cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Biologie » Orbirea-surzenia-apetitul
Orbirea-surzenia-apetitul
Marime: 0 kb        Pentru: liceu        Nota: 9,00        Voturi: 2        Afisari: 955        Download: 21
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
9,00 (2 voturi)
Orbirea-surzenia-apetitul
Termenul „orbire” are o serie de semnificatii de la absenta totala a perceptiei luminii în ambii ochi, la vederea strict limitata. Însa termenul este aplicat persoanelor cu probleme de vedere atât de grave încât le afecteaza modul de viata si capacitatea normala de munca.Doar aproximativ 5% dintre persoanele calificate drept oarbe nu vad absolut nimic. Restul au o vedere partiala, adica pot vedea într-o masura mai mica sau mai mare. De exemplu, unele persoane pot deslusi numarul de înmatriculare al unei masini de la o distanta de aproximativ 1 metru si pot citi scrisori de pe un grafic ce testeaza vederea; altii pot fi capabili sa distinga lumina, umbra sau miscarea. Altora vederea le permite sa zareasca doar imaginea pe care am vedea-o daca am privi printr-un tub îngust; imaginea fiind înconjurata de întuneric. Toti acesti oameni au un lucru în comun: problemelor de vedere le afecteaza capacitatea de a face fata vietii zilnice.
Orbirea si vederea slaba pot avea foarte multe cauze. Ochiul este un organ de simt foarte complex, prin urmare se deterioreaza mai usor decât multe alte organe. Unii copii se nasc orbi - majoritatea datorita cataractelor, când cristalinul ochiului, în mod normal clar si transparent, este opac, iar lumina nu poate patrunde prin acesta. Un copil se poate naste cu cataracta în cazul în care mama sa se îmbolnaveste de pojar (rubeola) în primele stadii ale sarcinii. O alta cauza de orbire în rândul copiilor este toxoplasmoza, o boala datorata consumului de carne infectata sau, probabil, contactului cu pisici infectate. Din nou, copilul este afectat doar daca mama sa contacteaza boala în timpul sarcinii.
În unele cazuri rare, copiii se nasc fara ochi, afectiune cunoscuta sub numele de anoftalmie. Aceasta poate fi datorata fie unei deficiente genetice prezenta la parinti sau se poate declansa daca mama contacteaza o infectie virala sau este expusa pesticidelor în timpul sarcinii.
Infectiile ce provoaca orbirea sunt rare în tarile dezvoltate, dar sunt cauza cea mai frecventa de orbire în lumea în curs de dezvoltare. Tracomul, o boala virala ce inflameaza membrana care captuseste partea anterioara a ochiului, a lasat mii de oameni orbi, în special în zonele calde si uscate. În aceste tari copii orbesc daca sunt infectati de viermele parazit toxocara canis , ce poate fi contacta din excrementele de câini.
Unii copii sufera de o forma rara de cancer - retinoblastom - când se formeaza o tumoare pe retina. Altii sufera de retinis pigmentosa, o boala ereditara, caracterizata prin formarea de pigment pe retina. Un prim simptom al acesteia este dificultatea de a vedea pe întuneric. Daca boala nu este detectata în copilarie, vederea se va deteriora treptat, ducând la vedere limitata si orbire.
Accidente si boli
O persoana poate orbi la un ochi daca retina se detaseaza de globul ocular. Acesta este de obicei rezultatul unei lovituri în ochi; ochiul afectat îsi pierde imediat vederea ca si cum o cortina s-ar interpune între el si restul lumii. Se poate executa o operatie pentru reatasarea retinei, dar în cazul în care aceasta este deteriorata sau sparta lichidul din ochi se poate prelinge printre ea si ochi, îngreunând în locuirea acesteia.
Orbirea brusca a unui ochi poate avea loc daca se formeaza un cheag de sânge în artera care alimenteaza cu sânge retina. Nu exista tratament, dar tratarea afectiunii interne responsabile se orbire poate preveni orbirea celuilalt ochi. Daca se formeaza un cheag în vena ce pleaca de la retina, vederea va disparea imediat, dar vederea poate reveni treptat. Este necesar tratament medical pentru ca acest lucru sa nu se repete.
Diabetul, insuficienta renala si tensiunea arteriala ridicata pot duce la deteriorarea retinei, când se sparg vasele de sangvine mici sau proteinele patrund în retina. Desi nu exista tratament propriu-zis, vederea poate fi îmbunatatita cu ajutorul razelor laser care închid zonele afectate, astfel restul retinei poate functiona.
Anumite afectiuni, cum ar fi diabetul, pot duce la cataracte la persoanele mai în vârsta - desi cataractele pot un simplu efect al procesului de îmbatrânire sau pot fi datorate unor rani ale cristalinului. Deoarece numai cristalinul este afectat, în unele cazuri poate fi scos si înlocuit cu un cristalin artificial. Chiar daca un cristalin artificial nu se potriveste, vederea poate fi îmbunatatita cu ajutorul lentilelor de contact sau a unor ochelari speciali.
Alte forme de orbire pot fi rezultatul deteriorarii sau presiunii asupra nervului optic – numita deseori glaucom. Nervul se inflameaza datorita unei infectii virale, sau a unei otravi precum chinina, plumbul, arsenicul si chiar tutunul în cantitati prea mari. Acesta poate fi afectat si de scleroze multiple. Presiunea poate fi exercitata de o tumoare, hemoragie sau un vas de sânge dilatat. La tineri cauza glaucomului poate fi ranirea sau infectia ochiului.
Îmbatrânirea ochilor
La persoanele în vârsta, glaucomul se datoreaza adesea cresterii presiunii lichidului din ochi, care se comprima si deterioreaza nervul optic – nervul care transporta imaginile vizuale spre creier. În cazurile acute, cresterea presiunii are loc brusc, iar ochiul devine rosu si dureros. În glaucomul cronic, cresterea presiunii este lenta si treptata, deci nu exista simptome clare. Atât în cazurile acute cât si în cele cronice, vederea dispare treptat, ramânând doar vederea prin tunel”. Glaucomul nu poate fi vindecat, însa chirurgia si tratamentul medicamentos pot fi de ajutor.
Adaptari
Deoarece multe cazuri de orbire nu au tratament, persoanele afectate trebuie sa se adapteze pentru a putea trai fara probleme. Copii nascuti orbi se adapteaza natural afectiunii de care sufera; persoanele care îsi pierd vederea în cursul vietii considera dificila aceasta adaptare. Persoanele oarbe se bazeaza în principal pe pipait, memorie, miros si sunet, iar aceste simturi tind sa se accentueze pentru a compensa lisa vederii. Altii se descurca ajutati de alte persoane sau de un câine-ghid, în timp ce altii trebuie plasati în locuri speciale.Multe persoane oarbe sau cu o vedere partiala pot „citi” folosind alfabetul Braille. Sistemul a fost inventat cu aproape 100 de ani în urma de francezul Louis Braille, la rândul sau orb de la vârsta de trei ani. Simbolurile sunt variatii pe un model de baza cu sase puncte, fiecare grup simbolizând o litera, cifra sau semn de punctuatie. Simbolurile Braille pot fi folosite pe diferite sticle, unelte, instrumente si harti.
Alte referate Biologie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Lacaza gimnaziu 10,00 21 0 kb
Clonarea liceu 10,00 18 0 kb
Supraclasa Pisces liceu 8,00 58 0 kb
Acidul deoxiribonucleic liceu 10,00 37 0 kb
Influenta factorilor de mediu asupra organismelor vii liceu 4,50 106 0 kb
Sistematica generala a microorganismelor Liceu 6,00 0 0 kb
Plantele gimnaziu 6,00 24 0 kb
Reactiile biochimice Facultate 1,00 0 0 kb
Clonarea maimutei liceu 10,00 31 0 kb
Tulpina liceu 4,80 83 0 kb
Top download la Biologie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Regnul protista liceu 5,00 311 0 kb
O retea trofica din padure liceu 4,91 298 0 kb
Ecosisteme acvatice si terestre liceu 4,16 293 0 kb
Diviziunea celulara liceu 5,38 278 0 kb
Functiile hipotalamusului liceu 3,25 267 0 kb
Protozoare gimnaziu 4,74 236 0 kb
Organisme transgenice liceu 6,55 231 0 kb
Increngatura cordate liceu 4,69 217 0 kb
Organele aparatului genital la pasare Liceu 3,32 197 0 kb
Regnul vegetal liceu 5,57 192 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Fenomene de transport prin membrana celulara - Biologie
2. Zooigiena - Biologie
3. Structura proteinelor - Biologie
4. Intoxicatia cu suplimente alimentare la iguana verde - Biologie
5. Hominidele - Biologie
6. Despre dinozauri - Biologie
7. Arbori si arbusti ornamentali - Biologie
8. Ameliorarea organismelor animale - Biologie
9. Reproducerea celulara - Biologie
10. Radacinile - Biologie
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate