cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Diverse » Oile cu gestatie dubla trebuie ingrijite mai bine
Oile cu gestatie dubla trebuie ingrijite mai bine
Marime: 0 kb        Pentru: liceu        Nota: 4,33        Voturi: 3        Afisari: 984        Download: 22
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
4,33 (3 voturi)
Oile cu gestatie dubla trebuie ingrijite mai bine
Oile cu gestatie dubla, daca au trecut cu bine peste perioada de ploi lungi si reci din perioada de toamna care prin disconfort, stres si reducerea perioadei de pasunat, maresc considerabil riscul de avorturi embrionare, nu înseamna ca numai sunt riscuri pâna la fatare.
Dupa implantarea embrionului începe dezvoltarea învelitorilor fetale si embrionul devine fetus. De acum pierderile datorate unor perioade scurte de înfometare sunt, de regula, mult mai reduse. Pâna la fatare apar însa riscuri de alta natura care neglijate ne pot provoca pierderi si prejudicii mari. În primul rând va trebui sa pregatim din timp oile pentru fatare.
În perioada de toamna pâna la începutul iernii, atât timp cât oile pasuneaza, nu apar probleme deosebite cu exceptia cazurilor când oile consuma cantitati mari de varza care se stie ca poate provoca avorturi ca urmare a unor substante cu actiune fitoestrogenica.
Furajarea în stabulatie
La intrarea în stabulatie (luna noiembrie în zona de deal si luna decembrie în zona de ses) oile se gasesc în primele 2-3 luni de gestatie.
De acum pot sa înceapa problemele în primul rând pentru oile cu gestatie dubla.
Pentru aceasta perioada la noi în tara, întretinerea oilor se face în turme unde sunt amestecate toate oile matca, indiferent ca sunt sterpe, gestante cu un miel, sau gestante cu doi miei.
De regula, pe de o parte, crescatorii de oi sunt mai putin dispusi sa asigure o furajare la nivelul cerintelor neavând siguranta ca perioada de stabulatie nu se va prelungi, pâna la iesirea la pasune, peste limitele normale, iar pe de alta parte oile sunt în stare buna de întretinere si vor sa faca economie chiar de la începutul stabulatiei.
În aceasta situatie oile cu gestatie dubla patimesc cel mai mult si deseori se epuizeaza treptat pâna la fatare, mai cu seama dupa luna a 4-a de gestatie.
Ele nu rezista în competitia cu oile sterpe si oile cu gestatie simpla deoarece se misca mai greoi si ajung ultimele la jgheabul cu furaje si în consecinta consuma mai putine furaje si de mai proasta calitate.
Daca se practica o furajare carentata mai mult de doua saptamâni, în primul rând la oile cu gestatie dubla apare cetonemia de gestatie ca urmare a hranirii insuficiente cu furaje energetice, ceea ce forteaza organismul sa recurga la degradarea peste limita normala a rezervelor corporale de grasime cu formarea de corpi cetonici.
În ultimii cinci ani, datorita unor ierni grele cu strat de zapada gros care nu a permis scoaterea oilor la pasune si a sindromul ieslei goale (furajare insuficienta) cetonemia de gestatie a facut ravagii cu precadere printre oile cu gestatie dubla. Oile afectate de cetoza nu se ridica de pe asternut, tremura, tin capul sus si nu mai consuma furaje si în câteva zile avorteaza sau mor. A furaja toate oile la nivelul cerintelor nutritive a oilor cu gestatie dubla este o masura total neeconomica. Se stie ca oile cu gestatie dubla ai nevoie de 1,5 ori mai multe substante nutritive decât cele cu gestatie simpla si de 2 ori mai mult, decât cele sterpe.
Evitarea riscurilor de avort si îmbolnaviri
Ce trebuie sa facem pentru a pastra în conditie normala oile cu gestatie dubla si în acelasi timp sa fim economici?
Stiinta a raspuns afirmativ si la aceasta întrebare.
În tarile din vestul Europei odata cu intrarea în stabulatie la 2-3 luni de la monta toate oile matca sunt examinate cu ecograful care permite clasarea oilor cu o precizie foarte ridicata, în oi sterpe, oi gestante cu un miel si oi gestante cu doi miei.
Cel mai adesea oile sterpe se reformeaza imediat pentru carne, iar oile cu gestatie simpla se separa de oile cu gestatie dubla. În acest fel ambele grupuri pot fi furajate economic la nivelul cerintelor.
Dupa aceasta separare, oile cu gestatie dubla primesc o ratie mai mare de concentrate (circa 400-700 g/zi), fata de oile cu gestatie simpla (200-400 g/zi).
În perioada de gestatie avansata o grija permanenta a crescatorilor este evitarea avorturilor deoarece se pierd mielul (mieii) iar oile avortate nu mai produc lapte.
În turmele de oi gestante trebuie sa se evite aglomerarile si busculadele care pot provoca avorturi mecanice sau moartea oilor.
Aceste situatii apar în lipsa apei sau a hranei pe o perioada de câteva zile. Pentru a preveni asemenea cazuri (în momentul normalizarii situatiei) se mareste frontul de furajare sau adapare s-au se despart oile în grupuri mai mici.
Consumul de furaje suculente înghetate (sfecla siloz, taitei de sfecla, bostani) provoaca o reactie peristaltica intestinala puternica, urmata adesea de contractii ale uterului si avort.
De asemenea hranirea oilor gestante cu furaje, fân, grosiere, concentrate foarte mucegaite (contin toxine puternice de tipul aflatoxine si substante cu actiune estrogenica) frecvent provoca moartea fetusului (fetusilor) sau dezechilibre grave între progesteron si estrogeni, urmata, în ambele situatii de avort.
În ultimii ani au fost semnalate cazuri de avort si ca o consecinta a consumului de furaje (sfecla, porumb, siloz, fân de lolium) cu un continut ridicat de nitrati, nitriti si/sau pesticide.
Chiar daca furajarea oilor se face dupa norme stiintifice exista riscul aparitiei unor avorturi infectioase sau parazitare.
Aceste avorturi sunt determinate de agenti infectiosi sau parazitari cu tropism deosebit asupra placentei, învelitorilor fetale si fatului.
Crescatorul de oi trebuie sa previna din timp aparitia acestor avorturi prin efectuare vaccinurilor specifice, conform normelor sanitar veterinare.
Daca apar avorturi, crescatorul de ovine trebuie sa se adreseze de urgenta medicului veterinar din zona. Acesta va recolta probe de placenta si avortoni pe care îi va trimite la un laborator sanitar veterinar pentru a preciza diagnosticul în vederea instituirii unui tratament curativ corect.
Vaccinarea preventiva se poate face pentru a preveni urmatoarele avorturi: Salmonelic, vibrionic, brucelic si listerelic.
Cel mai frecvent se întâlneste avortul Salmonelic în toate zonele tarii noastre, motiv pentru care vaccinarea (vaccin Salmovin) pentru prevenirea acestui avort este obligatorie, în luna a 4-a de gestatie.
Dupa fatare, chiar în conditii normale de furajare, este posibil sa apara agalaxia contagioasa a oilor, boala care reduce partial sau total productia de lapte.
Pentru a preveni aceasta boala grava, tot în luna a 4-a sau a 5-a de gestatie oile, se vaccineaza preventiv (vaccinul Agavac).
Aplicarea unei furajari la nivelul cerintelor oilor cu gestatie dubla, pe de o parte si prevenirea avorturilor si îmbolnavirilor de pe alta parte, sunt conditii absolut esentiale pentru a obtine la fatare un procent mare de oi cu miei gemeni.
Alte referate Diverse
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Decizia SUA de a impune embargou Cubei facultate 10,00 25 0 kb
Stresul liceu 10,00 25 0 kb
Sigmund Freud-psihopatologia vietii cotidiene liceu 8,33 27 0 kb
Studiu de caz - Philips liceu 10,00 23 0 kb
Obstacole in calea dezvoltarii fermelor familiale liceu 10,00 35 0 kb
Asigura energia pentru viteii tai in iarna care vine liceu 10,00 21 0 kb
Prezidentialism versus monarhie constitutionala versus parlamentarism facultate 9,67 109 0 kb
Rolul femeii in armata liceu 9,67 87 0 kb
Tristetea gimnaziu 10,00 23 0 kb
Locul teatrului in cultura liceu 10,00 21 0 kb
Top download la Diverse
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Cultura nucului liceu 4,12 891 0 kb
Ecologie liceu 3,55 350 0 kb
Inventarierea liceu 4,18 300 0 kb
Bucataria romaneasca liceu 3,39 275 0 kb
Motivatia muncii liceu 4,61 260 0 kb
Thalia gimnaziu 4,56 254 0 kb
Mitul lui Orfeu gimnaziu 7,29 253 0 kb
Tehnologia valorificarii laptelui facultate 3,63 230 0 kb
Graul gimnaziu 4,30 218 0 kb
Impactul omului asupra naturii liceu 4,78 217 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Homosexualitatea - Diverse
2. Mierea - Diverse
3. Metode alternative ale curentului electric - Diverse
4. Istoricul hartilor - Diverse
5. Marile religii ale lumii - Diverse
6. Publicistica lui Mircea Vulcanescu - Diverse
7. Saracia populatiei de etnie rroma - Diverse
8. Putem trai mai bine-eseu - Diverse
9. Procter & Gamble - Diverse
10. Catastrofe politice - Diverse
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate