cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Romana » Simbolismul
Simbolismul
Marime: 0 kb        Pentru: liceu        Nota: 7,33        Voturi: 3        Afisari: 1,918        Download: 118
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
7,33 (3 voturi)
Simbolismul
Simbolismul este un curent literar apărut în Franţa, ca reacţie împotriva parnasianismului, a romantismului retoric şi a naturalismului ,promovând conceptul de poezie modernă. Considerat din perspectiva social-istorică, simbolismul apare ca produs şi expresie a stării de spirit generate de agravarea contradicţiilor societăţii capitaliste de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Numele curentului a fost dat de poetul Jean Moreas, care în 1886,a publicat un celebru articol-manifest, ”Le symbolisme”. În acelaşi an s-a constituit gruparea care s-a autointitulat „simbolistă” şi în fruntea căreia s-a găsit poetul Stephane Mallarme.
Tot atunci, Rene Ghil înfiinţează şcoala „simbolist-armonistă”, devenită apoi „filozofico-instrumentistă”. Alţi poeţi de orientare antiparnasiană îl considerau şef de şcoală pe Paul Verlaire; ei şi-au luat, în semn de sfidare, numele de „decadenţi”. Reprezentanţi de frunte ai decadenţilor sunt Arthur Rimbaud, Tristan Corbiere, Jules Laforgue. Aceşti poeţi şi mulţi alţi începuseră să scrie cu mult înainte de constituirea grupărilor în care s-au încadrat. Astfel ,elemente ale curentului simbolist au luat naştere nu în 1886,ci mult mai devreme, cuprinzând pe toţi poeţii de orientare antiprnasiană, uniţi în efortul de a descoperi esenţa poeziei.
Curentul parnasian, apărut la începutul celei de a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea,ca reacţie împotriva romantismului, dusese versul la perfecţiune formală, dar deliricizase poezia, golind-o de emoţei. Simbolismul restituie poeziei sensibilitatea şi emoţia, însă nu la modul direct(pe calea efuziunii spontane, prin enunţuri de idei ,descriei sau naraţiune),ci recurgând la aluzie, la analogie, la sugestie, utilizând un limbaj poetic inedit, comunicând îndeosebi senzaţii neobişnuite, stări sufleteşti imprecise, vagi, vaporoase.
Poezia simbolistă românească apare la sfârşitul secolului al XIX-lea, perioadă măcinată de adânci contradicţii sociale. Pe fondul înapoierii industriale şi al unei agriculturi ce mai păstra rămăşiţe feudale, contradicţiile dintre clase se ascut. Creaţia literară de la sfârşitul secolului trecut şi începutul secolului nostru exprimă o stare de spirit antiburgheză. Scriitorii devin tot mai sensibili la suferinţele „dezmoştenitorilor” , ei dezvăluie exploatarea şi asuprirea, comunică exasperarea provocată de monotonia vieţii provinciale din acea vreme.Ca şi în Franţa ,simbolismul este şi la noi produsul oraşului, el se naşte împotriva inflaţiei de poezie minoră a epigonilor eminescieni şi a semănătorismului, cum făcea abuz de teme morale, de limbaj ţărănesc, de „ţărănism sectar”(Ovid Densusianu).Reprezentaţii curentului vor fi simbolişti şi „decadenţi”: cele două feţe ale mişcării simboliste apar, interferenţe, la Ştefan Petică, D. Anghel, Ion Minulescu, D. Iacobescu, George Bacovia.
„Simbolismul românesc parcurge o etapă estetico-teoretică, începând din 1880,prin Al. Macedonski,o perioadă de căutări şi experienţe(1892-1908),una de plenitudine(1908-1914)şi, în sfârşit, una de declin(1914-1920)”-Lidia Bote
Poezia românească premergătoare simbolismului nu-şi pierde lirismul aşa cum
s-a întâmplat cu poezia parnasiană franceză, ci, dimpotrivă, ea s-a înviorat sub pana lui Eminescu, Macedonski şi Coşbuc. Mihai Eminescu a însemnat, istoriceşte, pentru poezia românească ceea ce a însemnat Baudelaire pentru poezia franceză. De aceea,
s-a spus că simbolismul românesc derivă din Eminescu şi că, în faza lui iniţială, este eminescianizat. Mihai Eminescu, deşi format la şcoala romantică germană, sub impulsul „spiritului epocii” vine în poezie cu o muzică apropiată de cea simbolistă („Melancolie”, ”Se bate miezul nopţii”).Faptul e de înţeles, dat fiind că unul din izvoarele simbolismului a fost tocmai romantismul german. Curentul simbolist românesc este eterogen, de aceea avem mulţi reprezentanţi: Ştefan Petică, Iuliu Cezar Săvescu, D. Anghel, I. Minulescu, G. Bacovia, D. Iacobescu, I.M. Raşcu, Emil Isac, Al. T. Stamatiad, N. Davidescu, Elena Farago. Ceea ce au comun este efortul de a lărgi tematica poeziei, prin exploatarea universului urban, şi de a înnoi expresia lirică.

Alte referate Romana
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Pintea viteazul liceu 5,63 112 0 kb
Gheorghe Eminovici liceu 5,00 130 0 kb
La hanul lui Manjoala II liceu 5,50 31 0 kb
Caracterizarea domnitorului Mihai Viteazul liceu 7,75 61 0 kb
Baltagul - demonstratie ca este roman liceu 10,00 15 0 kb
Caracterizarea personajului principal din balada studiata II liceu 10,00 26 0 kb
Triumful talentului II liceu 10,00 63 0 kb
Umorul si ironia liceu 10,00 35 0 kb
Titlul trilogiei liceu 10,00 18 0 kb
Caragiale - biografie liceu 10,00 15 0 kb
Top download la Romana
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Comentariu Izvorul Noptii liceu 6,03 1,675 0 kb
La Medeleni liceu 4,00 1,636 0 kb
Verbul liceu 4,88 1,630 0 kb
Rezolvare varianta 33 Limba Romana liceu 4,12 1,455 0 kb
Domnul Trandafir liceu 4,78 1,246 0 kb
Prostia omeneasca liceu 5,51 1,242 0 kb
Date biografice despre Tudor Arghezi liceu 4,72 1,202 0 kb
Tinerete fara batranete si viata fara de moarte de Petre Ispirescu liceu 4,40 1,091 0 kb
Latinitate si dacism liceu 5,16 1,073 0 kb
Imaginile artistice liceu 4,69 1,062 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Avarul - Moliere - Romana
2. Rezolvare varianta 95 Limba Romana - Romana
3. Rezolvare varianta 94 Limba Romana - Romana
4. Rezolvare varianta 93 Limba Romana - Romana
5. Rezolvare varianta 92 Limba Romana - Romana
6. Rezolvare varianta 91 Limba Romana - Romana
7. Rezolvare varianta 90 Limba Romana - Romana
8. Rezolvare varianta 89 Limba Romana - Romana
9. Rezolvare varianta 88 Limba Romana - Romana
10. Rezolvare varianta 87 Limba Romana - Romana
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate