cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Drept » Judecata
Judecata
Marime: 0 kb        Pentru: gimnaziu        Nota: 6,00        Voturi: 2        Afisari: 920        Download: 27
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
6,00 (2 voturi)
Judecata
1.Consideratii generale privind judecata
Verificarea legalitatii si temeiniciei invinuirii aduse inculpatului, in vederea stabilirii raspunderii penale si a justei solutionari a cauzei, revine instantei de judecata.
In art. 126 din Constitutia Romaniei se arata ca "justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege".
Rezulta astfel ca singura autoritate cu atributii jurisdictionale care prin hotararile pronuntate cu putere de lege, stabileste existenta sau inexistenta infractiunii, a vinovatiei sau nevinovatiei inculpatului trimis in judecata in vederea tragerii la raspundere penala este instanta judecatoreasca.
Conceptul de judecata este susceptibil de doua notiuni:
In sens restrans1 prin judecata se intelege operatia logica prin care completul de judecata solutioneaza cauza cu care a fost investita.
In sens larg2 prin judecata se intelege un ansamblu de activitati desfasurate, in principal, de instanta de judecata cu participarea activa a procurorului cat si a partilor asistate de aparatori, avand ca finalitate aflarea adevarului cu privire la fapta si la inculpatul cu care instanta a fost sesizata.
In literatura de specialitate3, s-a spus ca judecata reprezinta faza centrala si cea mai importanta a procesului penal.
In acest sens in cadrul sedintei de judecata, instanta verifica intreaga activitate procesuala desfasurata cu toti ceilalti participanti, atat inaintea judecarii cauzei cat si pe parcursul judecarii ei4.
Aceasta activitate procesuala nu conduce intotdeauna la rezolvarea conflictului de drept penal dedus judecatii, scopul putand fi reprezentat de solutionarea unor raporturi procesuale secundare aflate in legatura cu obiectivul principal, solutionarea cauzei (de exemplu procedura arestarii preventive) ori fara a fi conexe acestuia (de exemplu procedura reabilitarii)5.
Intr-o alta opinie, faza de judecata cuprinde activitatea procesuala si proceduala desfasurata de instanta de judecata cu participarea activa a procurorului si a partilor asistate de aparatori, avand ca obiect aflarea adevarului cu privire la fapta si inculpatul cu care a fost sesizata si solutionarea legala si temeinica a cauzei, in raport de cele constatate, prin condamnarea inculpatului vinovat la sanctiunea prevazuta de legea penala sau prin achitarea sau incetarea procesului penal, cand exista o cauza de excludere sau de inlaturare a raspunderii penale6.
In sistemul nostru procesual controlul judecatoresc se realizeaza prin promovarea cailor de atac, respectiv judecata in apel si in recurs.
2.Principiile specifice instantei de judecata
Potrivit art. 289 si art. 290, judecarea cauzei se face in fata instantei constituite conform legii si se desfasoara in sedinta oral, nemijlocit si in contradictoriu.
Din lecturarea acestor dispozitii se desprinde concluziile ca principiile specifice cauzei de judecata sunt: publicitate, oralitate, nemijlocirea si contradictorialitate.
Spre deosebire de trasaturile specifice urmaririi penale care poate fi caracterizata ca nepublica si preponderent scrisa judecata este publica.
Caracterul judecatii de faza principala a procesului penal determinat de aceste principii a influentat literatura de specialitate de a considera publicitatea, oralitatea, contradictorialitatea si nemijlocirea sedintei de judecata ca principii fundamentale ale procesului penal raportand totul la partea speciala7.
a.Publicitatea fata de judecata
Conform art. 290 alin. (1) sedinta de judecata este publica.
Aceasta dispozitie o regasim in art. 127 din Constitutia Romaniei, care prevede ca sedintele de judecata sunt publice inafara de cauzele prevazute de lege si in art. 11 din Legea nr. 304/2004 priviind organizarea judiciara.
Potrivit acestui principiu orice persoana care nu are calitate procesuala intr-o pricina are accesul liber in sala de judecata.
Cu toate acestea minorii sub 16 ani nu pot asista la sedinta de judecata (alin. (2) al art. 290).
Daca judecarea in sedinta publica, ar putea aduce atingere unor interese de stat, moralei, demnitatii sau vietii intime a unei persoane, instanta, la cererea procurorului, a partilor ori din oficiu, poate declara sedinta secreta pentru tot cursul sau pentru o anumita parte a judecarii cauzei (alin. (3) al art. 290).
Declararea sedintei secrete se face in sedinta publica, dupa ascultarea partilor prezente si a procurorului cand participa la judecata.
Pe timpul cat sedinta este secreta in sala de judecata nu sunt admisi decat partile, reprezentantii acestora, aparatorii si celelalte persoane chemate de instanta in interesul cauzei.
Dispozitiile relative la publicitatea sedintei de judecata sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii absolute (art. 197 alin. (2) ).
b.Oralitatea
Acest principiu semnifica faptul ca intreaga activitate procesuala desfasurata in fata instantei de judecata asigura respectarea celorlalte doua principii specifice fazei de judecata, puiblicitatea si contradictorialitatea.
Cu toate ca marea majoritate a activitatilor se desfasoara oral, ele sunt redate si in scris si chiar inregistrate cu mijloace tehnice specifice.
Acest principiu asigura totodata realizarea publicitatii sedintei de judecata intrucat persoanle aflate in sala de sedinta pot lua la cunostinta in mod direct de probele existente la dosar, ca urmare a exprimarii orale.
Dispozitiile art. 289 se regasesc si in alte texte ca de exemplu: strigarea cauzei si apelul celor citati (art. 297), ascultarea inculpatului (art. 323), ascultarea coinculpatilor (art. 324), ascultarea martorului, expertului sau interpretului (art. 327), ultimul cuvant al inculpatului (art. 341 alin. (1)), pronuntarea hotararii (art. 310 alin. (1).
Incalcarea acestor dispozitii este sanctionata cu nulitatea relativa sau absoluta a hotararii pronuntate.
c.Nemijlocirea
Potrivit acestui principiu specific fazei de judecata, nemijlocirea a fost definita drept obligatia instantei de a indeplini in mod direct toate actele procesuale si proceduale care dau continutul sedintei8.
Nemijlocirea presupune ca judecatorii din compunerea completului de judecata sa cunoasca direct probele ori sa readministreze toate probele care au fost stranse pe parcursul desfasurarii urmaririi penale, sa administreze noi probe, cu exceptia cazurilor in care numai este posibila acest lucru.
Cercetarea judecatoreasca presupune verificarea probelor administrate in cursul urmaririi penale, readministrarea de noi probe astfel incat judecatorul sa isi formeze convingerea deplina in fundamentarea solutiei pe care o va lua, asupra vinovatiei ori nevinovatiei inculpatului.
Nemijlocirea presupune stabilitatea completului de judecata pe tot parcursul solutionarii cauzei (art. 292 alin. (2)).
Schimbarea completului de judecata, poate avea loc doar pana la inceperea dezbaterilor. Dupa inceperea dezbaterilor, orice schimbare intervenita in compunerea completului atrage reluarea de la inceput a dezbaterilor sub sanctiunea nulitatii absolute a hotararii.
Alte referate Drept
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Pedeapsa penala si consecintele ei Facultate 10,00 37 0 kb
Drept comercial roman facultate 10,00 51 0 kb
Identificarea persoanei fizice dupa nume si domiciliu facultate 3,44 136 0 kb
Forma Contractelor Facultate 10,00 21 0 kb
Actul juridic civil facultate 6,50 154 0 kb
Operatiuni de interpunere in schimb liceu 10,00 39 0 kb
Crima organizata in Romania liceu 10,00 29 0 kb
Caracteristicile raportului juridic civil facultate 10,00 40 0 kb
Eroarea-viciu de consimtamant liceu 10,00 29 0 kb
Raporturile juridice de drept liceu 10,00 24 0 kb
Top download la Drept
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Totul despre succesiune liceu 3,75 446 0 kb
Dreptul la viata in practica C.E.D.O. liceu 5,14 202 0 kb
TGD Izvoarele dreptului Facultate 8,00 160 0 kb
Actul juridic civil facultate 6,50 154 0 kb
Contractul de concesiune facultate 4,78 147 0 kb
Identificarea persoanei fizice dupa nume si domiciliu facultate 3,44 136 0 kb
Notiuni de criminalistica Facultate 10,00 134 0 kb
Drept financiar facultate 8,00 132 0 kb
Notiunea de administratie publica liceu 6,00 131 0 kb
Organizarea sistemului judiciar romanesc facultate 5,20 129 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Instantele judecatoresti - Drept
2. Serviciul Diplomatic in Republica Moldova - Drept
3. Politica europeana in domeniul concurentei - Drept
4. Politica agricola comuna - Drept
5. Continutul principiului oficialitatii in administrarea probelor in procesul civil - Drept
6. Orientarea psihologica in criminologie - Drept
7. Intelegerile monopoliste - Drept
8. Institutii europene - Drept
9. Institutia Presedentiei-Seful de Stat - Drept
10. Gestiunea frauduloasa - Drept
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate