cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Diverse » Importanta bunei seviri a consumatorilor
Importanta bunei seviri a consumatorilor
Marime: 0 kb        Pentru: liceu        Nota: 5,00        Voturi: 8        Afisari: 2,893        Download: 153
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
5,00 (8 voturi)
Importanta bunei seviri a consumatorilor
Servirea clientilor cu preparate culinare si bauturi in unitatile de alimentatie, in cantine sau alte unitati de consum colectiv constituie un element de evaloare a gradului de civilizatie a unei societati. Asigurarea unei baze tehnico-materiale, necesare pregatirii si servirii hranei in unitati specializate, permite realizarea unei productii culinare, diversificate, care sa satisfaca cele mai exigente gusturi ale populatiei, aplicarea principiilor unei alimentatii cat mai rationale, stiintific determinate, respectarea normelor igienico-sanitare si ceea ce este mai edificator creaza timp liber membrilor societatii, pe care sa-l foloseasca in scopuri cultural-educative, social politice sau de odihna pentru obtinerea sau refacerea sanatatii.
Prin alimentatie publica se intelege activitatea economica care se ocupa cu producerea unei game variate de preparate culinare, ce se servesc consumatorilor, impreuna cu alte produse agroalimentare, consumul acestora facandu-se in unitati proprii, special amenajate. Aceste unitati ofera si multiple posibilitatii de destindere. Productia si servirea preperatelor se asigura de catre un personal cu pregatire profesionala specifica.
Prin servire clientilor se intelege ansamblul de metode, sisteme si mijloace folosite pentru, prezentarea si oferirea spre consum a preparatelor culinare si a bauturilor, intr-o unitate de publica alimentatie.
Volumul, structura si caracteristicile operatiilor de servire sunt diferite fiind influentate de natura si particularitatea preparatelor sau bauturilor servite, numarul si cererea consumatorilor, forma si tipul mobilierului din unitate, dimensiunile, timpului rezervat consumarii hranei, gradul de pregatire profesionala al personalului care le efectueaza.
Aplicarea corecta a regulilor de servire in efectuarea operatiilor de manipulare a obiectelor de servire, folosite de prezentare si servire a preparatelor culinare si a bauturilor intr-o unitate de alimentatie publica, creaza unele avantaje atat pentru consumatori cat si pentru personalul unitatii:
a)AVANTAJE CREATE PENTRU CONSUMATORI SUNT:
tinpul destinat consumarii hranei poate fi redus la nivelul dorintelor fiecaruia;
onsumarea meniurilor dorite se face intr-o atmosfera de respect, destindere si ambianta cat mai placuta;
se stimuleaza operatiunea de a se apela la serviciile oferite de unitatile de alimentatie publica sau cantine, pentru a-si asigura hrana cotidiana sau pentru sarbatorirea unui eveniment mai deosebit din viata unei persoane sau colectivitati
b)AVANTAJE CREATE PENTRU PERSONALUL UNITATII SUNT:
usurarea la minimum a efortului depus in manipularea obiectelor de servire, folosite la transportul, prezentarea si servirea preparatelor culinare sau a bauturilor;
reducerea timpului destinat executarii oreratiilor de pregatire a salilor de consum, de primire de primire a consumatorilor, de prezentare si servire a preparatelor culinare si bauturilor;
posibilitatea ca fiecare lucrator sa-si dovedeasca calitatile fizice si morale de care dispune in relatile cu consumatorii in dialogul ospatar-consumator, in rezolvarea operativa si competenta a unor situatii create de procesul muncii.
Pentru realizarea unei bune serviri a consumatorilor, in toate unitatile publice de alimentatie, cantine sau alte unitati de consum colectiv, au fost create forme de pregatire profesianala cursuri de scurta durata, scoli profesionale speciale in cadrul carora lucratorii isi insusesc notiuni etico-profesionale speciale activitatii de servire si isi formeaza priceperi si desprinderi necesare aplicarii regulilor de tehnica servirii consumatorilor. Concomitent, sunt organizate forme de perfectionare continua a pregatirii profesionale distinte pe functii (chelner, bucatar, cofetar, sef de unitate, lucrator gestionar).
Acestea asigura cresterea nivelului de cunostinte de priceperi si desprinderi profesionale menite sa sporeasca rolul si importanta tehnicii servirii, in indeplinirea caracterului economic si social al activitati de alimentatie publica in ansamblul economiei nationale.
SERVIREA CONSUMATORILOR
CATEVA REGULI PRIVIND COMPORTAREA PERSONALULUI DIN RESTAUTRANT
Ambianta dintr-o unitate de alimentatie publica este creata nu numai de gradul de dotare, de modul cum este aranjat salonul, de sortimente de preparate si bauturile existente, ci si de felul in care se prezinta personalul, ca atitudine fata de, tinuta vestimentara si de exprimare in relatiile lui cu acestea.
Ca o regula cu caracter general, absolut obligatorie, amintim ca personalul restaurantelor trebuie sa fie politicos, sa dea dovada de buna cuviinta si de maniere alese.
Numai cei ce dovedesc un comportament subordonat acestor cerinte, o conduita corespunzatoare in societate pot fi buni lucratori in unitatile de alimentatie publica.
Comportarea personalului in timpul desfasurarii activitatii profesionale din restaurant trebuie sa exprime, intodeauna, bunele maniere si politetea, toate acestea pe fondul respectarii unor reguli profesionale.
Tinuta ospatarului constituie una din cerintele principale la prezentare a unui lucrator din restaurant.
Lucratorii din restaurant ca ospatari, sefi de sala, sefi de unitate, vor acorda o atentie deosebita problemelor legate de ingrijirea corpului, a tinutei lor.
Recomandari generale pentru lucratorii din restaurante:
ziua de lucru incepe si se termina cu un dus, iar persoanele care transpira abundent vor face dus si in timpul pauzelor din programul obisnuit de lucru
si vor folosi deodorante;
alimentatia va fi rationala, evitandu-se excesul de tutun si alcool;
capul necesita o ingrijire deosebita: barbatii vor fi proaspat barberiti, vor avea o tunsoare scurta, femeile vor avea parul ordonat, strans cu bentita sau coronita, coafura ingrijita si un machiaj discret;
mainile sunt foarte importante, de acea se vor spala de cateva ori pe zi; unghile se vor taia scurt si nu vor fi date cu oja (doar cu lac incolor);
picioarele se vor spala de mai multe ori pe zi, ciorapii schimbandu-se zilnic
nu se vor purta podoabe exagerat ca cercei, ghiuluri, bratari;
Tinuta vestimentara a lucratorilor din unitatile de alimentatie publica presupune imbracamintea-uniforma, echipamentul sanitar de protectie a produselor alimentare si echipamentul personal individual.
Imbracamintea trebuie sa rasrunda anumitor cerinte de ordin general:
sa fie croita pe corpul lucratorului respectiv sa fie completa si asortata, fara defecte (descusuta, nasturi lipsa, patata) sa fie curata si calcata;
incaltamintea sa fie lustruita;
camasa, cravata, papionul, bluza sa fie in perfecta stare si sa se asorteze cu costumul;
ciorapi sa fie bine intinsi pe picior;
Unitatile publice sunt obligate sa puna la dispozitia personalului detasat, elevilor, ucenicilor primiti la practica, precum si organelor de control acelasi echipament de protectie din stocul rezerva.
Ehipamentul se poate purta si peste imbracamintea personala, numai in timpul lucrului. El se pastreaza in vestiare sau dulapuri special amenajate.
Pentru a feri echipamentul de microorganisme el se va spala, calca si repara de catre unitatile respective.
Personalul care lucreaza in salonul restaurantului va trebui sa-si procure:
pantofi negri comozi, fara tocuri inalte, lira sau catarame;
ciorapi negri sau bleomaren, pentru barbati si din nailon de culoarea pieli pentru femei;
camasi sau bluze albe, cu guler tare;
cravata, papion sau snur negru;
In timpul activitatii profesionale, ospatarul va avea asupra lui urmatoarele acesorii:
ancare (servetele de serviciu);
deschizator universal (pentru bere, pentru vin);
pix, carnetel de comenzii;
obiecte necesare decontarilor (bon de marcaj, cheie de la casa de marcaj, note de plata);
obiecre personale: batista, ceas;
brichete, tablete cu calmante;
Mersul lucratorului
Lucratorii din restaurant trebuie sa indeplineasca anumite cerinte: pasi maruntii, ritm vioi, fara a alerga,sau a se legana.
Circulatia in salon, oficii si culoare se va face intotdeauna pe partea dreapta, acordandu-se prioritate persoanelor necunoscute, clientilor si lucratorilor care transporta diferite obiecte de inventar sau platouri, tavi cu preparate sau bauturi.
Pozitia corpului trebuie sa usureze efectuarea miscarilor necesare servirii clientilor: spatele drept, trunchiul usor aplecat in fata; capul in pozitie normala, usor aplecat in fata, privirea discreta, indreptata spre client, pentru a observa orice dorinta a acestuia,plasarea intotdeauna cu fata spre client, pozitia bratelor in timpul mersului, cand se transporta diferite obiecte de inventar,va fi mana stanga purtatoare iar mana dreapta protectoare pentru a evita eventualele accidente. Cand nu se transporta obiecte de inventar, pozitia corecta a mainii stangi va fi indoita la 90 de grade, cu ancarul pe antebrat, mana dreapta se leagana usor pe langa corp, cu pumnul semistrans.
In pozitia de repaus (asteptare) mana stanga va fi indoita la 90 de grade cu ancarul pe antebrat, iar mana dreapta pe langa corp cu pumnul usor inchis.
Mimica (expresia fetei) lucratorului din restaurant trebuie sa fie naturala, fata sa fie necripsata cu un zambet profesional, care sa evidentieze o buna dispozitie. Privirea ospatarului si a celorlalti lucratori trebuie sa fie limpede, discreta si neinsistenta.
Exprimarea in activitatea profesionala presupune claritate, corectitudine,concizie.Intotdeauna se va vorbi intai in limba romana si numai dupa ce se va constata ca turistul nu cunoaste aceasta limba se va adresa intr-o limba de circulatie internationala.
La sosire clientul va fi intampinat cu salut traditional: buna dimineata, buna ziua sau buna seara, dupa caz.
Daca clientuleste cunoscut va fi competat cu numele acestuia.

Alte referate Diverse
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Dreptatea gimnaziu 7,50 83 0 kb
Cazane liceu 4,25 92 0 kb
Ziua universala a indragostitilor gimnaziu 10,00 25 0 kb
Produsul traditional romanesc la rascruce de drumuri liceu 10,00 23 0 kb
3rei Sud Est liceu 7,33 86 0 kb
Conflictul si securitatea umana liceu 6,00 36 0 kb
Aprecierea liniara a caracterelor morfologice liceu 6,50 61 0 kb
Maxime gimnaziu 10,00 17 0 kb
Procese si operatii tehnologice pentru obtinerea firelor de bumbac facultate 5,83 102 0 kb
Lemnul curbat liceu 6,00 86 0 kb
Top download la Diverse
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Cultura nucului liceu 4,12 891 0 kb
Ecologie liceu 3,55 350 0 kb
Inventarierea liceu 4,18 300 0 kb
Bucataria romaneasca liceu 3,39 275 0 kb
Motivatia muncii liceu 4,61 260 0 kb
Thalia gimnaziu 4,56 254 0 kb
Mitul lui Orfeu gimnaziu 7,29 253 0 kb
Tehnologia valorificarii laptelui facultate 3,63 230 0 kb
Graul gimnaziu 4,30 218 0 kb
Impactul omului asupra naturii liceu 4,78 217 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Homosexualitatea - Diverse
2. Mierea - Diverse
3. Metode alternative ale curentului electric - Diverse
4. Istoricul hartilor - Diverse
5. Marile religii ale lumii - Diverse
6. Publicistica lui Mircea Vulcanescu - Diverse
7. Saracia populatiei de etnie rroma - Diverse
8. Putem trai mai bine-eseu - Diverse
9. Procter & Gamble - Diverse
10. Catastrofe politice - Diverse
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate