cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Economie » Fiscalitatea
Fiscalitatea
Marime: 0 kb        Pentru: liceu        Nota: 10,00        Voturi: 2        Afisari: 1,101        Download: 22
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
10,00 (2 voturi)
Fiscalitatea
1.1.Aspecte teoretice privind fiscalitatea.
Organizare, conceperea si functionare sa conduce la mutatii în viata sociala, economica si politica. Din aceasta cauza, fiscalitatea trebuie analizata nu numai din perspectiva statica, ci si dinamica. Prin utilizarea sa ca instrument al deciziilor politice, fiscalitatea este în acelasi timp generatoare si rod al politicii fiscale. Adica face sa functioneze diferite tehnici si mecanisme de prelevare a impozitelor si taxelor în scopuri politice, economice si/sau sociale.
Luarea în discutie a fiscalitatii este importanta si necesara, întrucât, din modul în care acesta este construita si functioneaza, se pot desprinde concluzii referitoare la presiunea fiscala, politica fiscala si eficienta implicarii puterii publice în viata economica si sociala a unei societati.
Fiscalitatea, urmareste realizarea obiectivelor politicii economice si ale celei sociale ale statului. Atunci când devine frâna în realizarea acestor obiective, societatea reactioneaza pentru reformarea lui, pentru a reorienta spre ceea ce ea considera a fi telul ei.
1.2.Conceptul de fiscalitate.
1.2.1.Abordari privind fiscalitatea:
Exista cel putin doua abordari ale conceptului.
A.Fiscalitatea este vazuta ca totalitatea impozitelor si taxelor dintr-un stat.
B.Se pune accentul pe elementele definitorii ale sistemului fiscal în general, îl defineste prin prisma relatiilor dintre elementele care formeaza acest sistem.
Prima abordare se bucura de concizie si expresivitate, permitând o analiza pragmatica mai usoara si mai eficienta a modului în care este constituita si functioneaza. Astfel, o prima definitie în cadrul acestei abordari considera fiscalitatea "totalitatea impozitelor si taxelor provenite de la persoane fizice si juridice care alimenteaza bugetele publice".
O alta definitie vede fiscalitatea ca fiind "totalitatea impozitelor instituite într-un stat, care-i procura acestuia o parte covârsitoare din veniturile bugetare, fiecare impozit având o contributie specifica si un anumit rol regulator în economie”. Dictionarul explicativ al limbii române defineste fiscalitatea astvel ; ,,Sistem de percepere a impozitelor si taxelor prin fisc.Totalitatea obligatiunilor fiscale ale cuiva.”
Pentru alti autori, "fiscalitatea este totalitatea impozitelor în care componentele sunt în strânsa legatura între ele, ca si cu sistemul politic si aparatul socio-politic".
Înscriindu-se pe linia celei de a doua abordari, unii autori considera ca sistemul fiscal „cuprinde un ansamblu de concepte, principii, metode, procese, cu privire la o multime de elementc(materie impozabila, cote, subiecti fiscali) între care se manifesta relatii care apar ca urmare a proiectarii, legiferarii, asezarii si perceperii impozitelor si care sunt gestionate conform legislatiei fiscale, în scopul realizarii obiectivelor sistemului".
Fiscalitatea este, în mod normal, expresia vointei politice a unei comunitati umane organizate, fixata pe un teritoriu determinat si dispunând de o autonomie suficienta pentru a putea, prin intermediul organelor care o reprezinta, sa se doteze cu o întreaga serie de reguli juridice si în special, fiscale.
Prezinta urmatoarele doua caracteristici:
1.exclusivitatea aplicarii, care presupune faptul se aplica într-un teritoriu geografic determinat, fiind unicul colector al resurselor fiscale pentru un buget sau un sistem de bugete (central sau local).
2.autonomie tehnica, adica un sistem fiscal este autonom din punct de vedere tehnic daca este un sistem fiscal complet, ceea ce înseamna ca acesta contine toate regulile de asezare, lichidare si încasare a impozitelor necesare pentru punerea în aplicare.
Daca un sistem fiscal, prezentând cele doua caracteristici de mai sus, a fost elaborat de organele proprii ale teritoriului în care se aplica, se va putea vorbi de autonomie fiscala completa sau de suveranitate fiscala.
Statul suveran din punct de vedere politic si fiscal poate deci sa exercite o putere fiscala absoluta în cadrul teritoriului sau. De asemenea, în situatii speciale, un stat poate sa decida ca pe teritoriul sau sa existe doua sau mai multe sisteme fiscale care sa se bucure de o autonomie mai mult sau mai putin extinsa si întretinând între ele relatii definite, daca este cazul, prin conventii sau acorduri de drept intern (cazul statelor federale). În schimb, statul nu poate sa exercite nici o putere fiscala în exteriorul teritoriului sau.
Suveranitatea fiscala implica faptul ca nu exista reglementari cu putere de obligativitate ca alte state, organizatii sau organisme internationale sa fie abilitate sa instituie impozite la scara internationala si nici sa emita reglementari cu caracter fiscal obligatoriu pentru toate statele lumii.
Suveranitatea fiscala mai presupune si faptul ca fiecare stat suveran ar libertatea deplina în alegerea sistemului fiscal pe care sa-1 promoveze, în definirea impozitelor care îl compun, în stabilirea contribuabililor, în definirea ariei masei impozabile, în dimensionarea cotei de impunere, în fixarea termenelor de plata, în acordarea de facilitati fiscale, în sanctionarea abaterilor de la prevederile legilor fiscale, în solutionarea litigiilor dintre administratia fiscala si contribuabil etc.
În conditiile integrarii economice si ale mondializarii schimburilor economice care au loc astazi, impozitul nu poate ramâne insensibil la aceste fenomene. Din contra, fiscalitatea unui stat actioneaza asupra altora si viceversa, iar masurile luate de un stat sau altul de a modifica sau a pastra dreptul fiscal existent nu sunt neutre în ceea ce priveste economiile altor state. Se vorbeste de necesitatea adoptarii unei apropieri globale a politicilor fiscale care, cel mai adesea, se exprima prin necesitatea armonizarii sistemelor fiscale în diferite tari. O astfel de evolutie risca sa bulverseze fiscalitatile nationale, iar, pe termen lung, chiar autonomia si suveranitatea politica a statelor.
1.3. Clasificarea fiscalitatii.
Clasificarea sistemelor fiscale este impusa, pe lânga necesitatea explicarii si chiar a extrapolarii evolutiei acestora, si de studiul comparativ al diferitelor sisteme fiscale. Ea este o necesitate atât din punct de vedere tehnic, cât si practic. Criteriile folosite în clasificarea sistemelor fiscale sunt diverse : preponderenta impozitelor analitice sau a celor sintetice ; preponderenta impozitelor reale sau a celor personale etc. Dintre aceste criterii se vor retine doua categorii de clasificari: tehnice si economice.(Fig. 1.)
1.3.1.Clasificari tehnice.
Clasificarile tehnice ale sistemelor fiscale sunt cele considerate clasice. Ele au la baza natura impozitelor predominante în cadrul sistemului fiscal. Astfel, se poate vorbi de sisteme fiscale cu un impozit unic sau cu impozite multiple; sisteme cu preponderenta impozitelor indirecte sau cu preponderenta impozitelor directe etc.
Alte referate Economie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Originea, evolutia si functiile banilor liceu 5,69 18 0 kb
Piata monetara liceu 6,00 37 0 kb
Moneda unica si unificarea europeana liceu 5,50 36 0 kb
Infiintarea unei societati de brokeraj in domeniul asigurarilor liceu 3,25 164 0 kb
Dezordinea monetara internationala la sfarsit de mileniu II liceu 5,50 22 0 kb
Impozitul pe profit liceu 7,00 198 0 kb
Intreprinzatorul model liceu 10,00 20 0 kb
Consideratii cu privire la rolul conceptului de inteligenta emotionala in managementul organizatiilo liceu 10,00 25 0 kb
Sistemul cheltuielilor publice facultate 10,00 63 0 kb
Tipuri de societati comerciale liceu 6,25 21 0 kb
Top download la Economie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Bugetele locale liceu 5,00 235 0 kb
Dezavantajele integrarii Romaniei in UE facultate 4,67 220 0 kb
Factorii de productie liceu 4,92 212 0 kb
Impozitul pe profit liceu 7,00 198 0 kb
Tipuri de productie liceu 5,70 196 0 kb
Analiza SWOT a S.C. Bere Craiova S.A. facultate 6,25 195 0 kb
Baza informationala si etapele conducerii operative a productiei liceu 6,80 186 0 kb
Integrarea Romaniei in UE liceu 5,29 180 0 kb
Curs economie liceu 4,00 177 0 kb
Indicatori macroeconomici liceu 3,38 171 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Etica protestanta si spiritul capitalismului - Economie
2. Riscuri in afaceri - Economie
3. Principalii factori ai cereri si ofertei - Economie
4. Operatiunile la vedere - Economie
5. O abordare economica a principiului raritatii si a alegerii - Economie
6. Notiunea de semifabricat - Economie
7. Lucrare practica la intreprinderia Moldcarton - Economie
8. Indicatori macroeconomici - Economie
9. Cost productivitate-pret - Economie
10. Vodafon Group - Economie
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate