cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Romana » Floare albastra - Pe langa plopii fara sot - paralela
Floare albastra - Pe langa plopii fara sot - paralela
Marime: 0 kb        Pentru: liceu        Nota: 10,00        Voturi: 2        Afisari: 1,226        Download: 15
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
10,00 (2 voturi)
Floare albastra - Pe langa plopii fara sot - paralela
Considerat „Luceafarul poeziei romanesti”,Mihai Eminescu a ridicat limba romana pe culmile expresivitatii,reusind sa-i scoata in evidenta valoarea si bogatia de mijloace de exprimare si frumusetea,astfel ca poeziile sale nu se pot traduce in nici o alta limba care sa redea delicatetea trasaturilor sufletesti sau frumusetea naturii. „In opera sa, poezie si proza , codrul,marea,raul,luna,sunt idei,divinitati.nu fenomene; fenomen este doar omul”asa cum spune George Calinescu. Conceptia e adanc taraneasca. Taranul respecta natura si legile ei fara sa intervina cu brutalitate in esenta ei.
Poezia Floare albastra apare la 1 aprilie 1873 in revista Convorbiri literare si este considerate o poezie embrion a romantismului eminescian de catre critical Vladimir Streinul.
Poezia “Pe langa plopii fara sot …” apare intre 28 si 9 septembrie 1883 in revista Familia condusa de Iosif Vulcan.Garabete Ibraileanu spunea “Eminescu devine,mai putin atent la natura, acum se concentreaza asupra propriului sau suflet”.
In poezia Floare albastra tema este iubirea si natura,ipostaza iubirii paradisiace si natura bogata,una de basm unde ierburile au frageziune si sunetele si culorile se armonizeaza.
Spre deosebire de Pe langa plopii fara sot… unde tema este tot a iubirii si naturii,dar o natura saraca ce corespunde dezamagirii din sufletul poetului.
Flore albastra are o interferenta de specii, elegie (datorita sentimental de tristele care se degaja din unele versuri),egloga (idila cu dialog),poem filozofic(prin meditatia asupra lumi, a omului comun si a geniului).
Pe langa plopii fara sot … este o romanta.
Poezia Floare albastra are o organizare simetrica,iar compositional exista 4 secvente poetice corespunzatoare interventiei celor 2 voci. Fiecare secventa este deosebita prin tonalitate, lexic si timpuri verbale.
Secventa I contine primele 3 catrene, care reprezinta vocea ei care se afla aproape.
Incipitul contine un repros al fetei care simte pericolul instrainarii si incearca sa-l readuca aproape de ea. “Iar te-ai cufundat in stele/Si in nori si-n ceruri nalte?”. “Rauri in soare ” ,”Campiile asire”,”Intunecata mare” sunt elemente ale unei geografii mitice care sugereaza inaltimea gandirii barbatului preocupat de cunoastere. “Campiile asire” trimit la civilizatii superioare, “Intunecata mare “ este spatiu al genezei , “Piramidele-nvechite” la civilizatia egipteana. Adresarea este familiara “nu cata”, “iubite”,”sufletul vietii mele”.
Secventa II contine doar 1 catren si reprezinta vocea lui care este departe.Diminutivul “mititica” ascunde o usoara ironie impotriva simtului comun axat pe trairea clipei.
Verbele la perfect simplu “zise”,”spuse”, fixeaza povestea in interiorul unei amintiri,deoarece poetul simplu exprima o actiune trecuta, apropiata insa de momentul vorbirii. Verbele la perfect compus “am ras”,”n-am zis” ascund din nou o ironie.
Secventa III contine 8 catrene reprezentand vocea ei care ne adduce aproape,ea incepe cu chemarea ub mijlocul naturii.Spatiu este tipic eminescian “Codru cu verdeata”,”izvoare”,”stanca”,”prapastie”,”ochii de padure”,”balta”,”trestia” induc o stare de visare.Timpul este prezentul “plang”,”stanca sta” sugerand concretul, imediatul,natura ofera o alternative reala, palpabila opusa gandirii reci, meditative.Ceremonialul erotic cuprinde elemente stereotipe chemarea in codru , refacerea cuplului,jocul nevinovat al gesturilor de tandrete.
Se remarca o serie de elemente ludice caracterizand ritualului erotic popular. Verbele la viitor “ii spune”,”voi fi rosie”,”i da”, transforma invitatia fetei dintr-un scenario de dragoste real intr-unul posibil ipotetic. Elementele terestre se imbina cu cele cosmice “luna,astrul protector al iubirii” dupa cum codrul este cadrul familiar protector al indragostitilor.Ritualul erotic se prelungeste din codru pana in poarta casei.Interogatia retorica din finalul acestei secvente exprima alintatul fetei in spiritul oralitati taranesti. Se remarca in aceasta secventa cuvinte si forme populare care apropie acest ritual erotic de o idila pastorala.(“vom sede”,”voi creca”).
Secventa IV contine ultimele 2 catrene reprezentand vocea lui care este departe. Apare o alternanta a verbelor la present cu imperfectul (“dispare”,desi la present are intelesul unui trecut),idée intarita de punctele de suspensie de dupa verb. Starea de nemiscare,de fixitate a eului poetic e redata prin comparatia “ca un stalp”, verbul “stam” exprima persistenta in aceasta stare de nemiscare,iar luna devine un spatiu rece al ideilor,al gandirii.
Exclamatia “ce frumoas,ce nebuna/e albastra-mi,dulce floare!” exprima regretful pentru iubirea pierduta. Ultima strofa e separate prin puncte de suspensie,care marcheaza iesirea din visare. Versul “totusi… este trist in lume!” este unul concluzie cu valoarea de reflexive,ca o incheiere a unei argumentari. Verbul “este” exprima cunostinta unui adevar etern,in lume este,a fost si va fii trist pt ca iubirea este “o minune de o clipa ”.
Alte referate Romana
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Modele epice in romanul interbelic liceu 10,00 79 0 kb
Faptura mamei liceu 10,00 31 0 kb
Curentele avangardiste liceu 10,00 67 0 kb
Fantana dintre plopi facultate 4,29 209 0 kb
Avarul liceu 7,50 110 0 kb
Liviu Rebreanu-creator al romanului romanesc modern liceu 9,00 35 0 kb
Gristonomo liceu 10,00 17 0 kb
Mihai Eminescu - Floare albastra 2 Liceu 7,00 20 0 kb
Notiuni de teorie literara II liceu 10,00 70 0 kb
Fabula - analiza liceu 4,29 30 0 kb
Top download la Romana
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Comentariu Izvorul Noptii liceu 6,03 1,675 0 kb
La Medeleni liceu 4,00 1,636 0 kb
Verbul liceu 4,88 1,630 0 kb
Rezolvare varianta 33 Limba Romana liceu 4,12 1,455 0 kb
Domnul Trandafir liceu 4,78 1,246 0 kb
Prostia omeneasca liceu 5,51 1,242 0 kb
Date biografice despre Tudor Arghezi liceu 4,72 1,202 0 kb
Tinerete fara batranete si viata fara de moarte de Petre Ispirescu liceu 4,40 1,091 0 kb
Latinitate si dacism liceu 5,16 1,073 0 kb
Imaginile artistice liceu 4,69 1,062 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Avarul - Moliere - Romana
2. Rezolvare varianta 95 Limba Romana - Romana
3. Rezolvare varianta 94 Limba Romana - Romana
4. Rezolvare varianta 93 Limba Romana - Romana
5. Rezolvare varianta 92 Limba Romana - Romana
6. Rezolvare varianta 91 Limba Romana - Romana
7. Rezolvare varianta 90 Limba Romana - Romana
8. Rezolvare varianta 89 Limba Romana - Romana
9. Rezolvare varianta 88 Limba Romana - Romana
10. Rezolvare varianta 87 Limba Romana - Romana
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate