cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Diverse » Totul despre Turcia
Totul despre Turcia
Marime: 0 kb        Pentru: liceu        Nota: 6,83        Voturi: 6        Afisari: 2,674        Download: 118
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
6,83 (6 voturi)
Totul despre Turcia
1.1.1Localizare geografica:
Pamanturile Turciei sunt situate in locul in care trei continente alcatuiesc lumea veche. Asia, Africa si Europa sunt mai aproape una de alta si constituie punctul unde se intalnesc Europa si Asia.
Din punct de vedere geografic, tara este situata in jumatatea nordica a emisferei intr-un punct care este la aproximativ jumatatea drumului intre ecuator si polul nord, de la o longitudine de 36 grade N la 42 grade N si la o latitudine de la 26 grade E pana la 45 grade E. Turcia are o forma aproximativ dreptunghiulara si 1,660 km.
Marea majoritate a tarii este acoperita de munti: la nord - masivul Ponti, în centru - regiunea muntoasa Anatolia, la sud - masivul Taurus. În partea de sud a Anatoliei se înalta vulcani inactivi, în a caror roca moale s-au construit cunoscutele si bizarele orase subterane din Cappadocchia. Din Azerbaidjan se întinde la sud marele lac sarat Van si regiunea muntoasa Hakari (4168 m). Frecventele cutremure, gheizerele si activitatea post-vulcanica ne indica faptul ca toata suprafata este activa tectonic. Partea europeana este acoperita de masive muntoase înconjurate de câmpii roditoare. Cu toate ca Turcia este situata geografic într-un loc în care conditiile climaterice sunt mai de graba temperate, natura diversa a reliefului, în special muntii care se întind de-a lungul coastelor, duce la diferente semnificative între conditiile climaterice ale diferitelor regiuni. În vreme ce zonele de coasta se bucura de un climat mai blând, platoul interior al Anatoliei are parte de extreme: veri toride si ierni reci, cu precipitatii scazute. Peisajul este colorat si divers, cu forme variind de la munti acoperiti de zapada, pâna la paduri de stejar si pini; de la întinse câmpii verzi, pâna la lacuri mari.
1.1.2Vecinatate:
Frontiera de uscat a Turciei are 2,573 kilometri in total, iar linia de coasta (inclusiv insulele) au alti 8,333
asiatice de-a lungul granitelor sale de uscat.
Comunitatea Statelor Independente (la NE), Iran, Irak (la est) si Siria (SE). Granitele Turciei pe continentul european sunt constituite de o frontiera de 212 kilometri cu Grecia si o frontiera de 269 kilometri cu Bulgaria.
1.1.3Suprafata si regiuni geografice:
Suprafata actuala a Turciei incluzand lacurile este de 814.578 kilometri patrati, din care 790.200 sunt in Asia si 24.378 sunt situati in Europa.
Turcia este in mare impartita in sapte regiuni: regiunea Marii Negre, regiunea Marmara si regiunile Egeeana, Mediteraneana, Anatolia Centrala, Anatolia de Est si Anatolia de Sud-Est. Terenul accidentat din Anatolia de nord situat de-a lungul Marii Negrii seamana cu o centura ingusta si lunga. Pamantul din aceasta regiune este aproximativ 1/6 din suprafata de pamant a Turciei.
Regiunea Marmara cuprinde suprafata care incercuieste Marea Marmara, si include intreaga parte europeana a Turciei, ca si nord-vestul Campiei Anatoliei. In timp ce este cea mai mica dintre regiunile Turciei dupa regiunea Anatoliei de Sud-Est, are cea mai mare densitate a populatiei dintre toate regiunile.
Cel mai important varf in regiune este Uludag (2,543 metri). In partea dinspre Anatolia a regiunii sunt campii fertile mergand de la est la vest.
Regiunea egeeana se intinde de la coasta egeeana la partile dinspre continent ale Anatoliei de vest. Exista diferente semnificative intre zonele de coasta si cele de pe continent, atat in termeni de caracteristici geografice cat si de aspecte economice si sociale.
In general, muntii din regiune cad perpendicular in mare iar campiile se intind de la est la vest.
In regiunea mediteraneeana, localizata in sudul Turciei, Muntii Taurus de vest si centrali se ridica brusc din spatele liniei de coasta.
Regiunea central anatoliana este exact in centrul Turciei si da aparenta ca ar fi mai putin muntoasa comparativ cu alte regiuni.
Regiunea Anatolia de est este cea mai mare si mai inalta regiune a Turciei. Aproximativ trei sferturi din ea se situeaza la o altitudine de 1,500-2,000 metri. Anatolia de est este compusa din munti izolati ca si din lanturi intregi de munti, cu platouri si campii vaste.
1.1.4Liniile de coasta
Turcia este inconjurata de mare pe trei laturi, si anume de Marea Neagra in nord, de Mediterana la sud si de Marea Egee in vest. In partea de nord-vest mai exista de asemenea o importanta mare interioara, Marea Marmara, intre stramtorile Dardanele si Bosfor, importante canale care conecteaza Marea Neagra de restul lumii.
Lungimea coastei Marii Negre in Turcia este de 1,595 kilometri, iar salinitatea apei este de 17%. Coasta mediteraneeana se intinde pe 1,577 kilometri.
Gradul de salinitate al Mediteranei este aproape dublu fata de cel al Marii Negre.
Coasta egeeana este o continuare a celei mediteraneene. Lungimea coastei de la Marea Egee este de peste 2,800 kilometri. In lungul coastei se afla multe insule.
1.1.5Istoricul tarii
Tinuturile Anatoliei au fost martorele multor civilizatii, ale caror urme se afla peste tot, înca de la începuturile omenirii. Primele constatari ale vietii omenesti dateaza înca din Paleolitic, cu aproximativ 500.000 de ani în urma, descoperirile fiind facute de catre arheologi în Antalya. Între anii 8000 - 5000 î.Ch au aparut primele comunitati. Urmeaza epoca de bronz, între anii 2500 - 2000 î.Ch, în care s-a dezvoltat cultura hatti, apoi hititii, între anii 1800 - 1200 î.Ch. În decursul acestor doua perioade Anatolia a fost martora a unor sisteme sociale mai evoluate si a constructiei de mari monumente. Câteva secole mai târziu, în jurul anului 800 î.Ch, s-au înfiintat imperiile Carian, Lician, Lidian si Frigian, dar si coloniile grecesti. Urmele culturale ale acestei perioade se mai gasesc înca de-a lungul întregii coaste a Marii Egee. În sec. 3 î.Ch grecii au cucerit statele persiene fondate în sec. 6 î.Ch si Imperiul Elen a pus stapânire pe teritoriu. Din acea perioada au ramas ziduri ale oraselor, gimnazii, teatre si arene.
În anul 230 î.Ch romanii au trecut Marea Egee, îndreptându-se spre Anatolia si, de atunci încolo, acestia au influentat stilul de viata anatolian. În aceasta perioada, în Turcia au avut loc multe schimbari, regiunea Cappadocchia purtând pâna în zilele noastre amprenta Romei. Dupa aparitia crestinismului, Imperiul Roman a fost împartit în doua: cel de Apus s-a destramat în cele din urma, iar cel de Rasarit a devenit Imperiul Bizantin, cu capitala la Constantinopole (Istanbul), oras cucerit în anul 1204 de invazia latina. În acest timp, islamismul a fost adus în Anatolia odata cu invazia arabilor din anul 654. Ei si-au transmis credinta turcilor selgiuc, care au ocupat majoritatea teritoriului iar Konya a devenit în aceasta perioada capitala selgiuc-ilor. Dupa anul 1243, Anatolia a fost invadata de mongoli si, curând dupa aceea, turcii otomani au fondat Imperiul Otoman (1299). Odata cu cucerirea Constantinopolelui în 1453, Imperiul Otoman si-a largit granitele în Europa, Africa si Orientul Mijlociu. Pâna la caderea sa oficiala din 1918, acest imperiu a fost martorul multor perioade de expansiune, micsorare si înflorire, lasându-si peste tot mostenirea si comorile. În anul 1923, Mustafa Kemal Ataturk, eroul national al Turciei a fondat Turcia republicana. Dupa ce a fost martora unei atât de vaste parade a civilizatiilor pe pamântul sau, Turcia de astazi este o tara moderna, deschisa integrarii în plan mondial. Sub presedintia generalului Evren, tara a devenit preponderent democratica, viitorul sau economic fiind conectat la Comunitatea Europeana.
Alte referate Diverse
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Functionarea magazinului alimentar gimnaziu 10,00 43 0 kb
Globalizarea liceu 9,00 74 0 kb
Deblocarea structurala a producerii, prelucrarii si comercializarii laptelui in Romania facultate 10,00 21 0 kb
Noaptea de sanziene gimnaziu 10,00 20 0 kb
Vectori in plan liceu 2,83 88 0 kb
Tratamente de iarna in livezi liceu 5,50 89 0 kb
John D. Rockeffeler liceu 10,00 34 0 kb
Zeitati gimnaziu 10,00 56 0 kb
Graul gimnaziu 4,30 218 0 kb
Calendarul lucrarilor floricole din spatiile protejate liceu 10,00 37 0 kb
Top download la Diverse
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Cultura nucului liceu 4,12 891 0 kb
Ecologie liceu 3,55 350 0 kb
Inventarierea liceu 4,18 300 0 kb
Bucataria romaneasca liceu 3,39 275 0 kb
Motivatia muncii liceu 4,61 260 0 kb
Thalia gimnaziu 4,56 254 0 kb
Mitul lui Orfeu gimnaziu 7,29 253 0 kb
Tehnologia valorificarii laptelui facultate 3,63 230 0 kb
Graul gimnaziu 4,30 218 0 kb
Impactul omului asupra naturii liceu 4,78 217 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Homosexualitatea - Diverse
2. Mierea - Diverse
3. Metode alternative ale curentului electric - Diverse
4. Istoricul hartilor - Diverse
5. Marile religii ale lumii - Diverse
6. Publicistica lui Mircea Vulcanescu - Diverse
7. Saracia populatiei de etnie rroma - Diverse
8. Putem trai mai bine-eseu - Diverse
9. Procter & Gamble - Diverse
10. Catastrofe politice - Diverse
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate