cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Biologie » Influenta factorilor de mediu asupra organismelor vii
Influenta factorilor de mediu asupra organismelor vii
Marime: 0 kb        Pentru: liceu        Nota: 4,46        Voturi: 71        Afisari: 8,408        Download: 106
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
4,46 (71 voturi)
Influenta factorilor de mediu asupra organismelor vii
Factorii geologici
SOLUL
Solul are foarte multe difinitii, fiecare semnificînd ceva anume. Una din ele este urmatoarea: SOLUL este materialul fragil si afînat care acopera într-un strat subtire toata suprafata scoartei terestre. Fara el, continentele ar fi lipsite de majoritatea faunei si florei. De aici deducem faptul ca solul depinde mult de forma de relief deasupra carei se afla.
Constructia de baza a formelor de relief este creata de catre forte ce actioneaza în interiorul Pamîntului. Aceste procese extraordinare produc zilnic schimbari în aceasta structura de baza, o deformeaza în mod continuu.
ROCA este un agregat mineral natural din structura scoartei terestre
Factorii geografici :latitudinea,altitudine,longitudinea
Factorii fizici
Factorii de vegetatie sunt elemente ale mediului naltural care intervin activ in viata plantelor. Cerintele plantelor fata de factorii de vegetatie variaza mult de la o specie la alta sau hibrid, precum si pe faze de vegetatie. In ultimul timp factorii de vegetatie sunt numiti tot mai frecvent si factorii ecologici.
Lumina ca factor de vegetatie
Lumina are un rol deosebit pentru viata plantelor. Prin lumina, energia soarelui se integreaza in planta sub forma de energie potentiala. Lumina conditioneaza desfasurarea procesului de fotosinteza, aparitia organelor florale, inflorirea, fructificare, rezistenta la cadere. Energia luminoasa este absorbita de clorofila, care, prin procesul de fotosinteza, transforma bioxidul de carbon luat din frunze si apa absorbita de catre radacini, in monozaharide.
In procesul de fotosinteza este folosita numai 1-5% din cantitatea de energie luminoasa care vine de la soare variind in functie de speciesau hibrid cultivat.
Lumina influenteza viata plantelor prin intensitate, claitate si durata de iluminare.
Intensitatea luminii
Lumina puternica influenteaza favorabil infratirea, fecundarea, fructificarea, rexistenta la cadere, calitatea cerealelor, continutul de zahar si amidon si are contributie importanta la colorarea si gustul frunctelor.
Exista si culturi la care o oarecare umbrire este favorabila, ca de exemplu inul si canepa de fuior, acestea fiind culturi care se seamana des, plantele crescand mai inalte si formand fibre mai subtiri si mai rezistente.
Calitatea luminii
Compozitia spectrala a luminii prezinta importanta pentru sinteza diferitelor substante. Razele rosii si galbene contribuie la sinteza dratilor de carbon, iar cele albastre la sinteza hidrantilor de carbon iar cele albastre la sinteza proteinelor.
Durata iluminarii
Reprezinta numarul de ore pe zi, cat plantele sunt expuse la lumina.
La ecuator, zilele sunt egale cu noptile si au aceeasi durata tot timpul anului. Trecand de la ecuator spre poli, zilele devin din ce in ce mai lungi vara si din ce in ce mai scurte iarna. Plantele s-au adaptat la aceste conditii de lumina, fenomentul purtand denumirea de fotoperiodism.
Ca urmare, se deosebesc:
*plante de zi scurta;
*plante de zi lunga;
*plante indiferente.
Prin procesul de ameliorare a plantelor, au fost create soiuri si hibrizi pentru aceeasi specie, dar care au comportare diferita la durata zilei.
Caldura.
Pe tot parcursul perioadei de vegetatie, in sol si la suprafata solului, plantele au nevoie de o anumita cantitate de caldura pentru desfasurarea proceselor vitale: respiratie, transpiratie, fotosinteza, absorbtia apei.
La temperaturi scazute, radacina plantelor absoarbe greu apa si elementele chimice nutritive si nu cresc. Aceeasi situatie se intalneste si cand temperaturile din sol nu sunt prea ridicate.
Fotosinteza se desfasoara la temperaturi cuprinse intre 1 – 50(C, intervalul optim pentru majoritatea plantelor fiind de 25 - 30(C. La 35(C, fotosinteza scade brusc iar la 50(C inceteaza.
c. Apa
Apa participa direct sau indirect la toate procesle e fiziologice si biochimice care se petrec in planta, participa la sinteza materiei organice din frunze, transporta elementele chimice din sol la frunze si in acelasi timp, contribuie la mentinerea unei temperaturi relativ constante in planta.
Dupa rasarire prezenta apei este necesara atat in sol cat si in aerul atmosferic din jurul plantelor, in tot cursul perioadei de vegetatie, in cantitati ce variaza in functie de planta, conditiile de sol si clima.
Cantitatea de apa ahbsorbita de catre plante este cu mult mai mare decat cea necesara proceselor de nutritie.
Factorii mecanici
Miscarile aerului
Aerul se deplaseaza prin miscari verticale si orizontale. Cauza deplasarii o reprezinta încalzirea diferita a suprafetei terestre.Miscarile verticale pot fi ascendente, cel c se produc în zonele permanente de minima presiune, dar pot fi si descendente – în zonele permanente de maxima presiune. Cele mai cunoscute miscari verticale sunt asa-numitele calme ecuatoriale. Acestea sunt miscari ascendente. Miscarile orizontale ale aerului se numesc vânturi si se produc din cauza diferentei de presiune dintre doua zone. Vântul deplasarea orizontala a aerului dintr-o zona cu presiune ridicata într-o zona cu presiune joasa. Vântul are anumite caracteristici, printre care mai importante sunt:directia (dinspre care bate);intensitatea (viteza cu care sufla);instrumentele de masurare folosite sunt girueta si anemometrul. Girueta masoara directia vântului, iar anemometrul intensitatea.Exista vânturi permanene, vânturi periodice si vânturi neregulate.Vânturile permanente bat tot timpul anului. Se formeaza între zonele de maxima presiune permanenta si între cele de minima presiune permanenta. Datorita miscarii de rotatie, aceste vânturi sunt abatute de la directia lor normala (spre sud sau spre nord. Astfel, sunt deplasate spre dreapta în emisfera nordica si spre stânga în emisfera sudica (raportarea se face la directia de deplasare. Vânturile permanente sunt: alizeele, vânturile de vest si vânturile polare.Alizeele sunt vânturi regulate care se formeaza într maximele tropicale si minimele ecuatoriale. Ele bat între 300 si 50 latitudine nordica si sudica. În timpul verii, alizeele bat între 400 si 120 latitudine.
Vânturile pot avea si efecte negative: distrug cladiri sau culturi agricole, atunci când sunt pra puternice, sau pot favoriza secetei.
Alte referate Biologie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Preistoria in biologie gimnaziu 10,00 26 0 kb
Sida si infectia cu HIV liceu 6,20 70 0 kb
Relatii intergenice liceu 10,00 27 0 kb
Despre calciu Liceu 2,00 0 0 kb
Fitoestrogenii-hormoni vegetali cu doua fete liceu 10,00 35 0 kb
Cobra Regala Gimnaziu 5,30 0 0 kb
Animale domestice gimnaziu 4,83 98 0 kb
Feromonii insectelor liceu 10,00 30 0 kb
Ereditatea liceu 5,75 22 0 kb
Ursul gimnaziu 10,00 44 0 kb
Top download la Biologie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Regnul protista liceu 5,00 311 0 kb
O retea trofica din padure liceu 4,91 298 0 kb
Ecosisteme acvatice si terestre liceu 4,07 293 0 kb
Diviziunea celulara liceu 5,22 278 0 kb
Functiile hipotalamusului liceu 3,25 267 0 kb
Protozoare gimnaziu 4,78 236 0 kb
Organisme transgenice liceu 6,55 231 0 kb
Increngatura cordate liceu 4,60 217 0 kb
Organele aparatului genital la pasare Liceu 3,32 197 0 kb
Regnul vegetal liceu 5,62 192 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Fenomene de transport prin membrana celulara - Biologie
2. Zooigiena - Biologie
3. Structura proteinelor - Biologie
4. Intoxicatia cu suplimente alimentare la iguana verde - Biologie
5. Hominidele - Biologie
6. Despre dinozauri - Biologie
7. Arbori si arbusti ornamentali - Biologie
8. Ameliorarea organismelor animale - Biologie
9. Reproducerea celulara - Biologie
10. Radacinile - Biologie
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate