cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Finante Banci » Reglementarile prudentiale si strategiile bancare
Reglementarile prudentiale si strategiile bancare
Marime: 0 kb        Pentru: Liceu        Nota: 7,33        Voturi: 3        Afisari: 1,616        Download: 91
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
7,33 (3 voturi)
Reglementarile prudentiale si strategiile bancare
1.Controlul si norme prudentiale
1.1.Controlul prudential
Controlul prudential are ca obiectiv împiedicarea manifestarii risucrilor interne cât si externe, la nivelul unei institutii bancare, precum si evitarea propagarii acestora.
La nivel microeconomic, controlul prudential consta în gestionarea interna a activitatii, tinând seama de evolutia constrângerilor care se exercita din exterior, respectiv modificari ale cadrului de desfasurare a activitatii sau refefinirii ale regulilor prudentiale la nivel national ori international.
Controlul intern corespunde autocontrolului, prin care se poate ameliora nivelul rezultatelor financiare si raportul dintre costuri si randament. Un control intern eficient constituie un instrument de gestiune indispensabil bunei functionari a institutiilor de credit si completeaza în mod necesar masurile prudentiale.
Ultimele mari crize monetare si financiare, crach-ul de pe piata obligatiunilor din 1994, criza din Mexic 1994-1995, criza asiatica din 1997, au determinat o serie de dificultati în gestionarea risucrilor, ceea ce a creat conditii pentru întarirea rolului controlului intern bancar.
Gestiunea interna a bancilor trebuie sa permita realizarea obiectivelor definite în cadrul functionarii lor si satisfacerea conditiilor impuse de autoritatile care sunt responsabile. Din punct de vedere al continutului, prin controlul intern se urmaresc urmatoarele obiective: aplicarea metodelor de gestiune clasica, introducerea unei gestiuni dinamice a bilantului, adoptarea normelor prudentiale interne.
Concurenta sporita dintre banci si alte institutii financiare a conferit o importanta sporita rentabilitatii în cadrul politicii de gestionare a bancilor si a perspectivelor lor de dezvoltare. Identificarea “centrelor de profit” a permis o mai buna gestionare si coordonare a rentabilitatii, iar în cadrul politicii de creditare, bancile au trebuit sa-si flexibilizeze activitatea în scopul ameliorarii rentabilitatii si a securitatii. Crizele manifestate la sfârsitul anilor ’80, ca urmare a riscurilor imobiliare au impus insitutiilor de credit o anumita orientare spre calitatea creantelor bancare, prin metoda previzionarii creantelor riscante, care reprezinta, pentru banca, costul reducerii sau al anularii riscurilor.
Introducerea unei gestiuni dinamice al bilantului a fost realizata, pentru prima data, în SUA, în decursul anilor ’70 sub denumirea de “Assets and Liabilities Management”, si s-a generalizat, în celelalte tari, sub denumirea de “managementul activelor si pasivelor”.
O asemenea modalitate de gestionare a activitatii consta în cautarea tuturor formelor de manifestare ale riscurilor, pornind de la analiza fiecarui post de bilant, depasindu-se astfel, examinarea soldurilor contabile. Gestiunea activelor si pasivelor vizeaza toate riscurile financiare (rata dobânzii, rata de schimb, lichiditate, risc de faliment), iar metodologia presupune parcurgerea urmatoarelor etape: inventar, evaluare, consolidarea riscurilor financiare, respectiv acoperirea acestora prin optiuni în functie de gradul de risc la care se expune banca respectiva.
Diferitle probleme care au stat la originea falimentelor bancare au ridicat problema unei mai bune evaluari a riscurilor. Cautarile bancilor, în directia gasirii unor metode eficiente de evaluare, au condus la dezvoltarea metodologiei RAROC “Risk Adjusted Return On Capital” propusa de Banker’s Trust, si a celei denumite VAR (Value at Risk), propusa de J.P.Morgan.
Evaluarea riscului prin metoda RAROC presupune luarea în considerare a costului mediu al riscului si determinarea randamentului asupra fondurilor proprii, dupa relatia urmatoare:
Metoda VAR este utilizata, în prezent de catre toate marile banci pentru evaluarea riscului de piata, care poate avea mai multe cauze, dintre care: modificarea ratei de dobânda ca urmare a interventiilor bancilor centrale în activitatea celorlale banci. Metoda VAR permite determinarea nivelului pierderilor pe o perioada data si face posibila evaluarea capitalului, deci a fondurilor proprii necesare acoperirii riscului de pierderi potentiale.
Generalizarea acestor doua metode de evaluare a riscurilor, dupa anul 1993, se explica prin dorinta bancilor de a impune o alternativa la modelul standard dezvoltat de Comitetul de la Bâle, - norma Cooke, considerat inadecvat de o multime de banci comerciale.
Comitetul de la Bâle a jucat un rol determinant prin impunerea unui raport al fondurilor proprii pentru toate bancile care desfasoara activitati internationale, urmarindu-se limitarea riscului de credit. Raportul de solvabilitate, impus în 1988, a fost preluat în mod identic si de catre Comisia Europeana (1991) si Congresul american (FDIC – Improvement Act - 1991), impunând bancilor ca nivelul fondurilor proprii ale bancii sa fie superior sau egal cu 8% din valoarea activelor totale si ale activitatilor extrabilantiere, ponderate cu coeficientii de risc individual.
Alte referate Finante Banci
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Autorizarea, reglementarea si supravegherea prudentiala a bancilor in Romania in anul 1998 Facultate 10,00 36 0 kb
Banca de emisiune Liceu 9,00 38 0 kb
Servicii bancare Liceu 10,00 43 0 kb
Piata bancara Liceu 6,00 38 0 kb
Banca Transilvania - perspective pentru viitor Liceu 7,75 30 0 kb
Sisteme informatice financiar bancare Liceu 10,00 31 0 kb
Restructurarea sistemului financiar bancar in Romania si finantarea externa Facultate 10,00 47 0 kb
Gestiunea lichiditatii bilantului bancii comerciale Liceu 10,00 68 0 kb
Operatiuni bancare Liceu 10,00 41 0 kb
Creditul bancar-abordare generala Liceu 10,00 36 0 kb
Top download la Finante Banci
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Tehnologii moderne aplicabile in sfera creditarii bancare Liceu 3,50 108 0 kb
Legea privind procedura falimentului bancilor Facultate 5,50 95 0 kb
Reglementarile prudentiale si strategiile bancare Liceu 7,33 91 0 kb
Banca Comerciala Romana Liceu 6,00 90 0 kb
Constituirea si functionarea bancilor romanesti si a sucursalelor bancilor straine in Romania Liceu 10,00 90 0 kb
Sistemul bancar din Romania Liceu 5,50 84 0 kb
Banca mondiala Liceu 6,55 82 0 kb
Riscurile creditarii bancare Liceu 10,00 82 0 kb
Bancile Comerciale (de depozit) si rolul lor in sistemul bancar Facultate 10,00 79 0 kb
Gestiunea lichiditatii bilantului bancii comerciale Liceu 10,00 68 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Operatiuni bancare - Finante Banci
2. Sistemul financiar bancar - Finante Banci
3. Piata bancara - Finante Banci
4. Riscurile creditarii bancare - Finante Banci
5. Creditul bancar - Finante Banci
6. Restructurarea sistemului financiar bancar in Romania si finantarea externa - Finante Banci
7. Rolul calitatii portofoliului de credite bancare - Finante Banci
8. Servicii bancare - Finante Banci
9. Constituirea si functionarea bancilor romanesti si a sucursalelor bancilor straine in Romania - Finante Banci
10. Banca Centrala Europeana - Finante Banci
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate