cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Istorie » Roma cetatea eterna
Roma cetatea eterna
Marime: 0 kb        Pentru: liceu        Nota: 6,00        Voturi: 7        Afisari: 1,723        Download: 51
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
6,00 (7 voturi)
Roma cetatea eterna
Roma, cetatea eterna, care de secole de-a randul a detinut suprematia politica, militara, si spirituala pe trei continente, si catre care in toate timpurile s-au indreptat pasii multor capete incoronate, nobili, comandanti, militari, oameni politici, de arta si cultura, turisti ai altora, care au venit, vin si vor veni sa-si desfete ochii si sufletul in fata istoriei milenare si a atator comori de arta si cultura! Si conform dictonului mereu actual ca "toate drumurile duc la Roma", am pornit si noi din Floreta spre Roma, la o ora extrem de matinala, pe "Strada del Sol" - autostrada soarelui- o ruta de o executie tehnica de exceptie ce parcurge de la nord la sud intreaga peninsula. In ceea ce priveste peisajul oferit turistului, este aproape ireal, in special cel vazut de pe portiunile in care autostrada este suspendata pe piloni inalti. Relieful muntos al Apeninilor, pe langa care "curge" autostrada, coloritul florei si lumina soarelui in diminetile senine ale Italiei, te fac sa crezi ca parcurgi un traseu extraterestru.
Roma, asezare fondata cu aproape trei milenii in urma, de catre-asa cum spune legenda-Romulus si Remus, fii Silviei, abandonati pe apele Tibetului gasiti si alaptati de o lupoaica! Aceasta legenda, arhicunoscuta in lume, este insa tot timpul actualizata la Roma si in intreaga Italie prin afisaje si chiar unele reclame, emblema Romei fiind lupoaica ce-si alapteaza cei doi "pui de om".
De aici, din aceasta asezare, s-a dezvoltat de-a lungul timpului, marea si puternica cetate, care a cucerit si stapanit lumea, formand marele Imperiu Roman, a carui intindere a ajuns pana pe plaiurile noastre, dandu-ne astfel, pe langa originea daca, si puternica seva a Romei, a latinitatii.
Desigur, istoria Romei, ca sia a Imperiului Roman, este extraordinara, atata timp cat, ca multitudine de fapte, ca personaje ca acte de cultura similitare etc., ce preocupa si in prezent pe istorici, incat cred ca nu este posibila o reluare a ei, ci numai o succinta descriere a actualei "Cetati" si a unor obiective turistice de importanta majora. Asa ca, dupa intrarea in Roma, in piata Venetia, am inceput sa ne incadram in programul stabilit, privind vizitarea obiectivelor fixate.
Ne-a atras atentia mai intai, palatul lui Victor Emanuel al II-lea, situat in piata Ventia, o cladire monumentala, construita intre anii 1885-1991, in esplande, cu scari largi si coloane inalte, ocostructie inspirata dupa arhitectura greco-italiana. Aici este intretinuta permanent o flacara a eroilor, de unde o scara conduce spre statuia ecvestra a regelui.
Palatul nu poate fi vizitat in interior, ci numai in exterior, prin bunavointa a garzilor de parada ce-l strajuiesc. Dar si asa impresioneaza mult si-ti laso o vie amintire.
In apropierea pietei Venetia se afla muzeul figurilor de ceara, unul din putinele si marile muzee de acest gen din Europa. Inauntrul lui, vizitatorii au numai surprize. Salile, mici sau mari, dar nu prea inalte, au o temperatura constanta, adecvata protejarii lucrarilor ce le adapostesc, care prezinta pe Napoleon I, cu unii din curtenii sai apropiati, unele celebritati politice, militare si de cultura din diferite perioade si tari; in mod deosebit atrage atentia reproducerea salii de la Ialta, unde au avut loc cunoscutele sedinte in care s-au stabilit conditiile pacii si zonele de influenta intre marile puteri. In aceasta sala, ca de altfel si in celalalte, sunt infatisati, la o scara de 1/1, toti participantii de atunci, cu imbracamintea ce au avut-o, cu pozitiile si cu expresiile fetelor, aidoma celor din fotografiile facute cu acea ocazie, printre care se remarca Roosvelt, Churchil, Stalin, precum si consilierii ce i-au insotit.
Fidelitatea si naturaletea executarii acestor lucrari din ceara dau vizitatorului convingera ca, din clipa in clipa, personajele respective vor incepe sa vorbeasca.
Tot in aceasta zona se afla si "Palazzo Venezia", construit prin anii 1445-1465, in timpul lui Piedro-Barbo, devenit mai tarziu Papa Paul al II-lea. Din anul 1916, a trecut in propietatea statului devenind muzeul palatului Venetia, In salile caruia sunt expuse icoane, lucrari de ceramica, armuri de razboi, sclupturi romane, portrete, lucrari de arta bizantina etc.
Alte referate Istorie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Regalitatea medievala liceu 5,50 22 0 kb
Alexandru Lapusneanu liceu 6,00 58 0 kb
Situatia internationala liceu 10,00 17 0 kb
Zeii si zeitele Romei Antice II liceu 7,67 70 0 kb
Inchizitia facultate 4,33 26 0 kb
Paleoliticul si mezoliticul in Moldova cuprins intre Siret si Prut liceu 10,00 21 0 kb
Rembrandt van Rijn liceu 10,00 24 0 kb
Wermacht liceu 10,00 21 0 kb
Moartea lui Gheorghiu - Dej liceu 10,00 22 0 kb
Austro - Ungaria Stat Multinational liceu 4,92 21 0 kb
Top download la Istorie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Revolutia industriala liceu 5,10 400 0 kb
Orasul medieval liceu 5,02 360 0 kb
Sumerienii facultate 3,17 351 0 kb
Regimuri totalitare liceu 5,95 281 0 kb
Zeita Venus liceu 5,22 272 0 kb
Viata lui Decebal liceu 3,54 264 0 kb
Familia romana liceu 5,66 218 0 kb
Fernando Magellan liceu 5,21 216 0 kb
Dracon si Solon liceu 5,03 205 0 kb
Caderea orasului Constantinopol liceu 5,41 191 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Istoria submarinului - Istorie
2. Arhitectura miceniana - Istorie
3. Etnogeneza romanilor intre stiinta si politica - Istorie
4. Razboaie Civile Bizantine - Istorie
5. Al doilea Razboi Mondial in Europa - Istorie
6. Cosovo versus Romania - Istorie
7. Conferinta de la Ialta - Istorie
8. Holocaustul in Europa - Istorie
9. Radacini spirituale stravechi in Dacia - Istorie
10. Mistretul din Erimant - Istorie
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate