cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Economie » Piata si tipurile ei
Piata si tipurile ei
Marime: 0 kb        Pentru: liceu        Nota: 4,33        Voturi: 3        Afisari: 897        Download: 18
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
4,33 (3 voturi)
Piata si tipurile ei
Un rol important în economia moderna îl ocupa piata cu mecanismele ei, studierea carora permite nasterea interrelatiilor dintre productie si consum, strategia dezvoltarii economice, relatiile dintre agenti economici.
Piata a aparut cu multe secole în urma ca punct de legatura între productie si consum, atunci când functiile acestor 2 sfere economice sau separat în timp si spatiu. În decursul secolelor schimbarile dintre producatori si consumatori s-au extins si s-au perfectionat. Piata moderna din tarile avansate economic s-a constituit si s-a consolidat în ultimele secole. Piata fiind o categorie a economiei de schimb reflecta sistemul de relatii vânzare-cumparare între diferiti agenti economici si un mecanism complex ce consta din cerere si oferta, concurenta, preturi, etc. Piata este locul unde sunt efectuate tranzactiile dintre cumparator si vânzator. Asemenea tranzactii sunt bursa, iarmarocul, licitatia, târgul etc. Piata include nu numai schimbul, dar si productia, reparatia si consumul, adica toate fazele de reproductie.
În conditiile pietei cumparatorul, procurând sau ignorând marfa, "voteaza" cu banii sai "pentru" sau "contra" productia acestei marfi. Piata verifica, în ultima instanta, concordanta sau neconcordanta dintre volumul, structura, calitatea productiei (ofertei) si nivelul, structura si calitatea consumului (cererii). Prin informatiile oferite de piata, agentii economici pot actiona în sensul realizarii concordantei relative dintre cerere si oferta.
În linii generale piata exercita urmatoarele functii:
a)Întretine relatia permanenta dintre producatorii de bunuri si servicii si consumatorii acestora, asigura alocarea si utilizarea eficienta a resurselor materiale, umane si funciare, determinând deciziile agentilor economici cu privire la productie, reparatie, schimb si consum.
b)Economia nationala se autoregleaza prin piata, stabileste independent propozitiile si echilibrul necesar propriei productii.
c)Asigura echilibrul dintre cerere si oferta, realizând interesele agentilor economici cu privire la utilizarea resurselor disponibile.
Trasaturile de baza ale pietei sunt concurenta libera dintre producatorii de marfuri si proprietarii de resurse, migrarea libera a capitalului între ramuri economice si regiuni; realizarea marfurilor la preturile de echilibru, ce reflecta real corelatia dintre cerere si oferta.
În orice tara economia nationala trebuie sa dea raspuns la 5 întrebari "fundamentale": 1. În ce limite pot fi folosite resursele disponibile? 2. Ce fel de marfuri si servicii trebuie produse? 3. Cum sa fie produse aceste marfuri si servicii? 4. Cine sunt destinatarii acestor produse? 5. E capabil oare actualul sistem economic sa se adapteze la schimbarile de structura a necesitatilor consumatorului, la modificarile din resursele si tehnologiile de productie? La aceste probleme fundamentale poate da raspuns numai sistemul de piata care asigura, în primul rând, o dezvoltare echilibrata, propozitionala a economiei nationale, contribuie la stabilirea unei corelatii dintre factorii de productie (munca, acumulare, resursele naturale), între sferele si ramurile economice, între productie si consum, între veniturile diferitor paturi sociale ale populatiei.
În al doilea rând, în sistemul de piata cumparatorii si vânzatorii de marfuri, aflându-se în interactiunile de concurenta, determina nivelul de preturi la produsele livrate si gradul de utilizare a resurselor existente.
În al treilea rând, sistemul de piata e capabil sa schimbe operativ volumul si structura ofertei, adoptând-o la satisfacerea cererii. Aceasta adaptare se face pe contul schimbarii volumului de productie, precum si schimbarii nivelului de preturi. În sistemul de piata sunt fabricate numai produsele în urma vinderii carora se obtine un venit ce acopera în primul rând cheltuielile de productie, tinându-se profitul normal. Daca produsele nu aduc producatorului de marfuri profit normal, ele nu se fabrica.
În al patrulea rând economia de piata presupune o suveranitate a consumatorului. Teama de a suporta pierderi sau de a da faliment impune producatorii (firma) si furnizorii de resurse sa se conduca în activitatea lor numai de cerintele consumatorului. Totodata, sistemul de piata impune consumatorul sa aleaga cea mai rationala structura de consum, deoarece el îl face pe consumator sa sesizeze preturile ce reiese din cheltuielile reale.
În al cincilea rând, concurenta în sistemul de piata impune firmele sa aplice cheltuieli de productie reduse, sa aplice o tehnologie moderna pentru a obtine o productivitate înalta, sa stimuleze dezvoltarea progresului tehnico-stiintific.
Alte referate Economie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Analiza macroeconomiei liceu 10,00 76 0 kb
Instrumente de plata liceu 6,00 26 0 kb
Tendinte in domeniul surselor de finantare a invatamantului superior facultate 6,00 27 0 kb
Cecurile de calatorie in valuta American Express si Thomas Cook liceu 10,00 22 0 kb
Pretul pietei gimnaziu 8,50 26 0 kb
Integrarea si globalizarea economica liceu 10,00 32 0 kb
Conceptia moderna privind calitatea in servicii liceu 10,00 38 0 kb
Salariul echitabil pentru o zi de munca gimnaziu 10,00 19 0 kb
Datoria publica interna facultate 6,00 22 0 kb
Mediul marketingului si analiza acestuia liceu 9,00 82 0 kb
Top download la Economie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Bugetele locale liceu 5,00 235 0 kb
Dezavantajele integrarii Romaniei in UE facultate 4,67 220 0 kb
Factorii de productie liceu 4,87 212 0 kb
Impozitul pe profit liceu 7,00 198 0 kb
Tipuri de productie liceu 5,70 196 0 kb
Analiza SWOT a S.C. Bere Craiova S.A. facultate 6,25 195 0 kb
Baza informationala si etapele conducerii operative a productiei liceu 6,80 186 0 kb
Integrarea Romaniei in UE liceu 5,29 180 0 kb
Curs economie liceu 4,00 177 0 kb
Indicatori macroeconomici liceu 3,38 171 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Etica protestanta si spiritul capitalismului - Economie
2. Riscuri in afaceri - Economie
3. Principalii factori ai cereri si ofertei - Economie
4. Operatiunile la vedere - Economie
5. O abordare economica a principiului raritatii si a alegerii - Economie
6. Notiunea de semifabricat - Economie
7. Lucrare practica la intreprinderia Moldcarton - Economie
8. Indicatori macroeconomici - Economie
9. Cost productivitate-pret - Economie
10. Vodafon Group - Economie
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate