cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Marketing » Negocierea si negociatorul
Negocierea si negociatorul
Marime: 0 kb        Pentru: liceu        Nota: 10,00        Voturi: 1        Afisari: 1,265        Download: 84
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
10,00 (1 voturi)
Negocierea si negociatorul
1.Scurta introducere.
Pe rarcursul întregii vieti, în fiecare ceas sau clipa, fiecare dintre noi are o dorinta, un interes sau un punct de vedere numai ,,al sau’’ si uneori diferit de al celorlalti. Fiecare dintre noi poate convinge pe cineva sau se poate lasa convins de acel cineva. Majoritatea dintre oameni are ceva de schimbat cu altcineva, fie ca sunt bunuri materiale, idei, pareri, cuvinte, etc. si trebuie sa ajunga la o întelegere cu acel cineva. Totusi mai înainte de a ajunge la un acord trecem aproape inevitabil printr-o stare de dezacord mai mult sau mai putin conflictual. Aceasta stare intervine indiferent la ce se refera schimbul, fie ca este schimb de produse sau servicii, fie ca este schimb de emotii, sentimente, idei, opinii, bani, probleme, etc.
Arta de a te întelege cu partenerul de schimb evitând conflictul si represariile ar putea purta numele de negociere. Pentru a stapâni arta negocierii trebuie sa ne gândim si sa simtim la fel si daca întradevar stapânim arta negocierii avem sanse în plus sa evitam ,,NU’’-ul partenerului nostru. Înseamna sa stim sa orientam, sa influentam si sa manipulam compotamentul partenerului pentru al face sa spuna DA.
Peste tot si în toate timpurile oamenii nu si-au putut impune vointa în mod unilateral si au cautat o solutie comuna si anume solutia negocierii. Cei straluciti negociatori Iulius Cesar si Marco Polo.
În viata de zi cu zi, acasa, la slujba, pe strada, în piata, dar mai ales în diplomatie si în lumea afacerilor contemporane, negocierea si negociatorul au dobândit o importanta incredibila greu de evoluat. În înteriorul tranzactiei comerciale niciodata nu au fost si nu s-au purtat valori noi. O negociere poate avea doua solutionari: poate fi fie pierduta fie câstigata.
2.Definitia negocierii.
Deoarece pe Glob toate sursele devin la un moment dat limitate, oamenii si animalele au fost nevoiti sa învete sa-si procure hrana, perechea, teritoriul locuinta folosind diverse forme de dominare si afisare pentru a decide cine si cât ia ce si când poate lua. Datorita civilizatiei care sa dezvoltat foarte repede si oamenii si-au dezvoltat capacitatea de a distribui hrana, teritoriul, resursele, vasta gama de produse si serviciiprin alte metode de cât violenta sau amenintarea ca de exemplu negocierea.
Negocierea poate fi deschisa ca un ,,proces de rezolvare aunui conflict aparut între doua sau mai multe parti si în care ambele îsi modifica pretentiile pentru a ajunge la uncompromis reciproc acceptabil’’.
Negocierea poate fi definita mai concret ca fiind procesulprin care reusim sa obtinem ce vrem de la cei ce vor ceva de la noi, dar nu prin violenta sau amenintare ci prin procesul de negociere. Procesul de ajustare a opiniilor ambelor parti pentru aputea ajunge la o solutie ideala la o solutie reala de rezolvare aproblemei se poate numi negociere, care mai poate fi de altfel si proces de apurta tratative pentru a schimba lucruri pe care le avem si pe care altii le vor sau pentru a obtine lucruri pe care le dorim de la ei.
Pe scurt în orice negociere exista o idee de baza: ,,Da-mi ceea ce vreau si-ti voi da ceea ce vrei’’.
3.Alternativele negocierii.
Orice negociere prezinta urmatoarele alternative:
persiunea (,,serviciile noastre sunt de buna calitate’’) este utilizata prima data atunci când oamenii doresc ceva, dar reuseste destul de rar,atunci când interesele sunt discordate;
cedarea (,,bine am sã reduc pretul cu ...’’) reprezinta una din optiuni atunci când marjele sunt foarte mari sau problemele nu sunt foarte importane si înseamna sa cedezi dorintelor oponentului sau sa faci ceva fara a mai tine cont de propriile dorinte.
De fiecare data când intram într-un super market vom ceda în mod normal acceam preturile produselor care ne intereseaza, platim si le ducem acasa. Cedarea si renuntarea nu merg prea bine împreuna deparece dau o nota de nesiguranta, încurajâng negocieri dificile sa fie si mai dificile.
constrângerea (,,fa asa cum zic eu, ca daca nu ..’’) este recomandata în unele situatii obligandu-l pe partener sa faca ce vrei tu, dar risca sa strice relatiile pe termen lung si provoaca ostiliaati, razbunare. Nu e deloc întelept sa folosim constrângerea întu-un context de negociere pentru ca nu reusim nimic altceva decât sa tensionam atitudinea si conduce la aparitia unor contra lovituri care pot fi daunatoare.
rezolvarea problemei (,,cum sa fac sa nu ma mai lovesc din nou cu aceeasi problema?’’) este aplicabila mult mai usor si corect când ambele parti recunosc faptul ca au o problema si considera ca exista încredere reciproca între cei doi negociatori.
instuirea (,,uneltele sunt acestea, descurca-te daca poti’’) este eficienta în anumite cazuri, ca de exemplu relatia angajator/angajat când angajatul accepa instruire în domenii specifice, în schimbul consideratiei, desi prealabil ca acesta sa se supuna cu resentiment si sa pândeasca ocazia sa se razbune.
albitrarea (,,ce propuneri sunt mai bune, ale mele sau ale lui?’’) este o operatiune folosita în cazul în care nu se poate ajunge la un acord comun; este o metoda destul de nepopulara atât pentru ca reda puterea negociatorului cât si pentru ca partile se pot razgândi daca nu sunt obligati din punct de vedere legal, sa respecte respectivul acord.
Alte referate Marketing
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Analiza pietei facultate 5,30 175 0 kb
Conceptul de marketing Facultate 5,92 243 0 kb
Bazele marketingului facultate 6,00 101 0 kb
Kraft Foods - lucrare master facultate 5,50 31 0 kb
Psihologia reclamei facultate 6,00 78 0 kb
Campanie de promovare a vopselurilor in mediul rural facultate 10,00 38 0 kb
Cercetare de marketing - Atitudini opinii si intentii ale populatiei brasovene cu privire la oportunitatea sortarii gunoiului menajer Facultate 9,50 41 0 kb
Studiul sortimentului si comercializarea bauturilor nonalcoolice facultate 10,00 36 0 kb
Program de marketing privind lansarea pe piata a unui nou produs Facultate 6,60 55 0 kb
Cercetare de marketing-imaginea revistei Avantaje liceu 10,00 42 0 kb
Top download la Marketing
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Analiza firmei SC Image Cloths SRL Facultate 5,38 252 0 kb
Conceptul de marketing Facultate 5,92 243 0 kb
Analiza pietei facultate 5,30 175 0 kb
Activitatea de marketing specifica unei societati comerciale facultate 4,38 152 0 kb
Ce este brandingul liceu 4,92 140 0 kb
Managementul marketingului liceu 5,11 123 0 kb
Servicii hoteliere facultate 3,38 115 0 kb
Conceptul de protectie a consumatorului liceu 8,30 114 0 kb
Studiul comportamentului consumatorului liceu 4,18 113 0 kb
Continutul si rolul marketingului Facultate 4,75 111 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Caracteristicile marcii - Marketing
2. Procesul comunicarii - Marketing
3. Bazele marketingului II - Marketing
4. Tranzactionarea reasigurarii - Marketing
5. Marketingul electoral in practica partidelor politice din Republica Moldova II - Marketing
6. Orientarea spre clienti II - Marketing
7. Mediul legal al marketingului international - Marketing
8. Facultatea de textile - Marketing
9. Conceptul de marketing - analiza - Marketing
10. Campania Alfa Nistru - Marketing
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate