cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Diverse » Decizia SUA de a impune embargou Cubei
Decizia SUA de a impune embargou Cubei
Marime: 0 kb        Pentru: facultate        Nota: 10,00        Voturi: 1        Afisari: 814        Download: 25
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
10,00 (1 voturi)
Decizia SUA de a impune embargou Cubei
În 1958 USA acapareaza economia cubaneza datorita unei întelegeri cu Batista care primeste din partea statului american un milion de dolari pentru operatiuni militare. În acelasi timp eforturile lor sunt zadarnice, nereusind sa înfrânga revolutia. Pe 2 ianuarie 1959 se instaureaza regimul de dictatura a lui Fidel Castro. Fidel da celebra lege a nationalitatii: „Sunt cubanezi prin nastere strainii care au luptat contra tiraniei învinse pe 31 decembrie 1958, timp de doi ani, în rândurile Armatei Rebelilor si au obtinut gradul de Comandante”. Legea aceasta este dedicata lui Che Guevara, acesta fiind singurul care întrunea conditiile respective. Guevara era unul din apropiatii lui Castro si a fost unul dintre motivele pentru care SUA au impune acest embargou.
Dupa instaurarea regimului Casto, revolutionarii încep persecutiile contra sustinatorilor lui Batista. Guevara, în calitate de conducator al tribunalului revolutionar accepta executarea a peste 500 de persoane, civili si militari.
La 7 octombrie 1959 Che este numit în fruntea Insitutului National de Agricultura. În aceasta postura expropriaza terenurile americanilor. Initiaza reforme axând agricultura exclusiv pe productia de trestie de zahar si tutun. Guevara interzice orice alt gen de culturi, chiar si pe cele experimentate cu succes de cubanezi de-a lungul anilor si care le aduceau un profit bun. De asemenea, aceasta reforma a dovedit lipsa oricarei culturi politice si economice a lui Guevara, deoarece el leaga astfel economia tarii sale de SUA, tara ostila, unde se exporta aproape întreaga productie de trestie de zahar si tutun.
Între timp relatiile dintre SUA si Cuba devin tensionate, pe de o parte datorita înclinatiilor catre comunism, iar pe de alta din cauza reformelor lui Che care distrusesera industria si economia, afectând astfel interesele SUA, ca principal importator al Cubei. America priveste totusi cu indulgenta regimul de la Havana datorita promisiunii lui Fidel de a instaura democratia prin organizarea de alegeri libere.
La începutul anului 1960 Castro semneaza o întelegere cu Uniunea Sovietica prin care primeste 100 milioane de dolari credit si se perfecteaza schimbul zahar contra petrol. SUA reactioneaza în luna martie prin încetarea livrarii petrolului si cumpararii zaharului cubanez. În mai Cuba stabileste relatii diplomatice cu sovieticii, iar americanii raspund acestei provocari pe 19 octombrie când instaureaza un embargo asupra Cubei. Sovieticii ramân astfel singurul sustinator al Cubei si singura piata de desfacere. În acest moment Castro a obtinut angajamentul tarilor comuniste de a furniza intreg necesarul de petrol Cubei, a confiscate rafinariile americane si britanice si a refuzat sa plateasca cele 50 de milioane de dolari datorate pentru livrari anterioare, Castro aratând vadit politica anti-americana adoptata de el. Temerile oficialilor americani ca revolutia lui Castro s-ar putea extinde dincolo de granitele Cubei, i-au determinat pe acestia sa ceara si altor guverne occidentale sa-si controleye exporturile de material militar cître Cuba. SUA au instituit mai apoi si un boicot asupra circulatiei în Cuba. Desi masurile americane au reusit sa izoleze Cuba, ele nu au rasturnat regimul Castro, asa ca presiunile s-au intensificat. Initial SUA au impus un embargo aproape complet asupra exporturilor catre Cuba, cu exceptia hranei si a medicamentelor. Apoi, diplomatii americani au continuat sa solicite altor state reducerea exporturilor lor catre Cuba. În sprijinul acestei masuri, Depatramentul de Stat a interzis tuturor vaselor straine transportând bunuri catre Cuba sa ancoreze în porturile americane pentru noi încarcaturi, în drum spre casa. Aceasta masura n-a produs prea mare entuziasm în rândul companiilor navale straine, dar a redus pe mai departe comertul european cu Cuba. Ca masura finala, guvernul american a impus în 1964 controlul si asupra exporturilor de medicamente si hrana.
Astfel, în scurt timp Cuba a fost izolata economic de partenerii traditionali si economia sa a avut serios de suferit. Cei mai multi indici economici aveau o evolutie descendenta. S-a impus rationalizarea hranei. În cele din urma Cuba a gasit piete alternative de desfacere si surse de aprovizionare care sa asigure mersul economiei. Tarile din blocul comunist au evitat colapsul total al economiei cubaneze acordându-i credite largi si oferindu-i facilitati pentru circulatia navala.
Toate masurile americane nu au avut efectul scontat, Castro nemodificându-si comportamentul agresiv anti-american. Izolarea economica fata de Vest a Cubei a reusit cel putin dintr-o perspectiva: câta vreme guvernul cubanez era nevoit sa aloce majoritatea resurselor si energiei umane pentru prevenirea colapsului economic, nu mai aveau nici resursele, nici timpul necesar pentru întreprinderea programelor de expansiune externa, agitatiei revolutionare sau subversiune în America Latina.
O alta problema a politicii de sanctiune adoptata de SUA a fost aceea ca nu a reusit sa obtina sprijinul total al tarilor europene. Ca în cazul multor embargouri si boicoturi internationale, daca nu toate tarile participante percep “tinta” ca o amenintare la propriile interese economice sau securitate, nu sunt dispuse sa adere în totalitate la masuri care pot priva propria comunitate de afaceri de diverse oportunitati de afaceri. În cazul embargoului cubanez, multi aliati NATO si alte tari nealiniate au considerat ca SUA sunt prea sensibile la prezenta lui Castro în Cuba. Nu au privit embargoul cu foarte mare entuziasm, spre exemplu, companiile britanice si franceze care aveau vânzari mari în Cuba, guvernele lor nefacând nici o încercare de a împiedica apicarea contractelor comerciale existente.
Astfel, decizia americana de a sabota guvernul respectiv economia cubaneza, se fodeaza pe faptul ca, SUA, ca un aparator al drepturilor si libertatilor oamenilor, completat de politica anti-americana adoptata de Castro, a dorit sa se implice pentru rezolvarea problemelor din zona, cu atât mai mult cu Cât, din punct de vedere geografic Cuba se afla în imediata vecinatate a SUA. Instabilitatea în zona ar fi însemnat importante pierderi pentru SUA, în special pierderi economice.
Decizia SUA si a statelor care au sustinut acest embargo se poate încadra într-un fel sau altul în toate modelele de luare a deciziilor:
modelul actorului rational;
modelul proceselor organizationale;
modelul guvernamental (birocratic).
Din punctul de vedere al modelului actorului rational, se presupune ca SUA a ales dintr-o multitudine de variante de actiune pe aceea care a fost cea mai eficienta din punctul de vedere al analizei cost/beneficiu, întelegând în acelasi timp ca nu poate impune tuturor sa urmeze decizia lor (vezi cazul comerciantilor francezi si britanici, ai caror guverne nu au întreprins nimic pentru a stopa aceste tranzactii). Astfel SUA, luând aceasta decizie, a mers pe principiul minimax, maximizarea câstigurilor si minimizarea costurilor. De asemenea acest model are ca asumtie principala unicitatea factorului decizional, în acest caz guvernul SUA prin diversele sale departamente. Din perspectiva rationalitatii acestui model, factorul decizional, SUA, ar fi trebuit sa fie capabil de a genera toate alternativele posibile, astfel încât sa acopere întreaga gama de actiuni ce pot fi întreprinse într-o situatie data. E drept ca SUA au avut alternative si posibilitati de a reusi sa destabilizeze Cuba in vederea rasturnarii regimului Castro, dar, neavând sustinerea tuturor nu a reusit în totalitate ceea ce si-a propus.
În modelul proceselor organizationale putem încadra decizia SUA datorita multiplelor departamente care compun Guvernul: ex. Departamentul de Stat. Toate aceste departamente si organisme ce fac parte din componenta guvernului au colaborat la luarea deciziei impunerii embargoului împotriva Cubei, fiecare prin specificul sau. Astfel, se presupune ca fiecare departament de stat din componenta Guvernului SUA a avut de studiat problemele specifice ariei de interes a respectivului departament si apoi a trebuit sa vina cu solutii. În final aceste solutii s-au însumat iar concluzia, decizia în acest caz, a fost de a impune embargo Cubei. Luarea deciziei în acest caz se suprapune oarecum cu modelul discutat anterior,precum si cu cel pe care îl vom discuta în rândurile urmatoare, deoarece decizia a fost luata de Guvernul american (toate departamentele, cu componenta lor) ca un tot unitar.
Modelul guvernamental presupune existenta unei multitudini de jucatori care participa la luarea deciziei, acestia urmarind atât interesele nationale cât si interesele unei organizatii sau chiar interese personale. In cazul ales spre discutie nu ne putem pronunta cate dintre interesele indivizilor din componenta Guvernului american au fost de natura personala, asa încât presupunem ca interesele pe care acestia le-au urmarit au fost doar interese nationale si în mai mica masura cele ale unor organizatii. De asemenea luarea deciziilor in cadrul grupurilor de indivizi poate fi influentata si de liderii grupurilor care urmeaza anumite canale specifice sistemului politic din care face parte. Se presupune ca deciziile luate de grup sunt mult mai bune decât cele luate de o singura persoana, deoarece sunt analizate din mai multe perspective, informatiile fiind culese pe mai multe canale.
Dupa cum am observat în urma analizei deciziei din punctul celor trei modele, observam o data în plus ca nici unul dintre modele nu este perfect, ci fiecare decizie este o combinatie a celor trei.
Alte referate Diverse
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Vitamina B12 gimnaziu 5,00 82 0 kb
Metode calitative si cantitative in studiul presei liceu 10,00 40 0 kb
Managementul cunoasterii liceu 10,00 20 0 kb
Aspecte ale comunicarii in organizatia militara liceu 7,00 99 0 kb
Francois Boucher(1703-1770) gimnaziu 10,00 20 0 kb
Jerzy Kawalerowicz liceu 10,00 26 0 kb
Insulele Hawaii gimnaziu 7,33 25 0 kb
Energia-probleme si solutii gimnaziu 10,00 18 0 kb
Traditional si modern in cuplul contemporan facultate 6,33 54 0 kb
Cresterea curcilor de performanta liceu 4,53 146 0 kb
Top download la Diverse
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Cultura nucului liceu 4,12 891 0 kb
Ecologie liceu 3,55 350 0 kb
Inventarierea liceu 4,18 300 0 kb
Bucataria romaneasca liceu 3,41 275 0 kb
Motivatia muncii liceu 4,61 260 0 kb
Thalia gimnaziu 4,56 254 0 kb
Mitul lui Orfeu gimnaziu 7,29 253 0 kb
Tehnologia valorificarii laptelui facultate 3,63 230 0 kb
Graul gimnaziu 4,30 218 0 kb
Impactul omului asupra naturii liceu 4,74 217 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Homosexualitatea - Diverse
2. Mierea - Diverse
3. Metode alternative ale curentului electric - Diverse
4. Istoricul hartilor - Diverse
5. Marile religii ale lumii - Diverse
6. Publicistica lui Mircea Vulcanescu - Diverse
7. Saracia populatiei de etnie rroma - Diverse
8. Putem trai mai bine-eseu - Diverse
9. Procter & Gamble - Diverse
10. Catastrofe politice - Diverse
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate