cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Management » Managementul in detaliu
Managementul in detaliu
Marime: 0 kb        Pentru: liceu        Nota: 10,00        Voturi: 1        Afisari: 1,355        Download: 86
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
10,00 (1 voturi)
Managementul in detaliu
Managementul este un termen provenit din limba engleza si adoptat ca atare, cu o semantica foarte complexa, care desemneaza stiinta conducerii organizatiilor si conducerea stiintifica a acestora.
1.1.Etimologia
Termenul management provine din latinescul maneo care înseamna a ramâne de unde a ajuns la termenul francez maison (casa) si la menaj. Apoi de la substantivul latin manus (mâna) s-a format în italiana maneggio (prelucrare manuala). Din franceza sau italiana, aceste cuvinte au capatat, în engleza, forma verbului to manage, cu diverse întelesuri printre care si acelea de a administra, a conduce. Englezii au format apoi corespunzator substantivele manager si management.
Conturarea managementului ca stiinta, care a început în primii ani ai actualului secol, a constat în sedimentarea succesiva a contributiilor unor curente diferite de gândire, ale unor personalitati stiintifice sau ale vietii practice, în jurul carora s-au constituit scoli si miscari care au jalonat procesul respectiv.
Desi conducerea a existat, într-o forma rudimentara, practic de la începutul vietii organizate a comunitatii omenesti, aparitia târzie a interesului deosebit pentru domeniul managementului si a primelor studii sistematice ale acestuia se explica prin aceea ca doar la un anumit grad al dezvoltarii industriale si tehnologice a societatii este posibila si necesara sistematizarea cunostintelor si închegarea unor teorii specifice.
Începuturile închegarii managementului ca stiinta se identifica cu miscarea pentru conducerea stiintifica, aparuta în SUA în primul deceniu al secolului XX, care lupta pentru ideea existentiala a maximizarii rezultatelor activitatii individuale sau colective cu eforturi minime.
1.2.Definitii
Dintre acceptiunile multiple si definitiile date de catre diversi teoreticieni si practicieni termenului de management, prezentam în continuare câteva:
Frederick W. Taylor definea managementul , în cartea sa Shop Management, publicata în 1903, astfel: „a sti exact ce doresc sa faca oamenii si a-i supraveghea ca ei sa realizeze aceasta pe calea cea mai buna si mai ieftina”;
Henri Fayol, în cartea sa Administration industrielle et generale, publicata în 1916, mentiona ca „a administra înseamna a prevedea, a organiza, a comanda, a coordona si a controla”;
Mai recent, managementul este definit astfel:
Potrivit opiniei lui A.Mackensie, exprimata în noiembrie 1969 în Harward Business Review, managementul este „procesul în care managerul opereza cu trei elemente fundamantale – idei, lucruri si oameni – realizând prin altii obiectivele propuse”;
Peter Drucker considera ca managementul este echivalent cu „persoanele de conducere”, termenul de „management” fiind doar un eufemism pentru „sef” . „Principala si poate singura sarcina a managementului este de a mobiliza energiile unitatii economice pentru îndeplinirea sarcinilor cunoscute si definite”, iar testul reusitei, sustine Drucker, consta în „obtinerea unei eficiente ridicate si adaptarea la modificarile din exterior”.
1.3.Management – stiinta sau arta ?
În general, stiinta reprezinta o cunoastere sistematica a lumii. Aceasta sistematizare cumulativa de cunostinte si experienta a condus în toate domeniile la aparitia, formularea si consolidarea stiintei. Sistematizarea stiintifica induce coerenta, rigoarea si structura, asigurând astfel o comunicare mai buna.
Exista astazi o serie de criterii care permit recunoasterea unui ansamblu de cunostinte ca fiind (definind) o stiinta. Un prim criteriu consta în posibilitatea masurarii. Astfel, este suficient sa ne gândim ca obiectivele stabilite prin exercitarea functiei de prevedere a managementului, pot si trebuie sa fie masurate, dimensionate, pentru a accepta introducerea coerentei, rigorii si structurii în domeniul managementului. O colectie de cifre nu este însa suficienta pentru a se afirma ca un anumit conducator desfasoara o activitate stiintifica. Stiinta începe în practica, prin observarea si colectarea de date cu scopul fundamental de a descoperi legi, principii, noi structuri ale faptelor si proceselor.
Explicarea faptelor prin ipoteze, care în urma repetatelor testari, au rezistat în timp capatând statutul de legi, constituie un alt criteriu de recunoastere a ansamblului de cunostinte din domeniul managementului ca apartinând unei stiinte.
Prin management ca stiinta se întelege “studierea procesului de management în vederea sistematizarii si generalizarii unor concepte, legi, principii, reguli, a conceperii de noi sisteme, metode si tehnici care sa contribuie la cresterea eficientei activitatilor desfasurate pentru realizarea unor obiective”
Managementul este considerat în acelasi timp si o arta, întrucât pe lânga cunostintele de specialitate, managerul are nevoie si de talent pentru a pune în practica cunostintele acumulate, pentru a adapta sistemele, metodele, tehnicile de management la conditiile concrete ale obiectivului condus.
O alta notiune vehiculata este cea de management stiintific, diferita de stiinta managementului.
Managementul stiintific consta în “aplicarea legitatilor, conceptelor, metodelor si tehnicilor puse la dispozitie de stiinta managementului în practica sociala”.
Desigur, nu tot ce fac managerii reprezinta management stiintific, ci numai acea parte a muncii lor care se fundamenteaza pe cunoasterea si aplicarea elementelor teoretico-metodologice puse la dispozitie de stiinta managementului. Cealalta parte a muncii lor apartine conducerii empirice, desfasurate pe baza talentului, flerului lor. Situatiile diverse si complexe cu care ei se confrunta impun din partea managerilor si un aport creativ, ceea ce face ca de multe ori ei sa aduca inovatii importante, dezvoltând si îmbogatind stiinta manageriala, fara a constientiza acest lucru.
Alte referate Management
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Managementul unitatilor sanitare liceu 5,32 102 0 kb
Conducerea resurselor umane - provocare a managementului liceu 10,00 34 0 kb
Strategia managementului calitatii totale liceu 4,33 91 0 kb
Leader vs Manager liceu 7,75 183 0 kb
Centru de consiliere profesionala si planificare a carierei facultate 10,00 51 0 kb
Management international liceu 9,00 112 0 kb
Plan de afaceri SC EUROPA SRL facultate 6,44 375 0 kb
Ghid privind planul de afaceri Facultate 4,33 134 0 kb
Strategii si tactici de negociere liceu 6,00 105 0 kb
Management comparat liceu 4,11 89 0 kb
Top download la Management
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Model pentru planul de afaceri facultate 3,54 2,542 0 kb
Plan de afaceri SC Ambient SRL liceu 4,21 441 0 kb
Plan de afaceri SC EUROPA SRL facultate 6,44 375 0 kb
Managementul strategic liceu 5,29 227 0 kb
Plan de afaceri SYMBOL TOUR facultate 5,92 221 0 kb
Functiile managementului firmei liceu 5,36 207 0 kb
Conceptul de management Facultate 5,88 194 0 kb
Plan de afaceri - produse de panificatie facultate 6,07 186 0 kb
Leader vs Manager liceu 7,75 183 0 kb
Managementul calitatii totale liceu 4,21 170 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Riscul in management - Management
2. Management comparat - Management
3. Management strategic in administratia publica - Management
4. Managementul strategic - Management
5. Perfectionarea profesionala a managerilor - Management
6. Strategia managementului calitatii totale - Management
7. Managementul financiar-concept, functii - Management
8. Management general - Management
9. Management international - Management
10. Rolul resurselor umane - Management
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate