cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Medicina » Sindromul Cushing la caine
Sindromul Cushing la caine
Marime: 0 kb        Pentru: liceu        Nota: 10,00        Voturi: 1        Afisari: 1,309        Download: 80
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
10,00 (1 voturi)
Sindromul Cushing la caine
Introducere
Boala Cushing (cunoscută sub numele de hiperadrenocorticism) este rezultatul unei hipersecreţii de hormoni corticosterozi a corticosuprarenalelor. Este cea mai frecventă endocrinopatie întâlnită la câinii în vârstă. Acest sindrom este exact opusul bolii lui Addison (hipoadrenocorticism).
Repere anatomice
Glandele suprarenale sunt glande pereche, de dimensiuni mici, acoperite de grăsime situate înaintea rinichilor. Chiar dacă au dimensiuni mici, corticoizii pe care îi secretă şi celelalte funcţii ale acestora, au un rol important în fiziologia normală a organismului.
Glanda suprarenala are în componenţa sa mai multe zone:
Cortexul
Cortexul suprarenalei este alcăuit din 3 straturi:
Zona Glomerulară
Aceasta se află la exteriorul glandei şi este responsabilă de secreţia aldosteronului. Acesta este un mineralocorticoid esenţial în reglarea metabolismului sodiului şi potasiului.
Zona Fasciculată
Acesta este următorul strat care secretă glucocorticoizii. Afectarea celulelor de la acest nivel duce la apariţia sindromului Cushing.
Zona Reticulată
La acest nivel are loc secreţia hormonilor sexuali steroizi în cantităţi foarte mici.
Medulara
Reprezintă centrul glandei suprarenale. Aici sunt secretate catecolaminele reprezentate de adrenalină şi noradrenalină.
Elemente de fiziologie
Aceste glande de dimensiuni mici au un efect enorm asupra funcţionării normale a organelor interne, în special a ficatului. Corticoizii interactionează cu alţi hormoni antagonişti, de obicei prin mecanisme de feedback care sunt controlate de creier.
Suprarenalele secretă mai mulţi hormoni dar majoritatea sunt sintetizaţi din colesterol. Printre aceştia se numără:
Cortizolul
Este un hormon esenţial pentru organism, cu urmatoarele funcţii: menţine glicemia în limite normale, ajută la metabolizarea grăsimilor, susţine sistemul vascular şi nervos. Afectează musculatura scheletică, producţia de hematii, sistemul imunitar şi rinichii.
Este considerat un "steroid catabolic", preia aminoacizii din musculatura scheletică şi cu ajutorul ficatului îi transformă în glicogen. Ca urmare a acestui proces rezultă o creştere a glicemiei.
Nivelul cortizolului sanguin variază în funcţie de necesităţile organismului. Anumite afecţiuni (febră, infecţii, hipoglicemie) duc la creşterea nivelului cortizolului sanguin. Aceste fluctuaţii îngreunează diagnosticul sindromului Cushing.
Pentru a controla nivelul cortizolului, hipotalamusul şi glanda pituitară secretă substanţe numite „releaseri”. În cazul glandelor suprarenale, hipotalamusul secretă CRH (corticotropin releasing hormone) care ajuns la glanda pituitară stimulează eliberarea de ACTH (adrenocorticotrophic hormone). Cantitatea de ACTH din circulatia sanguină dictează suprarenalelor (în special celulelor din zona fasciculată) cât cortizol să secrete. Acesta este un model de feedback negativ care permite hipotalamusului şi glandei pituitare să regleze cu precizie cantitatea de cortizol din circulaţie. Creşterea nivelului cortizolului sanguin duce la o scădere a secreţiei de CRH si ACTH. Prin acest mecanism organismul este capabil să regleze nivelul cortizolului în funcţie de necesităţile fiziologice.
Numeroase organe interne sunt afectate de nivelul cortizolului sanguin:
Muşchii
Cortizolul este necesar funcţionării normale a muşchilor, dar în cantităţi ridicate duce la atrofii musculare datorate efectului sau catabolic prin care aminoacizii musculari sunt folosiţi pentru creşterea glicemiei sanguine. Acesta este un mecanism complex la care participă ficatul, rezultand scăderea în volum a masei musculare şi datorită atrofiei musculaturii abdominale apare distensia abdomenului.
Oasele
Oasele sunt alcătuite dintr-o matrice proteică şi calciu, ambele fiind afectate în sindromul Cushing. Excesul de cortizol afectează matricea proteică şi duce la scăderea absorbţiei calciului la nivel intestinal şi creşterea excreţiei renale a acestuia. Astfel oasele devin mai fragile şi predispuse la fracturi.
Pielea
La nivelul pielii apare atrofia glandelor sebacee şi a foliculilor piloşi care duce la alopecie. Piele devine mai subţire, işi perde elasticitatea şi pot apere noduli calcificaţi la acest nivel datorită mobilizării calciului osos.
Sistemul vascular
Cortizolul este necesar în menţinerea integrităţii pereţilor vasculari. Un exces de cortizol poate duce la subţierea vaselor şi chiar rupturi cu apariţia de hematoame. El este implicat deasemenea în creşterea numărului de hematii şi menţinerea presiunii sanguine.
Sistemul Nervos Central (SNC)
Cortizolul este necesar pentru menţinerea funcţiilor normale ale creierului, acesta poate induce somnolenţă sau schimbări comportamentale.
Ficatul
Excesul de cortizol duce la intensificarea proceselor hepatice prin transformarea aminoacizilor in glicerol. Ca urmare, animalele cu hiperadrenocorticism vor prezenta hepatomegalie, vizibilă la examenul radiologic.
Rinichii
Cainii cu sindrom Cushing au o rată a filtrării renale crescută, rezultând simptomele: poliurie, polidipsie şi hipostenurie.
Sistemul imunitar
Excesul de cortizol conduce la imunodepresie, organismul nu răspunde eficient la stimulii din exterior şi devine susceptibil la infecţiile bacteriene.
Mineralcorticoizii
Aldosteronul este principalul mineralocorticoid secretat de sprarenale. Acest hormon este secretat ca răspuns al rinichilor la scăderea volumului sanguin împreună cu renina şi angiotensina având ca rezultat creşterea natremiei şi a presiunii sanguine. Acest hormon interacţioneaza cu nivelul potasiului pe care îl afectează. În sindromul Cushing nu este afectată această porţiune a suprarenalei.
Adrenalina
Acest neurotransmiţător are şi proprietăti hormonale. Este o substanţă foarte puternică, cu acţiune rapidă dar efectul este de scurtă durată. Este primul răspuns al organismului în situaţii de criză.
Medulosuprarenala este stimulată de către sistemul nervos central pentru a elibera adrenalina în circulaţia sanguină în anumite condiţii (frică, durere). Efectele sunt următoarele: dilataţia pupilară, creşterea presiunii sanguine, creşterea glicemiei, tahipnee, vasoconstricţie periferică. Toate acestea au ca obiectiv punerea la dispoziţia creierului şi muşchilor scheletici a glucozei şi oxigenului pentru ca organismul să depăşescă situaţiile de criză.
Cauze
Cauze pituitare
Aproximativ 90% din cazurile cu sindrom Cushing prezintă o creştere tumorală (adenom) la nivelul glandei pituitare ceeea ce duce la o secreţie în exces de ACTH. Celulele din zona fasciculată a suprarenalei răspund la excesul de ACTH prin hipertrofie şi hipersecreţie de cortizol. Acest exces de cortizol duce la apariţia simptomelor clinice.
Tumora glandei pituitare produce în general doar sindrom Cushing. În doar 10-20% din cazuri tumora creste în volulm şi produce simptome nervoase importante. Aceste simptome sunt similare celor produse de supradozarea medicamentelor folosite în tratamentul hiperadrenocorticismului.
Tumorile sistemului nervos pot fi uşor diagnosticate folosind rezonanţa magnetică MRI (magnetic resonance imaging).
Alte referate Medicina
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Hiperplazie medicamentoasa facultate 10,00 106 0 kb
Premiul Nobel in fiziologie si medicina liceu 10,00 32 0 kb
Boli in timpul sarcinii facultate 6,67 38 0 kb
Laboratorul de tehnica dentara facultate 2,63 95 0 kb
Boala Addison liceu 6,00 97 0 kb
Reabilitarea cardio Facultate 7,00 0 0 kb
Bolile sistemului digestiv liceu 2,61 114 0 kb
Accidentul vascular cerebral gimnaziu 2,86 123 0 kb
Stresul profesional la asistentele medicale liceu 5,25 23 0 kb
Genetica-mediu-comportament gimnaziu 10,00 27 0 kb
Top download la Medicina
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Boli de ochi liceu 4,09 663 0 kb
Boli ale aparatului respirator liceu 4,23 436 0 kb
Propedeutica farmaceutica liceu 3,26 312 0 kb
Prezentare de caz clinic facultate 4,33 196 0 kb
Semiologie liceu 3,03 192 0 kb
Conduita si tratament in abdomenul acut chirurgical liceu 4,50 184 0 kb
Bolile respiratorii liceu 3,93 176 0 kb
Apendicita gimnaziu 5,55 172 0 kb
Ingrijirea pacientului cu astm bronsic liceu 5,00 171 0 kb
Astmul bronsic liceu 4,47 165 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Efectele fumatului pasiv - Medicina
2. Vascularizarea pielii - Medicina
3. Rolul proteinelor - Medicina
4. Necroza si apoptoza - Medicina
5. Despre ereditate - Medicina
6. Metabolismul lipidic in soc - Medicina
7. Leacuri naturale impotriva afectiunilor renale - Medicina
8. Bolile globului ocular - Medicina
9. Efectele aloe vera asupra tumorilor - Medicina
10. Stomatitele - Medicina
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate