cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Agronomie » Pomicultura
Pomicultura
Marime: 0 kb        Pentru: Liceu        Nota: 1,50        Voturi: 2        Afisari: 1,797        Download: 82
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
1,50 (2 voturi)
Fertilizarea
Pomii fructiferi raman pe acelasi amplasament o perioada lunga de timp, in care extrag din sol mari cantitati de elemente nutritive.
Cerintele pomilor fata de elementele nutritive variaza in cursul vietii acestora, in functie de varsta acestora. Raportul dintre principale le macroelemente (N.P.K) este in general 1 :0,3 :1, 2 pentru samantoase (mar) si 1 :0,25 :1,5 la samburoase (prun).
Pentru o evaluare cat mai corecta a necesarului de substante nutritive a livezilor trebuie stabilit mai intai continutul solului in elemente nutritive.

O particularitate a pomilor fructiferi de care trebuie tinut seama la intocmirea programelor de fertilizare este aceea de reutilizare a elementelor nutritive, in special N.P.K. atunci cand pomii intalnesc conditii optime de absorbtie a elementelor nutritive, acestea sunt absorbite in cantitati mai mari decat este necesar in momentul respectiv si sunt depozitate in anumite organe (radacini, ramuri, trunchi). Atunci cand apar deficiente de nutritie, aceste elemente sunt luate din organele de rezerva si folosite acolo unde este nevoie.

Plantarea pomilor
Operatia de plantare reprezinta pentru pomul tanar o expunere serioasa la numerosi factori de stress. Cel mai important factor este legat de afectarea sistemului reticular la scoaterea pomului din solul pepinierei pentru a fi replantat in alta parte. Numerosi perisori absorbanti ai radacinii se pot rupe chiar daca se lucreaza cu mare atentie. Se pot rupe si ramificatii principale ale radacinii mai ales in cazul radacinilor pivotante. In afara de aceasta, plantarea la locul definitiv implica schimbari de microclimat, de compozitie chimica a solului. Daca pe langa acesti factori intervine si o lipsa de umiditate a solului atunci procesul de prindere poate fi serios afectat.
Toamna este un anotimp propice plantarilor de pomi. Un motiv pentru plantarile de toamna este intrarea pomilor in repaus vegetativ pe durata iernii. Nevoile de hranire in acest timp sunt mult mai reduse si astfel radacina este crutata de eforturi mari si i se ofera suficient timp de adaptare. Plantarile de primavara se practica totusi. O primavara secetoasa poate pune probleme nevoii de apa a puietilor care urmeaza sa intre rapid in vegetatie. De aceea este necesara irigarea pomilor proaspat plantati.

Plantarea
Inainte de inceperea plantarii pomilor, in viitoarea livada vor fi asigurate urmatoarele materiale auxiliare:
-ingrasamant natural
-apa
-pamant galben
In gropile sapate in vederea plantarii se va pregati o "mocirla" formata din ingrasamant natural, apa si pamant galben; se amesteca continuu pana cand se obtine o pasta de o consistenta medie. In aceasta pasta se vor cufunda complet radacinile pomilor fasonati.
Fasonarea pomilor se executa cu o foarfeca de pomi bine ascutita. Se aplica atat radacinilor cat si ramificatiilor trunchiului, daca ele exista. Se elimina, prin taiere, doar radacinile uscate, rupte sau ranite. Daca in momentul plantarii pomul tanar se prezinta ca o varga neramificata aceasta se va reteza, deasupra unui mugure, la o inaltime de 1-1,25 m. Aceasta este inaltimea de proiectare a trunchiului - in functie de optiuni, dimensiunea indicata poate fi mai mare sau mai mica.
Daca pomul are deja cateva ramificatii laterale atunci se va aplica taierea reductiva care are in principal doua scopuri: reducerea masei vegetale care va trebui hranita in viitoarea perioada de vegetatie de catre o radacina slabita prin operatia de dezgropare si, in al doilea rand, inceperea taierilor pentru formarea coroanei pomului. Prima ramificatie care se va inderparta de la inel este lastarul concurent, in cazul in care acesta nu a fost indepartat in pepiniera. Lastarul concurent este prima ramificatie crescuta imediat sub cresterea anuala a varfului. In situatia in care lastarul concurent are o crestere mai convenabila decat varful, va fi oprit acesta si se va elimina varful.

Taierile de formare
Prima taiere de formare se aplica pomului scos din pepiniera care are deja cateva ramificatii laterale - aceasta trebuie sa aiba loc imediat inaintea plantarii definitive (taierea de plantare), fie atunci cand pomul plantat cu an inainte prezinta ramificatii laterale crescute in timpul primului an de vegetatie.
La un pom aflat deja dupa doi ani de vegetatie se afla ramificatia cunoscuta sub numele de lastar concurent. Se lasa acesta sau varful.
Ramificatiile ce fac cu tulpina unghiuri de 60 grade confera o rezistenta sporita si un avantaj suplimentar in ce priveste raportul crestere/rodire. Este foarte adevarat ca ramificatiile ce au aparut sub alte unghiuri pot fi mult mai dezvoltate, dar pe ansamblu nu trebuie sa renuntam la regula de a le lasa pe cele crescute sub unghiuri de aproximativ 60 grade.
Unghiul dintre ramificatii trebuie sa aiba sa aiba valori cat mai apropiate; acest fapt confera stabilitate pomului, iluminare si aerisire optime.
Alte referate Agronomie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Prunul Facultate 1,00 108 0 kb
Ingineria in agricultura nu este un moft ci o necesitate Liceu 5,40 38 0 kb
Biotehnologii nepoluante in agricultura Liceu 0,00 0 0 kb
Agricultura ecologica Facultate 3,57 73 0 kb
Prelucrarea strugurilor Facultate 8,40 296 0 kb
Rolul ingrasamintelor chimice in agricultura Liceu 5,50 117 0 kb
Privatizarea in agricultura Liceu 5,50 41 0 kb
Infiintarea unei livezi pomicole Liceu 7,00 167 0 kb
Mierea si produsele apicole Liceu 5,00 0 0 kb
Ciocane silvice Liceu 2,00 0 0 kb
Top download la Agronomie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Prelucrarea strugurilor Facultate 8,40 296 0 kb
Amenajarea agroturistica a teritoriului Facultate 5,00 225 0 kb
Lucrari efectuate in pepiniera dupa altoire Facultate 6,40 225 0 kb
Agricultura in Romania Liceu 5,67 221 0 kb
Patlagina Facultate 6,33 221 0 kb
Baza furajera Facultate 3,60 215 0 kb
Sfecla pentru zahar Facultate 4,85 211 0 kb
Proiect fitotehnie Facultate 4,00 209 0 kb
Cultura pajistilor Facultate 3,40 204 0 kb
Infiintarea unei livezi pomicole Liceu 7,00 167 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Mierea si produsele apicole - Agronomie
2. Biotehnologii nepoluante in agricultura - Agronomie
3. Taierile de rodire intretinere si regenerare - Agronomie
4. Catina alba - Agronomie
5. Bolile stejarului - Agronomie
6. Ciocane silvice - Agronomie
7. Reproductia animalelor domestice - Agronomie
8. Cresterea tineretului animal - Agronomie
9. Proiect fitotehnie - Agronomie
10. Cultura pajistilor - Agronomie
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate