cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Religie » Muzeul episcopal
Muzeul episcopal
Marime: 0 kb        Pentru: liceu        Nota: 10,00        Voturi: 1        Afisari: 763        Download: 37
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
10,00 (1 voturi)
Muzeul episcopal
Frumoasa casa a fost construita de o familie din Husi, Berea, in 1889 si a avut o istorie zbuciumata, mai ales in a doua jumatate a secolului XX, cand a fost folosita in diverse scopuri aleatorii si nu I s-a purtat de grija cu atentia care I se cuvenea, asa incat ea a ajuns, practic, la sfarsitul secolului XX intr-o stare de ruina. Era totusi un edificiu extrem de valoros si mostenitorul acestei case, dl Mihai Ion Bera, din Bucuresti, a primit lumina dumnezeiasca de a darui aceasta casa Episcopiei Husilor, in urma relatiei apropiate care s-a stabilit intre domnia sa si P.S. Ioachim Mares, Episcop al Husilor, pe care l-a apreciat in mod deosebit pentru jertfelnicia prin care doreste sa lase noi impliniri la aceasta vreme de rectitorie a Eparhiei Husilor de la sfarsitul secolului XX si inceputul secolului nostru.
P.S Episcop Ioachim a purces asadar la un proces de restaurare a acestei cladiri care se afla intr-o stare avansata de degradare. A fost nevoie de lucrari care s-au intins pe parcursul a multor luni, mai mult de un an de zile a fost nevoie de eforturi si de investitii materiale deosebite, proiectul de restaurare a acestei case ridicandu-se dintru inceput la suma de 28 miliarde lei, in afara de cheltuielile ulterioare pentru amenajarea propriu-zisa a expozitiei inauntrul acestei case.
In urma acestor operatiuni de reconditionare a casei Berea s-a putut trece la organizarea expozitiei muzeului eparhialcare inainte se afla intr-un spatiu mult mai restrans si cu acces limitat din fostul Palt care a revenit la functia sa de Palat Episcopal.
Colectia Episcopiei Husilor a fost constituita mai ales in ultimul sfert de veac, dupa anii 1980, existand desigur multe dintre obiecte la Episcopia Husilor, dar dupa 1980 s-a reunit la Palatul Episcopal de odinioara a lui Iacob Stamatie fondul patrimonial cel mai valoros din cuprinsul fostei Episcopii a Husilor. Au fost organizate acolo depozite de icoane si de carte veche, iar cele mai valoroase dintre obiecte au fost prezentate in spatiul despre care vorbeam anterior.
Ei bine, a fost gandul cel bun al P.S. Episcop Ioachim, ca primind donatie aceasta cladire sa o consacre utilizarii ei in scop patrimonial, transformarea ei intr-un Muzeu Eparhial reprezentativ, care sa agraiasca cu atata profunzime pregnanta despre traditii stravechi ale ortodoxiei de pe aceste meleaguri
Organizarea muzeului a fost ea insasi un proces dificil la care au participat, in primul rand, din punct de vedere al conceptiei organizatorice, pr Florin Serbanescu, consilier patriarhal, si doua colege dd la sectorul patrimoniu cultural national bisericesc, Liliana Fratila si Simona Nedu. De asemenea, nu putem uita lungul sir al celor care s-au implicat in acest proiect, pentru ca realizarea unui asemenea muzeu, este lesne de inteles, nu pote fi decat rezultatul unui efort colectiv, iar daca am conceput asta, am avut alaturi multi localnici, meseriasi buni, priceputi, oameni de suflet care au pus umarul la implinirea acestor ganduri, deci la transpunerea lor in fapta. Au fost alaturi, impreuna cu meseriasii si elevi de la seminar care au ajutat mai ales in primele faze, cand a fost vorba de transportarea patrimoniului de la Palatul Episcopal la noua cladire care ii era rezervata. In ce priveste zona inconjuratoare, au contribuit si trupe ale unitatii militare locale care au amenajat spatiul dimprejurul constructiei. A fost, de asemenea, prezenta si o firma de constructii care a lucrat cu foarte multa daruire la realizarea constructiilor si a ornamentelor cladirii la exterior si a unor aspecte care tin de muzeo-tehnica interioara.
Cartea de Aur a Muzeului Eparhial, care ne intampina la intrare, a fost deschisa la data de 29 iunie 2004, odata cu inaugurarea muzeului. In aceasta carte este insemnat cuvantul rostit de P.S. Episcop la deschiderea muzeului, incepand cu primirea donatiei cladirii, cu restaurarea ei si cu organizarea propriu-zisa a expozitiei. Sunt mentionati toti care, intr-un fel sau altul, si-au adus contributia la transformarea acestei cladiri, in momentul de fata o bijuterie. Si intru cele din urma este un inaltator apel, o chemare parinteasca a P.S.Episcop Ioachim catre toti care vor pasi in spatiul acestei expozitii pentru a se impartasi din roadele bogate ale mesajului acestor valori ale tezaurului nostru bisericesc de demult. Aceasta chemare se incheie asa:”Fiti asadar bineveniti in tezaurul de suflet al Sf. Episcopii a Husilor!Amin si lui Dumnezeu slava!”
Alte referate Religie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Citat Maica Tereza liceu 10,00 30 0 kb
Venerarea icoanelor si miscarea iconoclasta Liceu 10,00 27 0 kb
Biserica Romaneasca in secolele VII-XI liceu 10,00 43 0 kb
Ce este islamul liceu 6,00 28 0 kb
Proorocii iubirii si apa otravita liceu 6,00 22 0 kb
OZN Gimnaziu 2,00 0 0 kb
Cel mai mare dar gimnaziu 10,00 35 0 kb
Satanismul in muzica rock liceu 10,00 98 0 kb
Biserica si Stiinta liceu 4,67 36 0 kb
Sfanta Evanghelie Facultate 10,00 27 0 kb
Top download la Religie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Dimensiunea religioasa a existentei liceu 5,78 677 0 kb
Caracterul popular al psalmilor lui Dosoftei liceu 4,62 503 0 kb
Functii sintactice liceu 5,38 266 0 kb
Ce este Dumnezeu gimnaziu 6,38 157 0 kb
Cele 7 zile ale creatiei liceu 3,92 130 0 kb
Crestinismul religie monoteista liceu 5,54 130 0 kb
Despre pacat gimnaziu 4,09 121 0 kb
Atributele lui Dumnezeu liceu 5,80 120 0 kb
Organizarea primelor comunitati crestine liceu 7,33 118 0 kb
Cele mai frumoase pilde si povestiri crestin-ortodoxe gimnaziu 4,56 110 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. OZN - Religie
2. Omul si divinitatea - Religie
3. Dumnezeu si scoala - Religie
4. Sfantul Efrem Sirul - Religie
5. Mormonii sau Biserica lui Iisus Hristos a Sfintilor din Zilele din Urma - Religie
6. Monahismul apusean - Religie
7. Indreptarea Legii-Pravila cea mare, de la Targoviste - Religie
8. Despre sarbatori-impartiri si importanta acestora - Religie
9. Culte si cultura - Religie
10. Cortul Sfant si Biserica - Religie
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate