cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Drept » Drept international privat
Drept international privat
Marime: 0 kb        Pentru: liceu        Nota: 6,00        Voturi: 6        Afisari: 1,994        Download: 97
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
6,00 (6 voturi)
Drept international privat
Raportul juridic de drept international privat prezinta anumite trasaturi caracteristice prin care se deosebeste de obiectul altor ramuri de drept.
Aceste trasaturi caracteristice sunt, în principiu, urmatoarele:
a)raportul juridic de drept international privat contine un element strain, prin care are legatura cu mai multe sisteme de drept.Prin intermediul elementului strain al raportului juridic, poate sa ia nastere un conflict de legi;
b)raportul juridic de drept international privat ia nastere în domeniul dreptului privat în sens larg; c)subiectele raportului juridic de drept international privat sunt persoane fizice sau persoane juridice.
Elementul de extraneitate
Elementul de extraneitate sau elementul strain reprezinta acea parte componenta a raportului juridic de drept international privat prin care se stabileste legatura cu o lege straina. Elementul de extraneitate al raportului juridic de drept international privat nu constituie un element distinct în structura raportului juridic2, ci presupune o împrejurare de fapt care poate apare în legatura cu elementele de structura ale raportului juridic, determinând aplicarea unor legi din sisteme de drept diferite. In functie de elementele de structura ale raportului juridic, elementul de extraneitate se poate prezenta sub mai multe aspecte:
în functie de subiectele raportului juridic elementul de extraneitate poate consta în: - pentru persoanele fizice: cetatenia, domiciliul sau resedinta, credinta religioasa (în sistemele de drept în cadrul carora regulile religioase produc efecte juridice);
pentru persoanele juridice: sediul, nationalitatea, fondul de comert, centrul economic etc.; în functie de obiectul raportului juridic, exista element de extraneitate în cazul bunurilor mobile când acestea se gasesc în strainatate;
în functie de continutul raportului juridic2 deosebim urmatoarele situatii (ce constituie elemente de extraneitate): - locul încheierii actului juridic este în strainatate:
locul producerii unui fapt cauzator de prejudiciu este in strainatate;
locul executarii unui act juridic este în strainatate;
în legatura cu problemele de procedura, reprezinta element dej extraneitate locul judecatorii litigiului (când este într-o tara straina).
Elementul de extraneitate este analizat ca fiind "strain" prin raportare la sistemul de drept al forului, determinând uneori aplicarea normelor materiale uniforme sau dând nastere conflictului de legi. într-un raport juridic de drept international privat se poate constata existenta unuia sau mai multor elemente de extraneitate. Determinarea elementelor de extraneitate si efectele produse dej acestea difera de la un sistem de drept la altul3. De exemplu, pentru determinarea legii nationale a persoanei fizice, unele sisteme de i considera ca elementul de extraneitate ii constituie cetatenia, iar i considera ca îl constituie domiciliul persoanei fizice.
Sb. 2. P. Gen. Conflictele de legi
Conflictul de legi reprezinta situatia conform_careia, un raport juridic cu element de extraneitate poate fi cârmuit de doua sau mai multe legi apartinând unor sisteme de drept diferite, cu care raportul juridic respectiv prezinta îegaturapnn elementul de extraneitate. De regula, conflictul de legi se manifesta între legea forului, (instantei sesizate cu solutionarea cauzei) si legea statului cu care raportul juridic are legatura prin elementul strain pe care îl contine. Instanta sesizata va solutiona conflictul de legi prin alegerea legii competente ce urmeaza a fi aplicata raportului juridic cu element strain avut în vedere, în functie de criteriile stabilite de legea forului. Tipuri de conflicte de legi Conflictele de legi pot fi clasificare, în functie de anumite criteri Astfel:
a)în functie de aplicarea legilor în spatiu si timp, distingem: - conflictul de legi in timp- este conflictul care apare între doi legi, ambele în vigoare, apartinând unor sisteme de drept diferite, ca reglementeaza diferit raportul juridic avut în vedere; - conflictul de legi în timp - este conflictul care intervine între de legi succesive apartinând aceluiasi sistem de drept, una din legi fiind vigoare, iar cealalta abrogata; - conflictul de legi în timp si spatiu - este conflictul care apare cazul în care un raport juridic cu element strain se naste, se modifica sau stinge prin aplicarea unei legi apartinând unui anumit sistem de drept ulterior, efectele acestui raport juridic sunt invocate în alt stat. în teme unei legi apartinând altui sistem de drept; - conflictul mobil de legi - apare în cazul în care un raport juridic element de extraneitate este supus succesiv reglementarilor prevazute doua legi din sisteme de drept diferite, ambele în vigoare - datoi schimbarii punctului de legatura al normei conflictuale aplicabile:
b) în functie de sistemul de drept considerat a fi competent reglementeze raportul juridic cu element de extraneitate, distingem: - conflictul pozitiv de legi - este conflictul care apare în situatia care ambele norme conflictuale aflate în prezenta, apartinând uik de drept diferite, revendica reglementarea raportului juridic ca strain prin aplicarea legilor din propriul sistem de drept; - conflictul negativ de legi " apare în situatia în care nici normele conflictuale aflate în prezenta prin elementul strain juridic nu pretinde reglementarea raportului jundic respecti sistemului de drept caruia apartine. Conflictele pozitive si negative de legi sunt forme de prezentare ale conflictului de legi în spatiu.
Alte referate Drept
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Organizatii criminale facultate 10,00 67 0 kb
Aplicatii informatice in serviciul functiei juridice, informatica juridica de reglare sociala facultate 10,00 39 0 kb
Sistemul institutional al Uniunii Europene facultate 3,75 71 0 kb
TGD Izvoarele dreptului Facultate 8,00 160 0 kb
Cazurile in care se poate declansa recursul in anulare facultate 10,00 30 0 kb
Raportul juridic penal Facultate 4,33 69 0 kb
Dreptul muncii Facultate 10,00 28 0 kb
Drept comercial roman facultate 10,00 51 0 kb
Principii fundamentale in dreptul mediului gimnaziu 10,00 78 0 kb
Aplicarea legii penale in timp facultate 5,75 118 0 kb
Top download la Drept
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Totul despre succesiune liceu 3,59 446 0 kb
Dreptul la viata in practica C.E.D.O. liceu 5,14 202 0 kb
TGD Izvoarele dreptului Facultate 8,00 160 0 kb
Actul juridic civil facultate 6,50 154 0 kb
Contractul de concesiune facultate 4,78 147 0 kb
Identificarea persoanei fizice dupa nume si domiciliu facultate 3,44 136 0 kb
Notiuni de criminalistica Facultate 10,00 134 0 kb
Drept financiar facultate 8,00 132 0 kb
Notiunea de administratie publica liceu 6,00 131 0 kb
Organizarea sistemului judiciar romanesc facultate 5,20 129 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Instantele judecatoresti - Drept
2. Serviciul Diplomatic in Republica Moldova - Drept
3. Politica europeana in domeniul concurentei - Drept
4. Politica agricola comuna - Drept
5. Continutul principiului oficialitatii in administrarea probelor in procesul civil - Drept
6. Orientarea psihologica in criminologie - Drept
7. Intelegerile monopoliste - Drept
8. Institutii europene - Drept
9. Institutia Presedentiei-Seful de Stat - Drept
10. Gestiunea frauduloasa - Drept
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate