cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Educatie fizica » Sportul si cultura
Sportul si cultura
Marime: 0 kb        Pentru: Gimnaziu        Nota: 3,48        Voturi: 107        Afisari: 9,972        Download: 48
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
3,48 (107 voturi)
Sportul si cultura
Componenta esentiala a vietii, miscarea si, derivat din aceasta, exercitiul fizic se constitue intr-un adevarat izvor de sanatate, practicarea lor recomandindu-se din frageda copilarie pina la adinci batrineti.
Realizata initial in cadrul familiei, sub supravegherea parintilor, apoi la nivelul scolii, in lectiile de educatie fizica sau in activitatile sportive extrascolare, pregatirea fizica a persoanelor este strins corelata cu cea intelectuala, eficienta procesului de instruire fiind conditionata de alternarea judicioasa a orelor de intensa solicitare intelectuala cu cele practice, sub forma exercitiului fizic.
Efectele binefacatoare ale miscarii asupra starii de sanatate sunt binecunoscute, desi nu totdeauna se manifesta consecventa in practicarea exercitiilor fizice corespunzator categoriei de virsta, sexului si nivelului de pregatire fizica generala.
Sigur ca e destul de greu sa distingi momentul trecerii de la sport ca "fapt impulsiv" la sport ca "valoare culturala". Integrarea se petrece atunci cind exercitiul sportiv se efecueaza cu constiinta exacta a semnificatiei educative si a treptelor ierarhiei valorice. Astfel, sportul devine "proiect uman realizat"! Sportivul se straduieste sa creasca, sa se dezvolte ca persoana, sa-si creeze un stil de viata. In cursul acestui proces de creatie sui-generis sportul face accesibila mobilizarea acelor elemente pe care alte manifestari culturale poate ca nu le impartasesc. Sportul permite omului sa descopere si sa dezvolte resorturi de ordin cultural care zac in el insusi.
Sportul este cultura – sustine filosoful francez Bernard Jeu – in masura in care performanta sportivului este creatie. Fireste ca pina la un punct cele doua acceptiuni intra in contradictie. Necesitatea istorica supunind sportul la constringeri exterioare, actul atletic pare a nu se mai impaca prea bine cu libertatea de creatie.In schimb, e sigur ca imaginea sportivului care inflacareaza inima publicului este aceea a unui campion uman.
In aceste conditii – afirma cercetatorul Nicu Alexe – nu trebuie sa surprinda aparitia notiunii de cultura sportiva. "Se spune despre un individ ca are o cultura muzicala, dar tot asa de bine poate sa aiba si pe cea a miscarii, a sportului, daca le realizeaza constant si, cel mai important, le intelege sensurile, le cunoaste esenta". Cultura sportiva inglobeaza un sistem de principii care ne ajuta sa gasim in noi insine uimitoare resurse, sa le valorificam si astfel sa descoperim dimensiunile noi ale propriilor disponibilitati. In acest fel, cultura sportiva favorizeaza "formarea unei conceptii optimiste, prin insuflarea increderii in fortele proprii, in capacitatea de a depasi propriile performante sau momente de dificultate, stimulind capacitatea de munca si creatie". (cum spune prof. univ. dr. doc Stefan Birsanescu).
Sportul evoca experiente exclusiv umane si independente de formele schimbatoare, modelele sau traditiile civilizatiei. Cultura sportului este proiectata, primar, in noi insine, de aici deriva reveberatia sa universala. Asa se explica audienta idealului olimpic astazi la toate popoarele, asa cum cu 3000 de ani in urma rasuna la poporul grec, in epoca civilizatiei helenice.
Elita intelectuala, influentata de dihotomia suflet- trup, a avut mereu tendinta de a crede ca formele educatiei fizice conduc exclusiv la hipertrofia musculara si a subestimat valentele spirituale ale unei institutii care si-a aflat sursa in armonie, creind de la inceputuri expresia kalokagathiei, a binelui si a frumosului sub acelasi acoperamint.
Cei care privesc prin ochelarii dualismului spirit-corp, abordind parcelat raportul, vad adesea in trup doar expresia a ceea ce asemuieste omul cu antropoidul. Alfred Andersch pretindea, in 1960, ca oricum deviza mens sana in corpore sano e indoielnica. "Cel mai adesea - spunea el - spiritul se simte mai bine intr-un corp nu tocmai sanatos". Ceea ce ni se pare nu numai o exagerare, ci chiar o malitie si o aliniere la ideile romantismului, ale creatiei maladive. Dimpotriva, Voltaire recomanda, ca o reteta a fericirii umane: trupul unui atlet si sufletul unui intelept. Fara indoiala, trupul si sufletul trebuie abordate ca un tot, ca o unitate indisolubila. Individ si indivizibil pornesc din la aceeasi radacina.
Revenind la relatia care ne preocupa, sa convenim ca in cultura zilelor noastre sportul este elementul ludic prin excelenta. In toata gratuitatea lui (aparenta uneori), sportul este activitate creatoare de cultura.
Valorile care inalta exercitiul corporal, jocul, sportul la rang de cultura pot fi foarte bine fizice, intelectuale, morale sau spirituale. Nu degeaba sustinea cineva ca, la urma urmei, este descoperirea lumii morale pe caile disciplinei fizice. Filosoful romin Ludwig Grunberg afirma ca "practicarea sportului devine o componenta a procesului de educare si auto-educare, care-si implineste rosturile in contextul cultivarii potentialitatilor intelectuale si morale, al stimularii creativitatii".
In acelasi timp, sportul - si mai ales educatia fizica - aduce o contributie originala la cunoasterea de sine si altora. Cum spune, cu savoare, Jean Giradoux: sportul delimiteaza propriul nostru corp de masa extrem de vaga a celorlalte corpuri; exercitiul gindirii face acelasi lucru pentru fiecare spirit.
Fara a mai aminti de faptul ca, sub diverse forme, dar mai ales in cursul activitatilor in aer liber, in plina natura, sportul imbogateste sensibilitatea practicantului, contribue la dezvoltarea afectiva si estetica a individului, prin sentimentul pe care i-l furnizeaza vasta realitate fizica si armonia fireasca cu universului.
Prin exceptionale rezultate in ameliorarea conditiei biofiziologice a omului, sporturile contribue esential la dezvoltarea spiritualitatii. Intre facultatile noastre intelectuale si vitalitatea noastra fizica exista o corelatie indubitabila. Se poate, astfel, spune ca exercitiul corporal favorizeaza clanul spiritual.
In conditiile istorice date, prin capacitatea lor de influentare, de educare a maselor, sporturile pot deveni importante valori social-culturale, un veritabil "ferment" de civilizatie, contribuind la imbogatirea patrimoniului uman.
Alte referate Educatie fizica
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Originea hocheiului Gimnaziu 9,29 42 0 kb
Sportul si cultura Gimnaziu 3,48 48 0 kb
Comunicarea sportiv-antrenor Liceu 4,33 38 0 kb
Dezvoltarea educatiei fizice si sportului in Republica Moldova Facultate 5,25 58 0 kb
Baschetul Gimnaziu 4,30 55 0 kb
Sport si cultura Liceu 5,83 96 0 kb
Principiile antrenamentului sportiv Liceu 5,86 85 0 kb
Practici sexuale generatoare de prejudecati Liceu 10,00 50 0 kb
Bazele igienice ale educatiei fizice si sportului Gimnaziu 5,53 116 0 kb
Culegere de stafete si jocuri pentru invatarea jocurilor sportive Liceu 3,95 147 0 kb
Top download la Educatie fizica
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Culegere de stafete si jocuri pentru invatarea jocurilor sportive Liceu 3,95 147 0 kb
Bazele igienice ale educatiei fizice si sportului Gimnaziu 5,53 116 0 kb
Sport si cultura Liceu 5,83 96 0 kb
Principiile antrenamentului sportiv Liceu 5,86 85 0 kb
Rigiditate si dezinvoltura in limbajul comentariului sportiv Liceu 7,75 59 0 kb
Dezvoltarea educatiei fizice si sportului in Republica Moldova Facultate 5,25 58 0 kb
Baschetul Gimnaziu 4,30 55 0 kb
Practici sexuale generatoare de prejudecati Liceu 10,00 50 0 kb
Sportul si cultura Gimnaziu 3,48 48 0 kb
Originea hocheiului Gimnaziu 9,29 42 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Dezvoltarea educatiei fizice si sportului in Republica Moldova - Educatie fizica
2. Comunicarea sportiv-antrenor - Educatie fizica
3. Sport si cultura - Educatie fizica
4. Rigiditate si dezinvoltura in limbajul comentariului sportiv - Educatie fizica
5. Principiile antrenamentului sportiv - Educatie fizica
6. Sportul si cultura - Educatie fizica
7. Baschetul - Educatie fizica
8. Culegere de stafete si jocuri pentru invatarea jocurilor sportive - Educatie fizica
9. Originea hocheiului - Educatie fizica
10. Bazele igienice ale educatiei fizice si sportului - Educatie fizica
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate