cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Medicina » Virusul gripal
Virusul gripal
Marime: 0 kb        Pentru: liceu        Nota: 5,35        Voturi: 23        Afisari: 5,939        Download: 66
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
5,35 (23 voturi)
Virusul gripal
Virusul gripal (Myxovirus influenzae) apartine familiei Orthomyxoviridae. Are o forma sferica, cu diametrul de 80-120 mm.
Virusul gripal contine un lant unic negativ ARN compus din 8 fragmente care codifica 10 proteine virale (materialul genetic al virusului). Fragmentele de ARN au un invelis proteic comun, care le uneste formand nucleoproteidul. Invelisul exterior este constituit dintr-o membrana lipidica; lipidele sunt raspunzatoare pentru complicatiile grave care afecteaza omul in timpul bolii.
La suprafata virusului se afla structurile superficiale - hemaglutinina (denumita astfel dupa capacitatea de a aglutina eritrocitele) si neuraminidaza (enzima).
Hemaglutinina asigura capacitatea virusului de a se uni cu celula receptor.
Neuraminidaza raspunde, in primul rand, de capacitatea particulei virale de a patrunde in celula gazda si, in al doilea rand, de capacitatea particulelor virale de a iesi din celula dupa multiplicare.
Nucleoproteidul (denumit si antigen-S) are structura specifica de tip; determina tipul virusului (A, B sau C).
Structurile superficiale (hemaglutinina si neuraminidaza) au specificitate de subtip si de tulpina; determina diferitele tulpini ale unui tip de virus. Exista 16 subtipuri antigenice ale hemaglutininei (H1-H16) si 9 ale neuraminidazei (N1-N9). Aceste antigene sunt supuse variatiei.
Exista 3 tipuri de virus gripal: A, B si C
Virusul gripal A produce imbolnavirea de gravitate medie sau mare. Infecteaza atat omul cat si unele animale domestice (calul, porcul, pasarile). Virusul gripal A este responsabil de aparitia pandemiilor si a epidemiilor extinse. Sunt cunoscute o multitudine de subtipuri ale gripei A. Acestea se clasifica dupa antigenii superficiali (hemaglutinina si neuraminidaza). In momentul de fata sunt cunoscute 16 tipuri de hemaglutinina si 9 tipuri de neuraminidaza.
O caracteristica importanta a virusului este specificitatea, ce consta in faptul ca virusul gripal nu poate avea 2 cauze diferite.
Ca si virusul gripal A, virusul gripal B este capabil sa isi modifice structura antigenica. Gripa de tip B este prezenta numai la om si are manifestari epidemice moderate, cu o evolutie lenta.
Virusul gripei C este destul de putin studiat. Este cunoscut ca, spre deosebire de virusurile A si B, acesta contine doar 7 fragmente de acid ribonucleic si un antigen superficial. Virusul gripal C infecteaza doar omul. Simptomele bolii sunt de obicei foarte usoare sau nu se manifesta deloc. Acesta nu produce epidemii si nu duce la urmari serioase. Este cauza unor imbolnaviri sporadice, in special la copii.
Structura antigenului nu este supusa unor astfel de transformari ca la virusul gripei A. Imbolnavirile produse de virusul gripal C coincid deseori cu epidemia gripei de tip A. Tabloul clinic este la fel ca si in cazul formelor usoare si moderat severe ale gripei A.
Sistemul international de codare a virusurilor gripei
Nomenclatura virusurilor gripale foloseste un sistem international de codare. Aceasta indica: tipul virusului, gazda de origine (pentru tulpini animale ale tipului A), originea geografica, numarul tulpinii, anul izolarii, subtipul antigenic.
De exemplu: A/Bangkok/1/79(H3N2) este un virus de tip A, izolat in Bangkok in 1979.
Variatia antigenica este particularitatea fundamentala a virusurilor gripale A si B. Aceasta are loc la nivelul antigenilor superficiali ai virusului (hemaglutinina si neuraminidaza). Cel mai probabil este un mecanism evolutiv de adaptare a virusului pentru asigurarea supravietuirii.
Exista doua mecanisme ale variatiei antigenice: minora (antigenic drift) si majora (antigenic shift).
La virusul gripal A se intalnesc ambele variatii antigenice, in timp ce la virusul B se manifesta numai variatia antigenica minora.
Variatia antigenica minora (antigenic drift) se produce in perioada interpandemica la toate tipurile de virusuri. Acestea sunt mutatii de mica importanta in genele care codifica hemaglutinina si neuraminidaza. De regula, astfel de transformari se produc in fiecare an. Ca urmare apar epidemii; apararea data de contactele anterioare cu virusul se mentine, dar este insuficienta.
Variatia antigenica majora (antigenic shift) La intervale neregulate de timp (10-40 de ani) apar virusuri cu deosebiri mari fata de populatia de baza. Aceste modificari afecteaza semnificativ structura antigenica a hematoglutininei si, mai rar, a neuraminidazei. In prezent, mecanismul de formare a noilor tulpini ale virusului gripal nu este in totalitate cunoscut. Una din teoriile existente se bazeaza pe recombinarea genelor virusului gripal la animale (pasari, porci) si om. Atunci cand o celula receptoare este infectata concomitent cu tulpini animale si umane, poate produce un virus cu hemaglutinina sau neuraminidaza complet noua.
Ca urmare a variatiei antigenice majore (shift) se formeaza tulpini absolut noi de virusuri, in fata carora marea majoritate a populatiei nu are imunitate. Aceste mutatii sunt specifice doar virusurilor de tipul A si sunt responsabile de aparitia pandemiilor.
Alte referate Medicina
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Ingrijirea bolnavilor cu probleme de mobilitate fizica liceu 10,00 76 0 kb
Ingrijirea preoperatorie si postoperatorie a bolnavului cu cancer gastric facultate 4,60 135 0 kb
Atitudinea individului fata de boala cronica liceu 10,00 98 0 kb
Bolile sistemului circulator liceu 3,80 96 0 kb
Encefalopatia spongiforma bovina liceu 10,00 63 0 kb
Hipotensiunea arteriala liceu 10,00 34 0 kb
Pasteureloze la animale liceu 10,00 22 0 kb
Diagnosticarea displaziei acetabulare la copil liceu 10,00 39 0 kb
Boala Addison liceu 6,00 97 0 kb
Bolile sistemului digestiv liceu 2,61 114 0 kb
Top download la Medicina
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Boli de ochi liceu 4,05 663 0 kb
Boli ale aparatului respirator liceu 4,25 436 0 kb
Propedeutica farmaceutica liceu 3,26 312 0 kb
Prezentare de caz clinic facultate 4,33 196 0 kb
Semiologie liceu 3,03 192 0 kb
Conduita si tratament in abdomenul acut chirurgical liceu 4,50 184 0 kb
Bolile respiratorii liceu 3,93 176 0 kb
Apendicita gimnaziu 5,55 172 0 kb
Ingrijirea pacientului cu astm bronsic liceu 5,00 171 0 kb
Astmul bronsic liceu 4,47 165 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Efectele fumatului pasiv - Medicina
2. Vascularizarea pielii - Medicina
3. Rolul proteinelor - Medicina
4. Necroza si apoptoza - Medicina
5. Despre ereditate - Medicina
6. Metabolismul lipidic in soc - Medicina
7. Leacuri naturale impotriva afectiunilor renale - Medicina
8. Bolile globului ocular - Medicina
9. Efectele aloe vera asupra tumorilor - Medicina
10. Stomatitele - Medicina
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate