cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Jurnalism » Magnatii mass-mediei
Magnatii mass-mediei
Marime: 0 kb        Pentru: Liceu        Nota: 10,00        Voturi: 2        Afisari: 1,138        Download: 39
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
10,00 (2 voturi)
Magnatii mass-mediei
In fiecare zi, milioane de oameni cauta in ziare si in alte surse mass-media informatii si divertisment. Insa, acestea au fost adesea controlate de diversi magnati - care au fost acuzati de manipularea surselor de informare — si opinia publica pentru propriile scopuri.
Ziarele au fost primul mijioc de informare de larga audienta. Acestea au aparut in secolul al XVII-lea, iar in secolul al XIX-lea cele mai respectate, precum The Times in Marea Britanie, exercitau o influenta puternica asupra clasei mijiocii educate care forma "opinia publica".
Mai tarziu, un sistem de invatamant imbunatatit si alte progrese au creat prima audienta larga a presei scrise. Ziarele care sa satisfaca cerintele publicului cititor au aparut in SUA in anii 1870 si 20 de ani mai tarziu in Marea Britanie.
In locul paginilor cu texte inghesuite, acestea aveau titluri mari, articole scurte si multe ilustratii. Contineau cazuri de senzatie, intamplari socante, campanii si expuneri - dezvaluiri ale ticalosiilor si defectelor morale, in special in randurile celor bogati, puternici si moderni - pentru a-si pastra audienta. Desi adesea controlata de persoane instarite, aceasta noua presa populara lua in considerare punctul de vedere al "omului obisnuit".
Primul ziar de scandal popular a fost Detroit Evening News (1875), publicat de Edward Wyllis Scripps (1854-1926). Principalii sai rivali erau Joseph Pulitzer (1847-1911) si, din anii 1880, William Randolph Hearst. Competitia pentru atragerea cititorilor a devenit atat de intensa, incat reporterii deformau adesea in mod deliberat realitatea, calomniau oameni cinstiti si declansau temeri politice - trasaturi ale "jurnalismului de scandal" care au creat probleme inca de pe atunci.
In Marea Britanie primii magnati ai mass-media au fost Alfred Harmsworth si fratele sau Harold, in 1888 au fondat saptamanalul Answers (Raspunsuri), adresat clasei muncitoare, combinand articole usoare cu relatari competitionale. In 1896, prin Daily Mail fratii Harmsworth au introdus stilul cotidienelor continand titluri mari si imagini. Mai tarziu, Alfred Harmsworth a infiintat Weekly Dispatch, London Evening News si The Times. Astfel, Harmsworth detinea nu doar ziarele populare ci si primul ziar "de calitate". El a primit titlul nobiliar de Lord Northcliffe, si a devenit un personaj puternic si influent.
Dupa moartea lui Northcliffe, in 1922, ziarele au fost preluate de fratele sau, care conducea deja Daily Mirror si Sunday Pictorial. Harold Harmsworth a fost de asemenea ridicat la grad nobiliar ca Lord Rothermere, si a fondat o "dinastie" inca puternica in anii 1990.
Baronii presei
In anii 1920, obiceiul de a acorda marilor proprietari de ziare titluri nobiliare a facut ca lumea sa-i numeasca "baroni ai presei". Principalul rival al lui Rothermere in aceasta perioada a fost Max Aitken, un milionar canadian devenit cunoscut sub numele de Lord Beaverbrook. Imperiul ziarelor acestuia a ajuns la dimensiuni impresionante Incepand cu anii 1920, cand a preluat Daily Express si l-a transformat intr-o institute nationala, impreuna cu Sunday Express si London Evening Standard, insa acesta nu a reusit sa castige cea mai serios organizata campanie a sa, pentru Comertul Liber al Imperiului (o "piata comuna" imperiala).
Incepand cu anii 1960, o noua generatie de baroni ai presei au ajuns la putere in Marea Britanie, printre acestia aflandu-se doi "intrusi", Rupert Murdoch si Robert Maxwell. Murdoch (n. 1931) a fost jurnalist inainte de a mosteni doua ziare, Sunday Mail si News, in Australia. Modernizand rapid formula sex-crima-scandal, in curand a preluat alte ziare din Australia. Apoi, in 1969, a obtinut ziarul britanic News of the World, urmat de The Sun in 1970, criticat pentru vulgaritatea sa stridenta, dar avand un succes enorm; acesta a devenit cel mai bine vandut cotidian national.
Despartirea de Fleet Street
In 1981, Murdoch a preluat prestigioasele The Times si The Sunday Times. Dar cea mai mare lovitura a dat-o in 1986, cand si-a mutat ziarele de la sediul lor traditional din Fleet Street la Wapping, in Docklands, Londra. Sfidand puternicele uniuni tipografice, ziaristii de la Wapping isi aranjau in pagini si isi tipareau propriile lor articole. Alte ziare au urmat rapid exemplul lui Murdoch, revolutionand industria. Murdoch a ajuns sa creeze un imperiu american al mijioacelor mass-media in ziare, filme, televiziune si publicare de carti.
Alte referate Jurnalism
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Mass media de ieri si de astazi Gimnaziu 10,00 42 0 kb
Mass media si opinia publica Liceu 4,13 80 0 kb
Studiul pietei produselor si serviciilor mass media in general Liceu 10,00 37 0 kb
Mass-media si influenta ei Liceu 10,00 41 0 kb
Impactul Mass-mediei asupra individului Liceu 10,00 38 0 kb
Magnatii mass-mediei Liceu 10,00 39 0 kb
Mass-media si persuasiunea Facultate 5,50 37 0 kb
Mass media in opinia publica Gimnaziu 3,75 42 0 kb
Top download la Jurnalism
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Mass media si opinia publica Liceu 4,13 80 0 kb
Mass media de ieri si de astazi Gimnaziu 10,00 42 0 kb
Mass media in opinia publica Gimnaziu 3,75 42 0 kb
Mass-media si influenta ei Liceu 10,00 41 0 kb
Magnatii mass-mediei Liceu 10,00 39 0 kb
Impactul Mass-mediei asupra individului Liceu 10,00 38 0 kb
Mass-media si persuasiunea Facultate 5,50 37 0 kb
Studiul pietei produselor si serviciilor mass media in general Liceu 10,00 37 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Magnatii mass-mediei - Jurnalism
2. Mass media in opinia publica - Jurnalism
3. Impactul Mass-mediei asupra individului - Jurnalism
4. Mass media si opinia publica - Jurnalism
5. Studiul pietei produselor si serviciilor mass media in general - Jurnalism
6. Mass-media si persuasiunea - Jurnalism
7. Mass media de ieri si de astazi - Jurnalism
8. Mass-media si influenta ei - Jurnalism
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate