cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Religie » Omul si divinitatea
Omul si divinitatea
Marime: 0 kb        Pentru: Liceu        Nota: 7,80        Voturi: 5        Afisari: 4,777        Download: 0
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
7,80 (5 voturi)
De-a lungul timpului legatura dintre om si divinitate s-a pastrat si in unele cazuri a devenit poate mai puternica.Omul traieste cu necesitatea unei providente care sa dea un inteles vietii sale, prin care sa-si justifice actiunile si care sa-l ghideze in alegerea cailor potrivite.
Aceasta legatura s-a intarit mai ales in Evul Mediu atunci cand perioadele des repetate de foamete, marile epidemii, catastrofele naturale, razboaiele dese si alte forme de violenta, au dus la nevoia omului de a se adaposti , de a se simti in siguranta aflati sub protectia unei providente .Totusi credinta s-a manifestat la inceput doar prin increderea in anumite viziuni, vise si halucinatii, in semne premonitorii sau punitive.
In Evul Mediu, temelia culturii este religioasa. Omul crede in revelatia biblica si fiecare element al existentei sale poarta pecetea simbolului religios. Credinta in Dumnezeu ofera certitudinea unei realitati divine care se afla in afara lumii, independent si suveran fata de ea, dar si inlauntrul ei.
De aici poate veni si explicatia prezentei multitudinii de opere literare medievale cu tenta , simbolistica sau tema in totalitate religioasa.
Un bun exemplu poate fi al unuia dintre primii mari poeti ai Frantei dar si al Europei Evului Mediu, Francois Villon.Desi nu intrunea caracteristicile tipului religios, poetul , in urma unei vieti in afara legii care i-a atras condamnarea la moarte , se intoarce intr-un moment de pocainta catre divinitate.Poemul intitulat ,,Ballade des pendus” (Balada Spanzuratilor) cuprinde astfel sentimente impartasite de cei carora le era pregatita aceeasi soarta cum ar fi cainta, mila , dorinta de mantuire, de apropiere de providenta.
In asteptarea executarii sentintei poetul cere ingaduinta si mila pe parcursul intregii poezii , atat din partea muritorilor ,,Cu inima de piatra nu ne fiti”, cat si din partea divinitatii.Cel inchis simte astfel nevoia mantuirii ,,Rugati-va la Domnul pentru noi!” tocmai datorita spatiului de claustrare care indeamna spre meditare dar mai ales datorita apropierii mortii.
Pentru a amplifica aceste sentimente sunt descrise imprejurarile vietii inchisorii , nefavorabile atat din punct de vedere fizic ,,De ploaie suntem umezi si spalati” , ,,De soare suntem arsi si innegriti” , ,,ochii adancati” , ,, perii de pe fata jumuliti” cat si psihic ,,nicicand , nicicum nu suntem linistiti”.
Ultima strofa a baladei intitulata ,,Inchinare” reprezinta ultima incercare disperata de a cere iertare,de a se aproapia de divinitate.Adresarea directa facuta divinitatii ,,Iisuse” si ruga de a fi echitat in fata providentei si a nu sfarsi in focul iadului ,,Fereste-ne de-a iadului manie” dar si apelul la umanitatea ,,Nu radeti oameni , fiti de oamenie” urmat de versul prezent la sfarsitul fiecarei strofe ,,Si va rugati la Domnul pentru noi!” subliniaza nevoia tot mai puternica de mantuire constransa de apropierea mortii.
Un alt exemplu de text cu simbolistica legata de divinitate este ,,Divina Comedie” a lui Dante Alighieri.Impartita in trei sectiuni ("Infern", "Purgatoriul", "Paradis"), in opera este descrisa o calatorie imaginara in cele trei compartimente ale lumii de dupa moarte, in care poetul se intalneste cu personaje mitologice, istorice sau comtemporane lui. Fiecare personaj este reprezentantul unei virtuti sau al unui viciu, situarea in una din cele trei lumi fiind simbolica, ca rasplata sau pedeapsa, adesea si dupa criterii subiective deoarece poetul ii intalneste in Infern si pe adversarii lui.Spre exemplu Dante este calauzit prin Infern si Purgatoriu de catre poetul Virgiliu, simbol al intelepciunii iar Beatrice - fiinta pe care a adorat-o - il ajuta sa gaseasca drumul spre Paradis, fiind instrumentul vointei divine.
Fiecare dintre cele trei taramuri este construit din zece parti.Astfel Infernul are ca parti componente campia intunecata si cele noua cercuri in care pacatosii se chinuiesc.In alcatuierea Purgatoriului intra tarmul marii,coasta muntelui,cele sapte barne ale acestuia, gradina paradisului pamantesc.Iar Paradisul este format din noua cercuri mobile si empireul.Alegerea cifrei 9 in ceea ce priveste sferele ceresti dar si cele din infern nu este intamplatoare,9 reprezentand perfectiunea perfectiunii,9 fiind multiplu cifrei 3.De asemenea 10 este simbolul decalogului si reprezinta o imagine a divinitatii.
In opera se poate observa prezenta inspiratiei religioase,a unei tendinte moralizatoare, si unui limbaj bazat pe perceptia vizuala si imediata a faptelor,caracteristic literaturii si stilului medieval.
Ca structura fiecare sectiune cuprinde 33 de cantece, cu exceptia primei, care are un cantec in plus ce serveste ca introducere.
Descrierea coborarii lui Dante in Infern,a trecerii prin Purgatoriu si,in fine,a ascensiunii in Paradis, nu este nimic altceva decat prezentarea drumului initiatic parcurs de erou spre apoteoza unirii cu divinitatea.
Opera reprezinta dramatizarea teologiei crestine medievale, dincolo de sensurile sale profunde, privind opiniile filosofice, politice si stiintifice ale artistului.Astfel ,,Divina Comedie" este alegoria purificarii sufletului si dobandirii linistei interioare prin intelepciune si dragoste.
Astfel cele doua opere evidentiaza legatura dintre om si divinitatea, chiar daca aceasta se realizeaza diferit in cele doua cazuri.Daca la Francois Villon apare de abia spre sfarsitul vietii si numai o data cu constrangerea mortii,luand forma unei rugi de iertarea a pacatelor si de mantuire a sufletului,la Dante Alighieri pare a fi una permanenta.Prin credinta in existenta unei eternitati dupa moarte,prin cartea sa italianul ne prezinta posibilele imagini ale vietii de apoi in functie de ceea ce omul a ales sa faca in viata. Acesta realizeaza o descriere a eternitatii cu toate defectele si perfectiunea ei, cu chinurile si cantarile frumoase, cu focul si soarele ei.
Alte referate Religie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Viata consacrata in sec al XIX-lea liceu 10,00 23 0 kb
Ortodoxie vs Materialism in Noua Europa liceu 10,00 26 0 kb
Sarbatoarea invierii lui Hristos liceu 6,00 20 0 kb
Eugen Lovinescu - analiza liceu 10,00 20 0 kb
Marturii arheologice despre raspandirea Crestinismului liceu 10,00 58 0 kb
Sfanta Scriptura liceu 6,00 26 0 kb
Cele 9 fericiri liceu 7,50 98 0 kb
Secularizare si sfintenie liceu 10,00 52 0 kb
Comuniunea cu Hristos liceu 10,00 35 0 kb
Citat Maica Tereza liceu 10,00 30 0 kb
Top download la Religie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Dimensiunea religioasa a existentei liceu 5,78 677 0 kb
Caracterul popular al psalmilor lui Dosoftei liceu 4,62 503 0 kb
Functii sintactice liceu 5,38 266 0 kb
Ce este Dumnezeu gimnaziu 6,38 157 0 kb
Cele 7 zile ale creatiei liceu 3,92 130 0 kb
Crestinismul religie monoteista liceu 5,54 130 0 kb
Despre pacat gimnaziu 4,09 121 0 kb
Atributele lui Dumnezeu liceu 5,80 120 0 kb
Organizarea primelor comunitati crestine liceu 7,33 118 0 kb
Cele mai frumoase pilde si povestiri crestin-ortodoxe gimnaziu 4,56 110 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. OZN - Religie
2. Omul si divinitatea - Religie
3. Dumnezeu si scoala - Religie
4. Sfantul Efrem Sirul - Religie
5. Mormonii sau Biserica lui Iisus Hristos a Sfintilor din Zilele din Urma - Religie
6. Monahismul apusean - Religie
7. Indreptarea Legii-Pravila cea mare, de la Targoviste - Religie
8. Despre sarbatori-impartiri si importanta acestora - Religie
9. Culte si cultura - Religie
10. Cortul Sfant si Biserica - Religie
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate