cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Economie » Dezavantajele integrarii Romaniei in UE
Dezavantajele integrarii Romaniei in UE
Marime: 0 kb        Pentru: facultate        Nota: 4,67        Voturi: 18        Afisari: 8,456        Download: 220
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
4,67 (18 voturi)
Dezavantajele integrarii Romaniei in UE
Exista persoane care cred ca aderarea la UE ar conduce la o pierdere de suveranitate si identitate nationala sau se tem ca tara va deveni mai vulnerabila in conditiile concurentei din Piata unica europeana.
În urmatorii cinci ani, România va trebui sa cheltuiasca peste 25 de miliarde de euro pentru a atinge standardele Uniunii Europene. Cea mai mare parte a acestei sume va fi platita de cetatenii si firmele din România. Costurile aderarii, pe care românii le vor suporta, sunt costuri publice (care vor fi acoperite din bugetul de stat), costuri private (ce vor fi suportate de societatile comerciale) si costuri individuale (ce vor fi platite de fiecare cetatean român, pentru reforma sistemului de pensii, pentru reconversie profesionala, pentru un alt standard de viata).
Pentru primii trei ani de dupa integrare, adica pâna în 2010, România trebuie sa contribuie cu mai multe miliarde de euro la bugetul comunitar. La acestea se adauga cheltuielile pentru modernizarea infrastructurii si investitiile în protectia mediului. Efortul bugetar pentru cele doua domenii se ridica la aproximativ 10-11 miliarde de euro, pâna în 2010. Valoarea totala a acestor cheltuieli se ridica la bugetul pe anul 2004, ceea ce înseamna ca, în cinci ani, românii vor plati impozite cât pentru sase.
Costurile din fonduri private, adica cele care vor fi platite de firmele românesti, sunt cauzate de modificarea normelor românesti de desfasurare a activitatilor economice, pentru a fi compatibile cu cele europene. Aici trebuie sa se regaseasca investitii pentru mediu ori cheltuieli pentru a avea produse la alte standarde sau certificarea dupa alte reguli.
Aderarea la Uniunea Europeana implica si costuri economice, dar si costuri sociale, aducând, printre altele, masive cresteri de preturi. Suntem obligati sa adoptam regulile europene ale concurentei loiale; nu se mai poate livra energia sub costuri, fie ca este vorba de gaze naturale, electricitate sau caldura. Respectarea normelor europene exclude, dintr-o data sau treptat, subventiile directe (netransparente) sau indirecte (ascunse) acordate pentru sustinerea tarifelor la energie. Astfel, aceste tarife trebuie sa creasca. Preturile energiei vor trebui sa acopere costurile, inclusiv cele legate de reducerea poluarii.
Implementarea eficienta a acquis-ului pe mediu presupune o asumare în comun a responsablitatilor, întrucât un mediu curat nu înseamna doar beneficii, ci si obligatii. Pentru ca progresele în acest domeniu sa conduca la rezultatele cerute de acquis-ul comunitar, este nevoie de o colaborare sustinuta a tuturor factorilor implicati în implementarea legislatiei europene, de la institutiile statului (prin elaborarea si coordonarea politicilor în domeniu), precum transporturi, energie, agricultura si actiuni la nivel local si regional pentru promovarea dezvoltarii durabile si pâna la nivelul cetateanului. Exigentele impuse au determinat si vor continua sa determine si costuri, poate chiar si suferinta: vor exista firme care trebuie sa-si modernizeze tehnologia, altele, care îsi vor închide portile pentru ca nu vor fi suficient de competitive pe piata. Din acest an si pâna în 2024, România va trebui sa investeasca aproape 30 de miliarde de euro numai pentru implementarea reglementarilor de protectie a mediului.
Costurile aderarii României vor fi mai mari decât în alte tari, cel mai important motiv fiind însa situatia din agricultura. Reforma structurala a agriculturii ar trebui sa aiba un dublu obiectiv: în primul rând, reducerea populatiei care îsi câstiga existenta din agricultura; în al doilea rând, cresterea dimensiunii fermelor si, ca atare, marirea eficientei agriculturii.
Chiar daca transferul de resurse financiare prin programele Uniunea Europeana va fi la nivelul de circa 3 miliarde de euro, acesta ar putea fi insuficient pentru o tara care s-a aflat ani la rând pe ultimul loc al alocarilor prin programele comunitare. Raportorul pentru România, Pierre Moscovici, a declarat ca "Votul în favoarea României a fost unul politic", foarte important. "Nu este punctul final; este o etapa decisiva, fara îndoiala, dar nu este cea finala. Trebuie sa munciti, sa munciti în continuare, sa muncim împreuna pentru a rezolva problemele pe care înca le mai are România", a explicat Moscovici.
Acestea sunt câteva dintre riscurile si obligatiile cu care se confrunta România si pe care trebuie sa ni le asumam cu totii în procesul deosebit de complex al integrarii în structurile europene, riscuri asumate în speranta unui viitor mai bun. Dezavantajele integrarii României în Uniunea Europeana sunt deja vizibile în viata de zi cu zi si trebuie sa întelegem ca avantajele acestui proces tin mai degraba de durata lunga, de viitor. România trebuie sa fie parte a transformarii politice, economice si socio-culturale numite Uniunea Europeana. Uniunea Europeana se doreste un spatiu al pacii, securitatii si democratiei. România nu poate opta altfel decât majoritatea tarilor aflate pe acest continent, indiferent de costurile pe care trebuie sa le plateasca.
Alte referate Economie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Tehnici de investigare a sistemului liceu 10,00 25 0 kb
Politici regionale si integrare europeana facultate 4,33 30 0 kb
Evaluarea investitiilor in tehnnologia informationala (IT) facultate 10,00 21 0 kb
Indicatori macroeconomici liceu 3,38 171 0 kb
Sistemul monetar international liceu 7,33 106 0 kb
Libertate si dezvoltare-economia pietei libere liceu 4,50 20 0 kb
Forme de economie gimnaziu 10,00 25 0 kb
Zece ani de declin economic si suferinte inutile ale populatiei liceu 10,00 28 0 kb
Economia politica-sistemul stiintei economice facultate 9,50 33 0 kb
Lucrare practica la intreprinderia Moldcarton liceu 10,00 72 0 kb
Top download la Economie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Bugetele locale liceu 5,00 235 0 kb
Dezavantajele integrarii Romaniei in UE facultate 4,67 220 0 kb
Factorii de productie liceu 4,87 212 0 kb
Impozitul pe profit liceu 7,00 198 0 kb
Tipuri de productie liceu 5,70 196 0 kb
Analiza SWOT a S.C. Bere Craiova S.A. facultate 6,25 195 0 kb
Baza informationala si etapele conducerii operative a productiei liceu 6,80 186 0 kb
Integrarea Romaniei in UE liceu 5,29 180 0 kb
Curs economie liceu 4,00 177 0 kb
Indicatori macroeconomici liceu 3,38 171 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Etica protestanta si spiritul capitalismului - Economie
2. Riscuri in afaceri - Economie
3. Principalii factori ai cereri si ofertei - Economie
4. Operatiunile la vedere - Economie
5. O abordare economica a principiului raritatii si a alegerii - Economie
6. Notiunea de semifabricat - Economie
7. Lucrare practica la intreprinderia Moldcarton - Economie
8. Indicatori macroeconomici - Economie
9. Cost productivitate-pret - Economie
10. Vodafon Group - Economie
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate