte normative de limitare a zgomotelor ;
dimensionarea corespunzatoare a incaperilor;
dispersarea si dispunerea rationala a echipamentelor;
pereti, plafoane si plansee din materiale fonoabsorbante ;
sali pentru recreere in timpul pauzelor;
control ORL periodic.
alte solutii de minimizare a expunerii la zgomot cuprinse in cadrul Directivei 2003/10/CE.
3. Zgomotul ambiental
Zgomotul ambiental este o problema internationala serioasa si mereu crescanda; zgomotul este luat in considerare din ce in ce mai mult in evaluarea calitatii vietii intr-un oras, sau vecinatatea sa. Zgomotul ce provine de la traficul auto sau feroviar, aeroportuar, zonele industriale sau de la vecini duce la cresterea continua a numarului de reclamatii si dispute legale. In afara de crearea de disconfort, zgomotul poate sa influenteze somnul, sanatatea, bunastarea si valoarea proprietatilor, poate produce stres, oboseala si pierderea irecuperabila a auzului si negativ procesul de invatare in scoli.
Infrasunetele care pot aparea la automobile cu viteza mare, la elicoptere, la apropierea furtunii, explozii, cutremure, in timpul zborului avioanelor supersonice. Infrasunetele sunt foarte greu absorbite, deci se atenueaza putin cu distanta. Infrasunetele ca si ultrasunetele sunt percepute de sugari, animale si pasari. La adulti infrasunetele produc ameteala, voma, un fals efect de euforie, sau chiar efecte cumulate.
Ultrasunetele au frecvente de 20000 Hz - 1 miliard Hz. Sunt produse in natura, in industrie sau in aparatura electrocasnica. Animalele receptioneaza ultrasunetele iar lilieci utilizeaza ultrasunetele emise de ei pentru orientarea in timpul noptii. La om ultrasunetele distrug globulele rosii din sange, apar migrene, greata sau chiar pierderea echilibrului. Ultrasunetele distrug bacteriile, virusii cum ar fi: bacilul tuberculozei, virusul gripei, al tifosului.
Zgomotul actioneaza asupra intregului organism, deoarece senzatia auditiva ajunge la sistemul nervos central, prin intermediul caruia influenteaza alte organe. Efectele resimtite de om sunt: reducerea atentiei, a capacitatii de munca, deci creste riscul producerii accidentelor;
instalarea oboselii auditive care poate disparea odata cu disparitia zgomotului;
traumatisme, ca urmare a expunerii la zgomote intense un timp scurt. Aceste traume pot fi ameteli, dureri, lezarea aparatului auditiv si chiar ruperea timpanului;
scaderi in greutate, nervozitate, tahicardie, tulburari ale somnului, deficienta in recunoasterea culorilor;
surditate la perceperea sunetelor de inalta frecventa.
Alte referate Ecologie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Natura in pericol gimnaziu 5,24 111 0 kb
Surse de poluare a mediului inconjurator Liceu 0,00 0 0 kb
Ecoturismul si comunitatile locale liceu 5,57 116 0 kb
Ecologia turistica in zona Muntilor Apuseni liceu 5,75 77 0 kb
Protectia juridica a atmosferei liceu 5,50 102 0 kb
Reciclarea gimnaziu 5,50 96 0 kb
Componentii ecologici ai ecosistemului gimnaziu 7,75 116 0 kb
Impactul ecologic al consumului de energie liceu 6,40 93 0 kb
Apele statatoare liceu 5,60 114 0 kb
Poluarea mediului inconjurator liceu 2,67 107 0 kb
Top download la Ecologie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Poluarea mediului liceu 4,36 196 0 kb
Poluarea aerului liceu 3,31 146 0 kb
Impactul depozitelor de deseuri industriale si urbane asupra mediului facultate 4,53 144 0 kb
Poluarea apei gimnaziu 5,28 142 0 kb
Protectia mediului natural liceu 5,00 133 0 kb
Dezechilibre ecologice liceu 7,46 132 0 kb
Notiuni generale de ecologie liceu 9,40 132 0 kb
Ecologia plantelor liceu 4,38 128 0 kb
Turismul si mediul inconjurator liceu 3,92 122 0 kb
Ecoturismul si comunitatile locale liceu 5,57 116 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Surse de poluare a apei - Ecologie
2. Radioactivitatea si mediul inconjurator - Ecologie
3. Metode de supraveghere a poluarii mediului - Ecologie
4. Energia nucleara si dezvoltarea durabila - Ecologie
5. Tratarea biologica a deseurilor - Ecologie
6. Relatiile ecologice dintre microorganisme - Ecologie
7. Zgomotul si efectele sale - Ecologie
8. Surse de poluare a mediului inconjurator - Ecologie
9. Reciclarea deseurilor - Ecologie
10. Distrugerea mediului - Ecologie
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate