cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Fizica » Sistemul de franare
Sistemul de franare
Marime: 0 kb        Pentru: liceu        Nota: 3,42        Voturi: 12        Afisari: 2,664        Download: 115
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
3,42 (12 voturi)
Sistemul de franare
Sistemul de franare este compus din pompa centrala de frana,servofrana si franele cu disc, pentru rotile anterioare, respectiv franele cu tambur, pentru rotile posteroare.In functie de puterea motorui, automobilul poate fi echipat cu frane cu disc si la rotile posterioare .Sistemul hidraulic de franare este compus din doua circuite,care functioneaza in diagonala.Adica un circuit actioneaza franele fata dreapta/spate stanga si celalalt actioneaza franele fata stanga/spate dreapta.Prin aceasta, in cazul defectari unui circuit de exemplu din cauza neetanseitatii,automobilul poate fi franat prin intermediul celui de-al doilea circuit de franare,nefiind afectata stabilitatea acestuia pe traiectoria de deplasare.Presiunea pentru ambele circuite de franare este creata in pompa centrala de frana tandem, prin intermediul pedalei de frana.
Rezervorul de lichid de frana, care este dispus in compartimentul motorului,deasupra pompei centrale de frana, alimenteaza intregul sistem de franare cu lichid de frana. Un nivel de lichid de frana prea scazut In rezervor este ridicat la toale automobilele Opel ASTRA prin aprinderea unui bec de control in tabloul de bord.In orice caz, nivelul de umplere al rezervorului de lichid de frana ar trebui verificat in mod regulat.
Servefrana la modelele cu motoare pe benzina utilizeaza o parte din vacuumul creat de motor in colectorul de aspiratie. La actinarea pedalei de frana,forta de apasare este amplificata,prin intermediul unor supape. Deoarece Ia modelele cu motoare Diesel nu exista depresiune in colectorul de aspiratie, o pompa de vacuum montata in partea posterioara a chiuloasei creeaza depresiunea necesara functionarii servofranei. Pompa de vacuum este antrenata de catre arborele cu came.
Franele anterioare cu disc sunt dotate cu etrieri mobili. In acest caz, pentru apasarea placutelor de frana pe disc este necesar un singur piston.La frana posterioara cu disc exista doi etrieri ficsi. Pentru apasarea placutelor de frana. in cazul etrierului fix, este nevoie de doua pistoane
Frana de mana este actionata prin intermediul unor cabluri si actioneaza asupra rotilor posterioare.La modelele cu frane cu disc la puntea posterioara,sunt montate tambururi de frana suplimentare in discurile de frana pentru frana de mana. Acest lucru este necesar deoarece frana cu disc nu se dovedeste a fi o frana de stationare eficienta.
Placutele de la franele cu disc cat si sabotii de la franele pusterioare cu tambur se regleaza automat,astfel incat reglarea franei rotilor posterioare devine necesara doar in cazul in care la reparatie s-a demontat sistemul de franare.
In functie de model si de echipare,modelele Opel ASTRA pot fi echipate si cu sistemul de antiblocaj a rotilor la franare (ABS). Operatiunile descrise in continuare sunt valabile pentru toate modelele,indiferent daca sunt echipate cu sistem ABS sau nu.
La curatarea sistemului de franare sunt antrenate particule de praf de material de frictiune.Acest praf poate fi daunator sanatatii.De aceea, a se avea gija ca la curatirea sistemului dn franare sa nu se inspire acest praf.
Placutele de frana sunt descrise in cartea tehnica a automobiluiui (ABE), tipul ocestora fiind,in plus recomandat de catre uzina pentru fiecare model de automobil.De aceea se recomanda utilizarea de placute de frana aprobate de OPEL.Acestea au un numar de aprobare KBA.
Lucrarile la sistemul de franare necesita o curatenie excesiva si un mod de lucru precis. In cazul in care lipseste experienta de lucru necesara,se recomanda efectuarea lucrarilor de catre un atelier service specializat.
Indicatie: in timpul rularii pe carosabil foarte umed se recomanda actionarea franei din cand in cand, pentru a elibera discurile de frana de impuritati.Prin forta centrifugala este aruncata apa de pe discurile de frana insa ramane un strat subtire de silicon,de resturi de cauciuc,de unsoare si de impuritati,care diminueaza efectul de franare al acestora.
Daca se opreste automobilul dupa deplasarea pe timp de ploaie,in special in tirnpul iernii cand exista sare antiderapanta de carosabil,se recomanda actionarea franei cu o forta mica pana la oprire. Prin aceasta se determina uscarea discurilor de frana si se evita coordonarea rapida a acestora.
Dupa montarea unor placute noi de frana acestea trebuiesc rodate.Se efectueaza o deplasare de aproximativ 200 de km,in tirnpul careia trebuie sa se evite franarile puternice.
Discurile da frana corodate produc,la franare. un zgomot putenic,care nu poale fi indepartat prin franare mai lunga.In acest caz,trebuie inlocuite discurile de frana.
Impuritatile depuse prin ardere pe placutele de frana determine formarea de caneluri pe discurile de frana.Prin aceasta se diminueaza efectul de franare.
Atentie: daca dupa abordarea unui viraj se constata o cursa diferita a pedalei,trebuie verificata bataia laterala a clametrului exterior al discului de frana sau,daca este cazul trebuie inlocuit discul de frana.
Alte referate Fizica
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Spatiul si timpul fizic liceu 10,00 24 0 kb
Laserul liceu 3,00 35 0 kb
Convertoare electrice de putere liceu 6,00 145 0 kb
Descrierea si functionarea sistemelor hidraulice liceu 3,60 51 0 kb
Cuptor cu creuzet pentru topirea aluminiului liceu 4,67 82 0 kb
Heinrich Hertz gimnaziu 4,33 25 0 kb
Tunele imaginare liceu 7,50 18 0 kb
Miscarea reactiva liceu 3,79 73 0 kb
Kelvin liceu 5,87 38 0 kb
Scule si dispozitive folosite la filetare liceu 5,50 80 0 kb
Top download la Fizica
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Termometrul liceu 4,90 290 0 kb
Inductia electromagnetica liceu 3,89 247 0 kb
Electrizarea corpurilor liceu 4,79 233 0 kb
Decibeli liceu 5,83 224 0 kb
Electrocutarea liceu 5,74 212 0 kb
Cuptorul cu microunde liceu 4,55 208 0 kb
Inductia magnetica liceu 5,25 208 0 kb
Asamblari si organe de asamblare liceu 4,38 175 0 kb
Principiile mecanicii clasice liceu 4,22 172 0 kb
Accidente nucleare liceu 4,57 171 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Descrierea constructiei si functionarii instalatiei de distilare PU-500 - Fizica
2. Utilaje pentru incalzire - Fizica
3. Elemente paramagnetice si feromagnetice - Fizica
4. Scule si dispozitive folosite la filetare - Fizica
5. Lichide magnetice - Fizica
6. Interferenta undelor mecanice-unde stationare - Fizica
7. Ecuatiile lui Maxwell - Fizica
8. Wolfgang Pauli - Fizica
9. Panourile fotovoltaice si panourile pentru incalzirea apei - Fizica
10. Unde seismice - Fizica
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate