cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Educatie fizica » Dezvoltarea educatiei fizice si sportului in Republica Moldova
Dezvoltarea educatiei fizice si sportului in Republica Moldova
Marime: 0 kb        Pentru: Facultate        Nota: 5,25        Voturi: 12        Afisari: 2,304        Download: 58
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
5,25 (12 voturi)
1.SITUATIA ACTUALA A CULTURII FIZICE SI SPORTULUI
IN REPUBLICA MOLDOVA

1.1.Privire generala asupra culturii fitice si sportului

In Republica Moldova in ultimii 14 ani domeniul culturii fizice si sportului se finanteaza dupa principiul restant. Sursele financiare acordate culturii fizice si sportului prin legile bugetare anuale se statueaza la cota de 0,03 –0,05% din cheltuieli.

Din 1991 pina in prezent se prelungeste tendinta de reducere a retelei edificiilor sportive (stadioane, terenuri, sali, bazine, spatii amenajate etc.), numarul carora s-a micsorat cu 20-30% sau de la 6500 la 4500, inclusiv a bazinelor de inot de 2 ori. Sub pretextul nerentabilitatii, intreprinderile si organizatiile se eschiveaza de la intretinerea obiectelor sportive si de asanare, acestea fiind inchise, vindute, date in arenda sau utilizate in alte scopuri contrar destinatiei.
Multipla majorare a preturilor la serviciile sportive au facut neaccesibile obiectele sportive pentru zeci de mii de oameni. Actualmente cultura fizica si sportul este practicat doar de 4-7% din populatie, pe cind in tarile dezvoltate economic acest indice atinge cota de 40-60 la suta. Conform unor date selectate, plata pentru frecventarea obiectelor sportive constituie 0,3% din bugetul familiei sau de 12 ori mai putin decit cheltuielile pentru tutun si alcool (3,7%).
Continua fluctuatia cadrelor calificate, antrenorilor si specialistilor care pleaca peste hotare, fapt ce caracterizeaza, dintr-o parte gradul inalt de calificare - ei fiind solicitati, din alta parte – lipsa conditiilor necesare pentru activitatea acestor specialisti in Moldova. In prezent in republica activeaza 2089 profesori de educatie fizica si 1317 antrenori (pentru comparatie: in anul 1994 activau 3000 profesori si 1418 antrenori) Numarul scolilor sportive s-a diminuat substantial, micsorindu-se din 1994 pina in 2005 cu peste 20 de institutii.
Cea mai stringenta problema, care necesita rezolvare, este nivelul scazut de pregatire si dezvoltare fizica a copiilor, adolescentilor si tinerilor. S-a majorat esential numarul elevilor si studentilor eliberati de la disciplina “educatia fizica”.

Insuficienta activitatii motrice la ei provoaca boli ale sistemelor cardio-vascular si locomotor. Din cauza nivelului scazut al sanatatii, pina la 20% din copii sint eliberati de la lectiile de educatie fizica. Numai in institutiile preuniversitare din republica 15-20% elevi sint eliberati de la aceste ore. Si acest indice este in crestere, spre exemplu: in anul 2003 in Chisinau erau atestati 12 mii, iar in 2004 deja 14 mii elevi. Raspindirea hipodinamiei in rindul elevilor si a studentilor a atins cota de 80 la suta.
Medicii constata cu hipotrofia dezvoltarii fizice la recruti, ceea se reflecta la incorporarea in rindurile armatei a contingentului sanatos. O buna parte din populatie in anii de reforma se aflau in stare psihoemotionala si stres social, ceea ce a dus la cresterea depresiilor, nervozitatii, alcoolismului, narcomaniei, fumatului, criminalitatii.
In conditiile perioadei de tranzitie se atesta tendinte negative si in organizarea si practicarea exercitiului fizic la locul de munca si de trai. Cu peste 50 la suta s-a redus in anii 1995-2005 numarul colectivelor primare de cultura fizica si al cluburilor sportive la locul de trai. Practic, au disparut cluburile pentru minori. Multe servicii acordate de sectorul privat si, uneori a celui de stat, se presteaza contra plata, fapt ce reduce esential numarul celor care practica sportul.

In situatia creata este necesara stoparea agravarii sanatatii si tendintei depopulatiei localitatilor, adoptarea masurilor radicale pentru imbunatatirea calitativa a resurselor umane, formarea modului sanatos de viata, noilor orientari care vor include inalta responsabilitate civica si patriotismul, combaterea deprinderilor daunatoare.

1.2.Necesitatea promovarii dezvoltarii culturii fizice si sportului
Schimbarile sociale si structurale din ultimii 14-15 ani au adus la pierderi esentiale economice si scaderi ale potentialului uman.

In conditiile actuale a devenit o necesitate reala elaborarea si implementarea Conceptiei de dezvoltare a culturii fizice si sportului pe intreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv raioanele de est ale tarii. O iesire din situatia creata ar fi valorificarea potentialului propriu si mobilizarea resurselor suplimentare, bazate pe programe speciale de dezvoltarea a culturii fizice si sportului, pe un cadru legal si institutional de coordonare etc. Toate acestea se pot realiza, din perspectiva experientei europene, prin promovarea unei politici adecvate de dezvoltare a culturii fizice si sportului. Or, finalitatea politicii in domeniul culturii fizice si sportului este crearea conditiilor de realizare a programelor speciale de nivel national si local pentru dezvoltarea atit a sportului pentru toti (copii, elevi, studenti, recruti, adulti, persoane cu disabilitati, pensionari), cit si a rezervelor sportive si a sportului de performanta (juniori, tineret, seniori).
Politica statului in domeniul culturii fizice si sportului se plaseaza printre politicile prioritare din domeniul socio-cultural.

Alte referate Educatie fizica
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Sport si cultura Liceu 5,76 96 0 kb
Comunicarea sportiv-antrenor Liceu 4,33 38 0 kb
Practici sexuale generatoare de prejudecati Liceu 10,00 50 0 kb
Originea hocheiului Gimnaziu 9,29 42 0 kb
Dezvoltarea educatiei fizice si sportului in Republica Moldova Facultate 5,25 58 0 kb
Bazele igienice ale educatiei fizice si sportului Gimnaziu 5,53 116 0 kb
Rigiditate si dezinvoltura in limbajul comentariului sportiv Liceu 7,75 59 0 kb
Baschetul Gimnaziu 4,38 55 0 kb
Culegere de stafete si jocuri pentru invatarea jocurilor sportive Liceu 4,00 147 0 kb
Sportul si cultura Gimnaziu 3,48 48 0 kb
Top download la Educatie fizica
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Culegere de stafete si jocuri pentru invatarea jocurilor sportive Liceu 4,00 147 0 kb
Bazele igienice ale educatiei fizice si sportului Gimnaziu 5,53 116 0 kb
Sport si cultura Liceu 5,76 96 0 kb
Principiile antrenamentului sportiv Liceu 6,15 85 0 kb
Rigiditate si dezinvoltura in limbajul comentariului sportiv Liceu 7,75 59 0 kb
Dezvoltarea educatiei fizice si sportului in Republica Moldova Facultate 5,25 58 0 kb
Baschetul Gimnaziu 4,38 55 0 kb
Practici sexuale generatoare de prejudecati Liceu 10,00 50 0 kb
Sportul si cultura Gimnaziu 3,48 48 0 kb
Originea hocheiului Gimnaziu 9,29 42 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Dezvoltarea educatiei fizice si sportului in Republica Moldova - Educatie fizica
2. Comunicarea sportiv-antrenor - Educatie fizica
3. Sport si cultura - Educatie fizica
4. Rigiditate si dezinvoltura in limbajul comentariului sportiv - Educatie fizica
5. Principiile antrenamentului sportiv - Educatie fizica
6. Sportul si cultura - Educatie fizica
7. Baschetul - Educatie fizica
8. Culegere de stafete si jocuri pentru invatarea jocurilor sportive - Educatie fizica
9. Originea hocheiului - Educatie fizica
10. Bazele igienice ale educatiei fizice si sportului - Educatie fizica
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate