cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Economie » Economia subterana in Romania si rolul sistemului fiscal în relevarea si distrugerea ei
Economia subterana in Romania si rolul sistemului fiscal în relevarea si distrugerea ei
Marime: 0 kb        Pentru: liceu        Nota: 7,00        Voturi: 3        Afisari: 1,925        Download: 30
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
7,00 (3 voturi)
Economia subterana in Romania si rolul sistemului fiscal în relevarea si distrugerea ei
1.ECONOMIA SUBTERANA – Definitie si efecte asupra economiei.
Economia subterana reprezinta ansamblul activitatilor economice desfasurate organizat, cu încalcarea normelor sociale si ale legilor economice, având drept scop obtinerea unor venituri ce nu pot fi controlate de stat. Aparitia economiei subterane coincide cu aparitia statului si impunerea unor reguli, norme si legi, iar dezvoltarea fenomenului este corelata cu etapele istorice ale dezvoltarii statului.
Comertul clandestin cu pietre pretioase si tesaturi deosebite, braconajul, distileriile clandestine sunt activitati ramase celebre pâna în epoca noastra; apoi comertul complementar, traficul de frontiera cu bunuri de larg consum ce lipseau de pe piata organizata în sistemul socialist si marile afaceri, precum traficul de armament, de carne vie, droguri, tutun, alcool, au însotit economia subterana pe parcursul timpului,adaptându-se realitatii imediate din fiecare perioada.
În sfera de cuprindere a economiei subterane au fost incluse practici foarte variate, respectiv: frauda fiscala, munca clandestina, traficul de droguri,traficul de arme,coruptia, prostitutia, dar si o serie de activitati casnice care sunt aducatoare de venituri neînregistrate.
În ceea ce priveste participantii la activitatile subterane, pot fi identificate doua categorii de persoane; cele care lucreaza si obtin venituri exclusiv in economia subterana iar cea de-a doua categorie o reprezinta persoanele ce obtin venituri atât din surse legale, cât si din economia subterana.
Pâna la revolutia din 1989 moment când România avea sa treaca de la economia planificata la economia de piata, sistemul planificat a urmarit teoretic îndeaproape toate operatiunile economice, sistemul de sanctionare fiind foarte drastic, totusi si în acest sistem functiona o piata paralela.
Dupa 1990 populatia României a perceput în mod diferit principiile economiei de piata si în consecinta, reactia a fost pe masura, astfel încât sectoare întregi din fosta economie de stat s-au reorientat spre câteva tinte clare diferite:
acceptarea regulilor economiei de piata si, în consecinta, redimensionarea si remodelarea activitatii pentru a face fata acestor situatii.
Identificarea unor facilitati imediate, la marginea sau în afara sistemului legal, implicarea în tranzactii nespecifice, abandonarea nejustificata a patrimoniului în schimbul unor beneficii aparente imediate.În România pe fondul monotoniei ofertei de bunuri de consum, a lipsurilor mergând pâna la criza, în special în domeniul alimentar, schimbarea de sistem a fost prilejul pentru organizarea imediata a unor structuri ale economiei subterane in principal în domeniul comertului prestarilor de servicii dar si în câteva ramuri industriale producatoare de produse alimentare si bunuri de consum.
Dintre elementele componente ale economiei subterane, cele mai raspândite în primul moment, în tara noastra, au fost activitatile desfasurate fara înregistrare, evaziunea fiscala si munca la negru.
Evaluarea ponderii economiei subterane in P.I.B. variaza în functie de metodele folosite, estimarile Comisiei Nationale de Statistica fiind pentru ultimii ani în general reduse 5-10 % din P.I.B. dar suferind constant o anumita crestere, dar specialistii în economie, în combaterea criminalitatii si ziaristii au apreciat niveluri mult mai ridicate, respectiv peste 30 % din P.I.B.
Factorii esentiali care au permis dezvoltarea exacerbata a economiei subterane pot fi în principal urmatorii:
incertitudinile legislative ce au însotit mutatiile economice;
divizarea economica necontrolata, aparitia unor mici întreprinderi cu activitate temporara, speculativa;
descentralizarea, divizarea puterii prin distribuirea responsabilitatilor, crescând astfel numarul indivizilor coruptibili;
Atitudinea toleranta atât a autoritatilor, cât si a populatiei fata de încalcarea reglementarilor, o oarecare reticenta fata de disciplina;
Jonctiunea imediata realizata de reprezentantii pietei paralele existente în perioada socialista cu cercuri cu preocupari similare din statele vecine si, pe aceasta cale, conectarea la structurile internationale ale economiei subterane.
2.Sistemul economiei subterane
Sfera activitatilor pe care le poate include economia subterana este deosebit de cuprinzatoare dar sunt acceptate si analizate drept componente ale economiei subterane: frauda fiscala, munca la negru si activitatile criminale.
2.1 Frauda fiscala reprezinta ansamblul practicilor care urmaresc eludarea în totalitate sau în parte a impozitului datorat statului
În functie de locul de manifestare, intensitate, metodele folosite în antiteza cu legislatia economica fiscala, dar si cu morala si toleranta societatii frauda poate îmbraca anumite forme precum: evaziunea fiscala, contrabanda, înselaciunea dar si forme nesesizabile sau speculative, interpretari particulare ale unor prevederi legale în scopul sustragerii sau evitarii impozitarii.
În activitatea practica, încadrarea fraudei, în formele dure de manifestare sau în cele speculative este determinata de legislatia statelor si de momentul desfasurarii unei anumite activitati. Astfel, functie de politica economica adoptata la un moment dat operatiunile de import pot fi purtatoare ale unor impozite foarte mari sau dupa caz, ale unor taxe conventionale justificate de costurile unor servicii vamale.
Fara a detalia motivele care determina optiunea pentru o anumita politica vamala, rezulta clar ca eludarea obligatiilor vamale va produce efecte diferite în cele doua cazuri, aceeasi fapta putând fi considerata o grava infractiune sau o eroare statistica.
Alte referate Economie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Operatiunile la vedere liceu 10,00 61 0 kb
Notiunea de executiv si administratie publica in principalele sisteme contemporane liceu 10,00 4 0 kb
Aparatura electronica liceu 2,83 110 0 kb
Forme de economie gimnaziu 10,00 25 0 kb
Cecurile de calatorie in valuta American Express si Thomas Cook liceu 10,00 22 0 kb
Piata muncii in Romania liceu 10,00 25 0 kb
Piata muncii liceu 10,00 22 0 kb
Importanta pregatirii unei negocieri liceu 10,00 24 0 kb
Piata de capital in Romania facultate 10,00 61 0 kb
Notiunea de executiv si administratie publica in principalele sisteme contemporane liceu 10,00 4 0 kb
Top download la Economie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Bugetele locale liceu 5,00 235 0 kb
Dezavantajele integrarii Romaniei in UE facultate 4,67 220 0 kb
Factorii de productie liceu 4,97 212 0 kb
Impozitul pe profit liceu 7,00 198 0 kb
Tipuri de productie liceu 5,70 196 0 kb
Analiza SWOT a S.C. Bere Craiova S.A. facultate 6,25 195 0 kb
Baza informationala si etapele conducerii operative a productiei liceu 6,80 186 0 kb
Integrarea Romaniei in UE liceu 5,29 180 0 kb
Curs economie liceu 4,00 177 0 kb
Indicatori macroeconomici liceu 3,38 171 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Etica protestanta si spiritul capitalismului - Economie
2. Riscuri in afaceri - Economie
3. Principalii factori ai cereri si ofertei - Economie
4. Operatiunile la vedere - Economie
5. O abordare economica a principiului raritatii si a alegerii - Economie
6. Notiunea de semifabricat - Economie
7. Lucrare practica la intreprinderia Moldcarton - Economie
8. Indicatori macroeconomici - Economie
9. Cost productivitate-pret - Economie
10. Vodafon Group - Economie
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate