cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Istorie » Imperiu si papalitate
Imperiu si papalitate
Marime: 0 kb        Pentru: liceu        Nota: 10,00        Voturi: 2        Afisari: 892        Download: 22
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
10,00 (2 voturi)
Imperiu si papalitate
In Evul Mediu, papa si Sfantul Imparat Roman erau priviti drept capi ai crestinatatii, iar conflictele dintre ei au afectat istoria Europei pana in vremurile noastre.
In secolele agitate ce au urmat dupa caderea Imperiului Roman de Apus, papa s-a impus ca autoritate catolica suprema in Europa. Avand nevoie de un aliat puternic, a apelat mai intai la francezi, al caror conducator Charlemagne a fost incoronat imparat de Papa Leo al III-lea. Mai apoi, Imperiul Carolingian (al lui Charlemagne) s-a destramat, insa imparatul Germaniei Otto i-a luat locul lui Charlemagne, fiind incoronat imparat in 962. Mai mic decat fostul imperiu al lui Charlemagne, imperiul nou creat - denumit mai tarziu Sfantul Imperiu Roman - se intindea intre Germania si nordul Italiei; cu toate acestea, imparatul era considerat un conducator crestin profan, precum si protectorul si aliatul papei.
Lupta pentru putere
Primii imparati ai Sfantului Imperiu Roman erau majoritatea aliati ai Papei. Acestia au intervenit de nenumarate ori in agitatele alegeri papale si in luptele purtate de Imperiul Roman, eliminandu-i in acelasi timp pe papii nedemni de functiile lor, asigurandu-le acestora succesori. Ultimul imparat care a procedat in acest fel a fost Henry al III-lea (1039-56), un sustinator al miscarii reformatoare Cluniace in cadrul bisericii. Acesta a reusit sa se impuna mai ales cand varul sau Papa Leo al IX-lea (1049-54) s-a dovedit a fi un bun reformator, ce calatorea in intreaga lume si lupta impotriva abuzurilor de orice fel. Autoritatea papala s-a facut si ea simtita. Nicholas al II-lea a fondat la Roma Colegiul Cardinalilor, membrii acestuia avand dreptul de a alege papii, luandu-le astfel acest drept nobililor romani si imparatilor.
Acest lucru a reprezentat doar o simpla etapa in lupta pentru eliberarea bisericii de sub interventiile laice (neclericale). Unnatoarea etapa i-a situat pe papa si pe imparat in conflict direct, imparatii continuau de mult timp sa aleaga episcopii din regatele lor, instalandu-i in guvern; ceremonia implica prezentarea episcopului impreuna cu inelul si colectivul sau. Acesta reprezenta un drept important, de vreme ce episcopii erau demnitari de frunte ai. guvemului imperial, fiind inzestrati cu feude imense, care (spre deosebire de magnatii feudali laici) nu puteau fi mostenite de urmasii lor. Insa, in 1175 Papa Grigore al VII-lea a condamnat investitura laica si chiar l-a chemat pe imparatul Henry al IV-lea la Roma pentru o investigare a faptelor sale.
Henry a reactionat incercand sa-l detroneze pe papa, care in cele din urma l-a excomunicat (excluzandu-l din biserica). Puterea lui Henry a fost subminata de numeroase razvratiri in Germania, unde tulburarea feudala a incurcat multi imparati in luptele lor cu papa.
Incoltit din toate partile, imparatul s-a deplasat in Italia, la Canossa, unde a stat descult in zapada timp de trei zile, pana cand papa l-a iertat. Acest episod dramatic a ilustrat noua autoritate a papei, insa lucrurile nu s-au sfarsit aici. Se pare totusi ca Henry s-a supus pentru a-si imputina dusmanii, lupta insa a continuat mult dupa moartea lui Henry si a papei. In final, prin Pactul de la Worms (1122), papalitatea si-a redobandit principalele obiective.
Lunga si obositoare lupta pentru incoronare a accentuat problemele imparatilor Sfantului Imperiu Roman. Una dintre acestea era slabiciunea lor fata de printii germani, inrautatita de faptul ca domnia nu era mostenita, imparatii fiind alesi. Alta problems se referea la imposibilitatea de a mentine controlul in Germania, in sudul Alpilor si in Italia; incercarea de a le face pe amandoua a fost greseala fatala a multor imparati.
Alte referate Istorie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Imparatul Aurelianus liceu 10,00 50 0 kb
Filosof al istoriei liceu 10,00 22 0 kb
Uniunea Europeana II liceu 9,50 15 0 kb
Imperiul Bizantin - analiza liceu 10,00 16 0 kb
Regina Elizabeta I liceu 10,00 18 0 kb
Al doilea Razboi Mondial in Europa liceu 3,45 99 0 kb
Cultura si civilizatia greaca liceu 5,50 78 0 kb
Piramida lui Cheops liceu 10,00 18 0 kb
Batalia de la Marasesti liceu 6,50 23 0 kb
Pieile rosii liceu 10,00 96 0 kb
Top download la Istorie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Revolutia industriala liceu 5,10 400 0 kb
Orasul medieval liceu 5,09 360 0 kb
Sumerienii facultate 3,17 351 0 kb
Regimuri totalitare liceu 5,86 281 0 kb
Zeita Venus liceu 5,20 272 0 kb
Viata lui Decebal liceu 3,54 264 0 kb
Familia romana liceu 5,66 218 0 kb
Fernando Magellan liceu 5,30 216 0 kb
Dracon si Solon liceu 5,03 205 0 kb
Caderea orasului Constantinopol liceu 5,41 191 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Istoria submarinului - Istorie
2. Arhitectura miceniana - Istorie
3. Etnogeneza romanilor intre stiinta si politica - Istorie
4. Razboaie Civile Bizantine - Istorie
5. Al doilea Razboi Mondial in Europa - Istorie
6. Cosovo versus Romania - Istorie
7. Conferinta de la Ialta - Istorie
8. Holocaustul in Europa - Istorie
9. Radacini spirituale stravechi in Dacia - Istorie
10. Mistretul din Erimant - Istorie
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate