cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Medicina » Medicamente-generalitati
Medicamente-generalitati
Marime: 0 kb        Pentru: gimnaziu        Nota: 6,00        Voturi: 2        Afisari: 1,523        Download: 28
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
6,00 (2 voturi)
Medicamente-generalitati
Medicamentul este o substanta naturala sau sintetica folosita în practica medicala pentru prevenirea, ameliorarea sau vindecarea bolilor. Sunt considerate medicamente si substantele folosite pentru investigatii de diagnostic. Medicamentul va fi administrat bolnavului numai de catre cadrele medicalele specializate, iar formularea terapiei medicamentoase trebuie sa îndeplineasca anumite conditii, si anume: substanta medicamentoasa sa aiba drept efect vindecarea bolnavului, iar administrarea sa fie facuta tinându-se seama de vârsta si sexul pacientului.
Medicamentele sunt prezentate sub diferite forme farmaceutice:
pulberile se absorb repede din tubul digestiv, datorita marii suprafete de contact. Prezinta avantajul ca bolnavul beneficiaza de toti factorii activi din planta. Au dezavantajul ca se conserva mai greu, datorita descompunerii lor în contact cu aerul si umiditatea;
capsule sunt învelisuri folosite pentru acoperirea medicamentelor solide, moi sau lichide, cu scopul de a le masca gustul sau mirosul neplacut, cât si pentru a dirija actiunea medicamentului (învelisul rezista la sucurile gastrice si se desface numai în intestin);
pilule sunt forme farmaceutice solide sferice si cu greutate între 0,10-0,50g, obtinute din una sau mai multe substante active si cu diferiti excipienti. Se înghit fara a fi mestecate. Se conserva mai bine, si actiunea lor poate fi dirijata;
comprimate sunt forme farmaceutice de consistenta solida, cu aspect de cilindru sau disc. Sunt administrate oral sau dizolvate într-o anumita cantitate de apa. Sunt dozate cu precizie;
drajeurile sunt forme farmaceutice solide, acoperite de un strat protector pentru a masca gustul si mirosul neplacute al substantei active si de a-i dirija actiunea spre intestin;
solutiile sunt forme medicamentoase active repartizate uniform într-un lichid (de obicei apa).Solutiile pot fi simple sau compuse.
Medicamentele vor fi pastrate în vase de culoare închisa pentru a fi ferite de lumina si, de asemenea, de umiditate (mai ales, drogurile vegetale si animale).
Antibiotice
Se obtin prin extractia, semisinteza sau sinteza chimica. Au activitatea asupra unor agenti infectiosi, dar în concentratii care nu sunt toxice pt. organism. Actiunea lor depinde de activitatea biologica a bacteriilor carora le modifica metabolismul, oprindu-le dezvoltarea sau chiar distrugându-le. Antibioticele au marele dezavantaj ca produc rezistenta germenilor fata de ele. Rezistenta dobândita la antibiotice, foarte importanta pt. practica, are mai multe mecanisme : mutatii genetice ale bacteriei, care din sensibila se transforma într-una rezistenta ; transmiterea de la o bacterie la alta a factorului de rezistenta.
Antibioticele se folosesc in scop curativ, în toate infectiile cauzate de germeni sensibili (de exemplu : scarlatina, febra tifoida etc.) ; în infectii cu germeni necunoscuti, daca viata bolnavului este în pericol sau sunt posibile sechele foarte grave ; infectii cu evolutie cronica, în care antibioticele fac parte dintr-un tratament complex ( tuberculoza ). Folosirea antibioticelor în scop profilactic este limitata.
Antibioticele nu sunt indicate pt. tratamentul bolilor virale ; pt. bolile usoare cu tendinta de vindecare spontana fara complicatii, infectiile localizate accesibil tratamentului chirurgical ; la bolnavii sensibilizati, unde pot aparea fenomene adverse foarte grave.
Penicilinele
Antibiotice bactericide, putin toxice si cu buna toleranta. Sunt antibiotice naturale obtinute prin extractie sau prin semisinteza. Nucleul lor de baza este acidul 6-aminopenicilanic, de care se leaga un radical diferit pt. fiecare tip de penicilina.
Penicilna G este solubila în apa, dar solutia fiind instabila, trebuie folosita în 24 h. administrata intramuscular, se reabsoarbe complet, dând niveluri sanguine maxime dupa 20-30 min. Administrata pe cale orala, este inactivata de sucul gastric acid. De asemenea, este inactiva de betalactamaza ( penicilinaza ) produsa de unele tulpini de stafilococ sau de bacili gram-negativi. Se elimina prin urina sub forma activa. Spectrul de activitate a antibioticului cuprinde :
coci gram-pozitivi ( streptococ, pneumococ, stafibcoc ) ;
coci gram-negativi ( meningococ )
bacili ( tetanic, carbunos, perfningens ).
Este indicata pt. tratamentul anginelor, otitelor, sinuzitelor, pneumonii sau bronhopneumonii ; erizipel, antrax, gangrena gazoasa; lues; leptospiroze. Nu se recomanda a fi administrata în infectiile cu germeni rezistenti sau la cei sensibilizati la antibiotic ( uneori accidentele de sensibilizare sunt foarte grave, ducând la moarte ). Inainte de administrarea penicilinei, bolnavul va fi interogat cu grija cu privire la alte tratamente si la modul cum le-a suportat. Doza zilnica de penicilina variaza de la 1,2 milioane pe zi la câteva zeci de milioane u.i pe zi, si anume m septicemii, endocardite etc.
Penicilina V ( fenoximelil penicilina ) se administreaza oral si nu este inactivata de sucul gastric acid. Este prezentata în comprimate de 200.000 u.i. care se administreaza cu 30 min. înainte de masa sau dupa 3h de la masa. Se absoarbe bine din tubul digestiv. Are aceleasi caracteristici farmacologice ca Penicilina G, precum si indicasiile si contraindicatiile acesteia. Uneori pot aparea greturi si dureri abdominale. Dozele de Penicilina V vor fi cu 50% mai mari decât cele de Penicilina G.
Moldaminul prezentarea în flacoane de 600.000 si 1.200.000 u.i. este o penicilina depozit, de administrare parenterala. Administrat intramuscular se absoarbe lent, realizând niveluri sanguine mici, dar de lunga durata ( 4-6 zile ), suficiente pt. a împiedica streptococul beta-hemditic din gripa A. este folosit pt. profilaxia reumatismului poliarticular, a luesului cât si pt. tratamentul unor infectii streptococide usoare. Se administreaza intramuscular profund, în doza de 600.000-1.200.000 u.i. la interval de 4-6 zile.
Penicilinele semisintetice. Ampicilina ( aminobenzilpenicilina ) este o penicilina semisintetica rezistenta la acizi, dar inactivata de penicilinaza ( ca si penicilina G si V ). In spectrul sau de actiune se cuprind si uniigermeni gram-negativi, iar fata de cocii gram-pozitivi este mai slaba decât penicilina G. Este prezentata sub forma de capsule operculate ( 0,25 gr ) pt. administrare orala si flacoane de 0,25 si 0,5 gr. Pt. administrare parenterala. Se absoarbe bine dupa administrarea orala si parentala, se concentreaza foarte bine în caile biliare. Eliminarea se face pe cale renala, nemetabolizata. Prezinta dezavantajul ca sensibilizeaza organismul mai mult decât alte antibiotice. Doza zilnica pt. adult este între 2-6 gr. ( dupa severitatea si localizarea infectiei ).
Carbenicilina (Pyopen), penicilina semisintetica pt. administrare parenterala ( este inactivata de acizi ) nu este rezistenta la penicilinaza, dar are spectrul larg. Este folosita pt. tratamentul infectiilor severe ( meningite, infectii urinare ), dar contraindicata la bolnavii sensibilizati la late peniciline. Produce dureri dupa administrarea intramusculara.
Meticilina este penicilina semisintetica pt. administrare parenterala ( nu rezista la aciditatea sucului gastric ). Rezista la penicilinaza, de unde si indicatia ei pt. tratamentul infectiilor cu stafilococi penicilinazopozitivi. Se elimina în cea mai mare parte prin rinichi. Este bine tolerata local si general. Doza zilnica pt. adult variaza între 4-6 gr., la interval de 4-6h.
Oxacilina ( este prezentata în flacoane de 0,25 gr. Si capsule de 0,25gr. Substanta activa ). Este rezistenta l apenicilinaza stafilococilor ca si meticilina. Se administreaza oral, pt. ca rezista la actiunea aciditatii gastrice. Este bine tolerata local si general. Doza zilnica pe cale orala este 2-4 gr., preferabil pe nemâncate. In bolile severe si când calea digestiva nu este accesibila, se administreaza intravenos sau intramuscular, la intervalle de timp egale.
Alte referate Medicina
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Premiul Nobel in fiziologie si medicina liceu 10,00 32 0 kb
Masajul - generalitati gimnaziu 10,00 26 0 kb
Tipuri de cancer liceu 8,25 73 0 kb
Traumatismele partilor moi liceu 6,00 55 0 kb
Transportul prin membranele biologice liceu 7,33 76 0 kb
Prezentare de caz clinic facultate 4,33 196 0 kb
Definitii fiziologie gimnaziu 10,00 39 0 kb
Afectiuni ale inimii liceu 10,00 40 0 kb
Necroza si apoptoza Facultate 2,00 0 0 kb
Dopajul in sport liceu 10,00 73 0 kb
Top download la Medicina
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Boli de ochi liceu 4,09 663 0 kb
Boli ale aparatului respirator liceu 4,22 436 0 kb
Propedeutica farmaceutica liceu 3,26 312 0 kb
Prezentare de caz clinic facultate 4,33 196 0 kb
Semiologie liceu 3,03 192 0 kb
Conduita si tratament in abdomenul acut chirurgical liceu 4,50 184 0 kb
Bolile respiratorii liceu 3,93 176 0 kb
Apendicita gimnaziu 5,55 172 0 kb
Ingrijirea pacientului cu astm bronsic liceu 5,00 171 0 kb
Astmul bronsic liceu 4,47 165 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Efectele fumatului pasiv - Medicina
2. Vascularizarea pielii - Medicina
3. Rolul proteinelor - Medicina
4. Necroza si apoptoza - Medicina
5. Despre ereditate - Medicina
6. Metabolismul lipidic in soc - Medicina
7. Leacuri naturale impotriva afectiunilor renale - Medicina
8. Bolile globului ocular - Medicina
9. Efectele aloe vera asupra tumorilor - Medicina
10. Stomatitele - Medicina
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate