cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Economie » Originea, evolutia si functiile banilor
Originea, evolutia si functiile banilor
Marime: 0 kb        Pentru: liceu        Nota: 5,69        Voturi: 13        Afisari: 3,588        Download: 18
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
5,69 (13 voturi)
Originea,evolutia si functiile banilor
Schimbul de bunuri si servicii in societatile timpurii se desfasura pe baza unei intelegeri mutuale, de obicei, intre vecini. In decursul timpului, el se concentra in locuri special amenajate, denumite piete. Chiar si azi utilizam notiunea de “ economie de piata” pentru a ne referi la o societate in care indivizii ( grupurile) sunt specializati in activitati productive si isi indeplinesc cea mai mare parte a dorintelor ( nevoilor) prin schimb volunar acceptat de partile contractante. Deci, specializarea trebuie insotita de schimb.
Trocul sau cum mai era denumit in societatile timpurii
“ barterul” este specific economiilor de piata primitive. Barterul era insa un proces costisitor in termenii timpului cheltuit pentru descoperirea unui schimb satisfacator, deoarece acesta presupunea o dubla coincidenta a dorintelor.
In diferite epoci, din diferite motive, diferitele popoare si civilizatii au acceptat diferiti mijlocitori ai schimbului, acestea fiind primele forme de bani cunoscute de societatea omeneasca. De exemplu: argila si ceramica, carapacea de broasca testoasa, dintii de delfin, vite, porci, tutun, lana, sare etc. In cele din urma a fost preferat aurul, datorita calitatilor lui ( inalterabil, omogenitate fizica naturala, divizibilitate fara pierdere de valoare, usor prelucrabil, avand o valoare mare intr-un volum mic, fiind relativ usor si ieftin de transportat). La inceput, aurul a circulat in calitate de bani sub forma de bucati brute, apoi de lingouri si bare de greutati egale. Principalul neajuns al acestei situatii consta in necesitatea cantaririi si verificarii puritatii aurului la fiecare act de vanzare-cumparare. Acest neajuns a fost inlaturat prin marcarea lingourilor si barelor, mai inati de catre negustori, apoi de capetenii feudale, orese si state. Astfel au aparut monedele de aur.
Pe teritoriul Romaniei, primele monede autohtone au fost drahmele din argint, batute in orasul pontic Histria in sec. V- IV i.e.n. Omenirea a folosit monede metalice cu valoare intrinseca, mai intai din aur si din argint, apoi din diferite aliaje, timp de peste 26 de secole.
Monedele de aur din epoca moderna erau perfect rotunde, echilibrate, bine reliefate, cu inscriptii clare, zimtate pe margini, emise unor legi monetare precise. Acestea au inceput sa fie batute in Europa aproximativ din sec. al XVIII- lea. In primul deceniu al secolului al XX-lea, toate statele europene aveau moneda de aur proprie. Statul stabilea prin lege numele, greutatea, titlul si capacitatea monedei de a circula si stinge obligatii. In functie de titlu si greutate se stabileau raporturi de schimb intre diferitele monede de aur.
Deoarece pentru cumparatorii de valoare mica ar fi fost necesare monede foarte mici de aur, care nu se puteau confectiona, alturi de monedele de aur au circulat si monede divizionare din argint, arama si alte metale. Aparitia monedelor divizionare din alte metale decat aurul nu inseamna decat separarea functiei banilor de valoarea lor, fapt demonstrat practic ca in calitate de bani pot functiona si alte licruri lipsite de valore, dar care sunt insemne ale valorii, astfel ca incepand cu sec al X-lea in China, respectiv sec XVI- XVII in Europa, apar si alte mijloace de schimb, respectiv bancnotele sau banii de credit.
Bancnotele au fost semne ale valorii care certificau ca posesorul lor este creditorul bancii emitente pentru suma de bani specificata pe bancnota. Aceste au circulat ca monede-hartie, fiind convertibile , la cerere, in moneda metalica cu valoare deplina. Monedele au inlocuit la inceput cambiile ( emise de particulari) depuse la bancile comerciale pentru scontare.
Faptul ca banii nu pot fi creati, la dorinta, de catre persoane private sau agenti economici si ca exista in cantitati limitate ii incadreaza in categoria bunurilor economice rare.
In zilele noastre, banii se prezinta sub urmatoarele forme:
Hartia- moneda de diferite cupiuri ( valori nominale)
Moneda divizionara metalica ( pentru operatiuni de mica dimensiune);
Banii de depozit sau de cont, adica disponibilitatile
aflate in conturile bancare ale diferitelor persoane sau agenti economici. Aceste disponibilitati apar prin depunerea de catre anumite persoane sau firme a unor bunuri, devize, numerar la banci sau alte institutii financiare. Depozitele respective pot fi:
1.la vedere, in situatia in care proprietarul depozitului il poate retrage ( partial sau total) in orice moment;
2.la tremen, in situatia in care retragerea depozitului este conditionata de scurgerea unei perioade determinate de timp.
In schimbul acestor depozite, banca poate elibera creditorilor cecuri, cartele speciale, cartele magnetice, etc. care servesc ca mijlocirea schimbului sau la stingerea unor obligatii. De asemenea, pe baza depozitelor existente, banca face decontarile prin virament ( transfer dintr-un cont in altul) intre agentii economici (conditionate si de prezentarea unor documente doveditoare ale realizarii operatiunii ce atrage decontarea), si deschide credite pentru diferiti agenti economici.
Banii sunt orice bun cu destinatia speciala de a servi ca instrument de schimb si etalon de masurare, evluare penrtu toate celelalte bunuri.
Alte referate Economie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Piata Unica si relatiile comerciale dintre tarile membre facultate 10,00 30 0 kb
Diagnosticul financiar liceu 5,00 100 0 kb
Bursa de valori mobiliare liceu 7,00 77 0 kb
Inflatia liceu 10,00 24 0 kb
Salariul si impozitarea liceu 10,00 22 0 kb
Piata muncii in Romania liceu 10,00 25 0 kb
Plan de afaceri-S.C.BRANCUSI SRL liceu 8,00 36 0 kb
Valori mobiliare-primare, secundare si derivate liceu 10,00 22 0 kb
SC Ambro SA Suceava liceu 10,00 55 0 kb
Profitul liceu 5,20 23 0 kb
Top download la Economie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Bugetele locale liceu 5,00 235 0 kb
Dezavantajele integrarii Romaniei in UE facultate 4,67 220 0 kb
Factorii de productie liceu 4,87 212 0 kb
Impozitul pe profit liceu 7,00 198 0 kb
Tipuri de productie liceu 5,70 196 0 kb
Analiza SWOT a S.C. Bere Craiova S.A. facultate 6,25 195 0 kb
Baza informationala si etapele conducerii operative a productiei liceu 6,80 186 0 kb
Integrarea Romaniei in UE liceu 5,29 180 0 kb
Curs economie liceu 4,00 177 0 kb
Indicatori macroeconomici liceu 3,38 171 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Etica protestanta si spiritul capitalismului - Economie
2. Riscuri in afaceri - Economie
3. Principalii factori ai cereri si ofertei - Economie
4. Operatiunile la vedere - Economie
5. O abordare economica a principiului raritatii si a alegerii - Economie
6. Notiunea de semifabricat - Economie
7. Lucrare practica la intreprinderia Moldcarton - Economie
8. Indicatori macroeconomici - Economie
9. Cost productivitate-pret - Economie
10. Vodafon Group - Economie
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate