cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Diverse » Sindicatele si conflictul din industrie
Sindicatele si conflictul din industrie
Marime: 0 kb        Pentru: liceu        Nota: 10,00        Voturi: 1        Afisari: 811        Download: 23
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
10,00 (1 voturi)
Sindicatele si conflictul din industrie
De mult exista conflicte între muncitori si cei care au autoritate economica si politica asupra lor. Tulburarile generate de recrutare si de impozitele crescute, precum si lipsa hranei în perioadele de seceta erau ceva comun în zonele urbane ale Europei în secolul al XVIII-lea. Aceste forme de conflict de munca “premoderne” au contionuat în unele tari pâna acum un secol.
Dezvoltarea sindicatelor
Conflictul industrial dintre muncitori si patroni din prima jumatate a secolului al XIX-lea era în mod frecvent semi-organizat. Acolo unde aveau loc confruntari, muncitori aveau posibilitatea deseori sa îsi para-seasca locul de munca si sa formeze multimi în strada; ei îsi faceau astfel nemultumirile prin comportamentul lor indisciplinat sau prin initierea unor acte de violenta impotriva autoritatilor. Folosirea grevei , care este asociata cu negocierea organizata între muncitori si conducere s-a dezvol-tat încet si sporadic. A crescut numarul membrilor de sindicat, iar sindica-lismul a devenit în scurt timp o miscare de masa. Activitatea sindicatelor a fost legalizata în ultimul sfert al secolului al XIX-lea, dupa care numa-rul membrilor a crescut, ajungând sa cuprinda 60% din muncitorii manu-ali din Marea Britanie în anul 1920.
La începutul acestui secol, au existat putine legaturi între existenta sindicatelor si tendinta catre greve.
Aceasta situatie se schimase la sfârsitul primului razboi mondial, datorita faptului ca se micsorase procentul de greve care aveau loc în rândul mun-citorilor nesindicalizati. Dezvoltarea miscarii sindicale a fost considerabil diferita între tari, la fel ca si influenta sindicatelor asupra fortei de mun-ca, a patronilor si a guvernului.
De ce anume exista sindicatele ?
Cu toate ca numarul de membrii si marimea puterii lor difera considerabil, organizatiile sindicale exista în toate tarile occidentale. Toate aceste tari recunosc în mod legal dreptul muncitorilor de a face gre-va pentru a-si atinge obiectivele economice. Din ce cauza au devenit sin-dicatele o trasatura atât de fundamentala a societatilor moderne? De ce oare conflictul conducere-sindicate pare a fi o trasatura relativ permanen-ta a mediilor industriale?
Unii au sugerat ca sindicatele reprezinta o versiune a ghildelor medievale – asociatii de oameni care practica aceeasi meserie – îmbinate cu contextul industriei moderne. Aceasta interpretare ne-ar putea ajuta sa întelegem din ce motiv sindicatele au aparut mai întâi în rândul mestesu-garilor, dar nu explica de ce ele au fost asociate într-o atât de mare masu-ra cu negocierea salariilor si conflictul industrial. O explicatie satisfaca-toare trebuie sa aiba în vedere faptul ca sindicatele s-au dezvoltat pentru a proteja interesele materiale ale muncitorilor din mediile industriale din care fac parte, creând solidaritate, dar în care ei detin o putere formala scazuta.
În fazele timpurii ale dezvoltarii industriei moderne, muncitorii din majoritatea tarilor nu beneficiau de drepturi politice si avea o influenta re-dusa asupra conditiilor lor de munca. Sindicatele s-au dezvoltat în primul rând ca mijloace de reechilibrare a balantei de putere între muncitori si patroni. În timp ce muncitorii aveau o putere redusa ca indivizi, prin orga-nizare colectiva influenta lor sporea considerabil. Un patron poate renunta la munca unui muncitor anume, dar nu are aceasta posibilitate fara toti sau majoritatea muncitorilor dintr-o fabrica. La origine, sindicatele erau în principal organizatii “defensive”, oferind mijloacele prin care munci-torii pot contracara puterea desavârsita asupra vietilor lor de care se bucurau patronii.
Evolutii recente
Desigur, însasi formele sindicatelor s-au modificat de-a lungul anilor. Unele au devenit foarte mari si, în calitate de organizatii perma-nente au devenit birocratizate. Sindicatele au ca personal functionari cu norma întreaga, care pot avea o experienta redusa referitoare la conditiile în care lucreaza membrii lor. Activitatile si opiniile liderilor sindicali pot în acest fel sa nu fie în concordanta cu cele ale membrilor pe care îi repre-zinta. Majoritatea sindicatelor nu au reusit sa recruteze mai multi membrii din rândul femeilor. Cu toate ca unele dintre ele au initiat campanii de sporire a numarului de membre, multe sindicate le-au descurajat în mod direct pe femei, de a deveni membre.
În momentul actual, sindicatele din Occident se confrunta cu o amenintare din partea a trei seturi de schimbari care au legatura între ele:
nivelurile ridicate de somaj care slabesc pozitia de negociere a sindicatelor
declinul vechilor industrii prelucratoare, în cadrul carora prezenta sindicatului a fost în mod traditional puternica
intensitatea sporita a competitiei internationale, îndeosebi din partea statelor asiatice, unde salariile sunt mai scazute decât în Occident.
Conditiile de munca si salariile care se bucura de protectia sindicatelor au fost erodate în mai multe industrii majore în ultimii 15 ani.
Declinul numarului de membrii si al influentei sindicatelor repre-zinta oarecum un fenomen general în tarile industrializate si nu poate fi explicat complet în termeni de presiune publica aplicata de guvernele de dreapta sindicatelor. De obicei sindicatele au fost destabilizate în timpul momentelor în care somajul atingea cote înalte, asa cum a fost cazul unei lungi perioade în multe dintre tarile occidentale. Tendintele catre o productie mai flexibila diminueaza forta sindicalismului, care înfloreste îndeosebi acolo unde multi oameni lucreaza împreuna în fabrici mari.
Alte referate Diverse
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Claude Achille Debussy gimnaziu 10,00 21 0 kb
Gunoiul de grajd, un ingrasamant necesar pajistilor gimnaziu 5,50 32 0 kb
De la Homer la Vergilius liceu 7,50 81 0 kb
Wassily Kandinsky liceu 10,00 21 0 kb
Alimentatia culturistilor gimnaziu 10,00 82 0 kb
Implicatiile imediate ale cotei de lapte(Editorial Revista Ferma) liceu 6,00 19 0 kb
Ecologie liceu 3,55 350 0 kb
Hotel Boavista (schema mediului global) liceu 10,00 23 0 kb
Mijloace de comunicare liceu 10,00 27 0 kb
Injectorul liceu 3,14 86 0 kb
Top download la Diverse
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Cultura nucului liceu 4,12 891 0 kb
Ecologie liceu 3,55 350 0 kb
Inventarierea liceu 4,18 300 0 kb
Bucataria romaneasca liceu 3,41 275 0 kb
Motivatia muncii liceu 4,61 260 0 kb
Thalia gimnaziu 4,56 254 0 kb
Mitul lui Orfeu gimnaziu 7,29 253 0 kb
Tehnologia valorificarii laptelui facultate 3,63 230 0 kb
Graul gimnaziu 4,30 218 0 kb
Impactul omului asupra naturii liceu 4,74 217 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Homosexualitatea - Diverse
2. Mierea - Diverse
3. Metode alternative ale curentului electric - Diverse
4. Istoricul hartilor - Diverse
5. Marile religii ale lumii - Diverse
6. Publicistica lui Mircea Vulcanescu - Diverse
7. Saracia populatiei de etnie rroma - Diverse
8. Putem trai mai bine-eseu - Diverse
9. Procter & Gamble - Diverse
10. Catastrofe politice - Diverse
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate