cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Psihologie » Motivatie si invatare
Motivatie si invatare
Marime: 0 kb        Pentru: liceu        Nota: 9,50        Voturi: 2        Afisari: 1,988        Download: 91
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
9,50 (2 voturi)
Motivatie si invatare
În sensul ei general, notiunea de motivatie, introdusa în psihologie la începutul secolului XX, desemneaza aspectul energetic, dinamic al comportamentului uman. Ea este definita ca „o stare de disociatie si de tensiune care pune organismul în miscare pâna ce ajunge la reducerea tensiunii si regasirea integritatii sale”.
Prin urmare, nu putem vorbi de existenta unor motive ca forte dinamice numai prin ele însele, ci totdeauna în relatie cu obiectele, rezultatele, situatiile care le satisfac si cerintele carora le corespund, reflectate în mintea omului sub forma de imagini, idei, convingeri, aspiratii.
Dat fiind faptul ca motivul este rezultatul unui proces de reflectare, de constientizare a unei necesitati (înnascute sau dobândite), în interactiune cu mijloacele de satisfacere a ei, totdeauna motivul, motivatia va fi de natura interna, intrinseca individului. Existenta acestor relatii creeaza conditiile interne necesare care determina si sustin activitatea omului, asigurând astfel dinamica comportamentului sau.
În activitatea de învatare individul este supus influentei unui sistem larg de stimuli materiali si sociali (spirituali) care intervin în procesul motivarii acestor activitati.
Între motivul si scopul învatarii elevilor se stabilesc relatii multiple si foarte complexe. Astfel, în general, scopul este subordonat motivului si, odata fixat, întareste motivatia care l-a determinat. De cele mai multe ori însa, în învatarea scolara scopurile sunt fixate din exterior, de catre profesori, parinti (mai ales la vârstele mai mici) sub forma unor cerinte care devin sarcini pentru elevi. Problema care se pune este ca elevii sa-si asume aceste sarcini, sa si le constientizeze (proces realizat cu ajutorul functiilor cognitive), acceptându-le ca si când ar fi propriile lor scopuri. Aceasta înseamna ca ele trebuie sa corespunda unei motivatii ce tine de natura interna a personalitatii. Daca scopurile fixate de altii din exterior, sarcinile nu îndeplinesc aceasta cerinta, activitatea pe care o pretind si rezultatul sau vor ramâne mai mult sau mai putin straine elevului; ele nu-i vor da o experienta de reusita sau de esec.
Motivatia reprezinta ansamblul mobilurilor interne ale conduitei, înnascute sau dobândite, constiente sau inconstiente, simple trebuinte fiziologice sau idealuri abstracte.
Astfel definita, motivatia sta în spatele tuturor deciziilor, atitudinilor si actiunilor umane fiind de aceea denumita „cauzalitatea interna” a conduitei umane.
Motivatia are o functie de activare interna, difuza si semnalare a unui dezechilibru fiziologic sau psihologic (trebuinte), de mobil (factor declansator) al actiunii pe care o si justifica, de autoreglare a conduitei, motivatia imprima conduitei un caracter energizant si dinamogen sau orientativ si directional si vectorial, de coechilibrare a raportului dintre om si mediul ambiant.
Organizarea si functionarea motivatiei umane poate fi caracterizata de urmatoarele trasaturi diversitatea motivationala, conflictualitatea motivationala, ierarhizarea motivatiei si variabilitatea motivationala.
Diversitatea motivationala arata ca omul nu actioneaza cel mai adesea sub impulsul unui singur motiv ci sub influenta mai multor motive organizate în subansambluri („constelatii”) motivationale.
Motivatia va dispune de o intensitate, forta propulsiva cu atât mai ridicata asupra conduitei persoanei, cu cât, în acelasi subansamblu motivational vor fi atrase motive tot mai numeroase si diverse. De exemplu, elevul care se pregateste pentru admitere este multiplu motivat: pe de o parte atractia (interesul) pentru materia respectiva si viitoarea profesie (motivatii intrinseci); iar pe de alta parte, asigurarea în perspectiva a unui venit (motivatie extrinseca pozitiva) sau constrângerea parintilor (motivatie extrinseca negativa).
Privind conflictualitatea motivationala, aflat în fata unei decizii sau a angajarii unei anumite activitati, omul poate fi stapânit de un conflict motivational reprezentat prin:
a) motivatii pozitive care îl împing si îl îndeamna în angajarea acelei decizii sau activitati;
b) motivatii negative care îl retin, îl inhiba.
De exemplu, elevul care trebuie sa învete pentru admitere trebuie sa-si reprime dorinta de a face altceva mai atractiv si placut, de a se distra, etc.
Ierarhizarea motivatiei. Motivatia se organizeaza într-un sistem ierarhizat în care motivele superioare subordoneaza motivele primare (inferioare). Astfel, în diversitatea lor motivele nu sunt deloc egale sau echivalente între ele, ca forta (valoare, intensitate) propulsiva pentru conduita umana (vezi piramida motivationala a lui Maslow).
Variabilitatea motivationala scoate în evidenta diferentele motivationale dintre oameni, cât si variatiile „constelatiilor” si ierarhiilor motivationale la una si aceeasi persoana.
Alte referate Psihologie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Gandirea si modul de a gandi liceu 10,00 27 0 kb
Visele si interpretarea lor liceu 10,00 46 0 kb
Atasamentul dezorganizat liceu 10,00 96 0 kb
Doctrina disolutiilor a lui Jackson liceu 10,00 20 0 kb
Inteligenta emotionala-studiu de caz liceu 10,00 25 0 kb
Jean Piaget Facultate 6,00 25 0 kb
Abuzul sexual in copilarie si adolescenta gimnaziu 5,75 67 0 kb
Tensiunea si sanatatea cuplului Facultate 10,00 26 0 kb
Status, rol si conflict de rol liceu 4,67 33 0 kb
Abordare mistica a proceselor psihice facultate 7,33 49 0 kb
Top download la Psihologie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Adolescentii din ziua de azi liceu 6,47 357 0 kb
Etape in dezvoltarea personalitatii liceu 4,93 276 0 kb
Aspecte ale educarii prescolarilor pentru cunoasterea mediului liceu 7,38 190 0 kb
Educabilitatea Factorii devenirii fiintei umane Facultate 4,91 188 0 kb
Parcurgerea informatiei pe cele 5 simturi gimnaziu 6,86 185 0 kb
Ereditate. Mediu. Educatie liceu 5,00 176 0 kb
Probleme de integrare a copiilor cu Cerinte Educative Speciale Facultate 7,63 153 0 kb
Agresivitatea Facultate 5,82 136 0 kb
Cresterea pasarilor liceu 4,67 131 0 kb
Psihicul si caracteristicile acestuia gimnaziu 7,00 131 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Tipuri de memorie - Psihologie
2. Atasamentul dezorganizat - Psihologie
3. Inconstientul colectiv - Psihologie
4. Stresul organizational - Psihologie
5. Interpretarea comportamentului nonverbal - Psihologie
6. Modelul clasic si modelul modern in sistemul modelelor de invatamant - Psihologie
7. Interactiunea imaginatiei cu procesele cognitive si motivatia - Psihologie
8. Influente sociale ale comportamentului - Psihologie
9. Formele imaginatiei - Psihologie
10. Parcurgerea informatiei pe cele 5 simturi - Psihologie
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate