cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Diverse » Cum sa obtinem mai multi purcei la fatare
Cum sa obtinem mai multi purcei la fatare
Marime: 0 kb        Pentru: liceu        Nota: 5,00        Voturi: 3        Afisari: 1,741        Download: 44
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
5,00 (3 voturi)
Cum sa obtinem mai multi purcei la fatare
Dintre însusirile productive ale porcinelor prolificitatea ocupa un loc important deoarece de numarul purceilor fatati depinde în primul rând numarul de purcei întarcati si implicit a celor destinati îngrasarii si livrarii pentru carne, precum si eficienta economica.
În conditiile actuale de crestere si exploatare a porcinelor se considera ca prolificitatea optima este de 12 purcei. Cresterea prolificitatii peste aceasta limita este însotita de obicei de reducerea greutatii si vitalitatii purceilor la nastere. De asemenea, prolificitatea prea ridicata impune repartizarea purceilor supranumerari la alte scroafe sau cresterea lor artificiala, procedeu care nu întotdeauna dau rezultate satisfacatoare.
Este cunoscut ca o scroafa consuma în perioada de pregatire pentru monta si gestatie o cantitate de cca 350 kg nutret combinat.
În cazul unei prolificitati scazute (6 purcei) costurile pentru producerea unui purcel aproape se dubleaza, nefiind justificate din punct de vedere economic.
Realizarea unei prolificitati ridicate depinde de mai multi factori: potentialul biologic, conditiile de hranire si întretinere acordate animalelor.
Potentialul biologic depinde de o serie de factori cum ar fi: rasa, individualitatea, vârsta starea de întretinere, sanatatea.
Rasa influenteaza în mare masura prolificitatea, astfel rasele materne (Marele alb, Landrace, Yorkshire), au o productie de purcei de 11-12 fata de rasele paterne(Duroc, Hampshire, Pietrain, Linia Sintetica Peris 345) care au o prolificitate medie de 8-9 purcei. În cadrul rasei apar indivizi cu prolificitate mai mare sau mai mica.
Cresterea prolificitatii se poate realiza prin utilizarea la reproductie a scroafelor hibride, realizate din combinarea raselor materne (Landrace x Marele alb). Scroafele hibride datorita fenomenului heterozis, realizeaza o prolificitate cu 10-15 % mai mare decât rasele pure. La ora actuala, în lume 95% din productia de carne se realizeaza pe baza hibrizilor.
Prolificitatea depinde de vârsta scroafelor astfel, prolificitatea este mai mica la prima fatare, creste progresiv pâna la fatarea III-IV, se mentine pâna la fatarea a IV-a dupa care începe sa scada.. Pentru realizarea unei prolificitati relativ constante într-o ferma se recomanda ca numarul primiparelor sa nu depaseasca 20 % din numarul total de scroafe, iar scroafele batrâne sa fie reformate la timp.
Starea de întretinere a scroafelor poate influenta prolificitatea. Astfel, scroafele prea slabe sau prea grase produc un numar mai mic de ovule si implicit un numar mai mic de purcei. La scroafele prea slabe se recomanda amânarea montei cu un ciclu, iar la scroafele prea grase reducerea cantitatii de hrana si cresterea perioadei de miscare.
Boli cum ar fi leptospiroza, bruceloza, afecteaza grav functia de reproductie, mergând pâna la sterilitate.
Alimentatia deficitara cantitativ sau calitativ precum si o alimentatie prea abundenta poate influenta nefavorabil prolificitatea.
În perioada de pregatire pentru monta recomandam o furajare de tip stimulativ cu cantitati de 3-3,5 kg nutret combinat pe cap/zi. Furajarea stimulativa determina producerea unui numar mai mare de ovule.
Dupa monta se recomanda continuarea unei furajari stimulative cu cca 3 kg nutret combinat pentru o mai buna nidatie si mai rapida refacere a organismului scroafei.
În luna a II-a si a III-a de gestatie cantitatea de hrana se reduce la cca 2 kg nutret combinat.
În ultimele 20-24 zile de gestatie se creste cantitatea de hrana la cca. 3 kg, deoarece în aceasta perioada se realizeaza o crestere intensa a fetusilor (peste 50 % din dezvoltarea fetusilor se realizeaza în aceasta perioada) precum si realizarea de rezerve în organismul scroafei.
Se considera ca în perioada de gestatie scroafele multipare trebuie sa acumuleze cca 20-25 kg rezerve în organism, iar primiparele 30-35 kg Realizarea acestei rezerve în organism sunt necesare pentru a face fata în bune conditii perioadei de lactatie.
În perioada de pregatire pentru monta si gestatie scroafele se întretin în boxe comune (4-15 capete) asigurându-se pentru fiecare animal o suprafata de 1,5 m2. Dupa monta o perioada de doua saptamâni se recomanda întretinerea individuala a scroafelor, deoarece are efect favorabil asupra prolificitatii.
În privinta conditiilor de microclimat se recomanda asigurarea unei temperaturi de 15-180C, umiditatea relativa 60-70 %, iar gazele nocive sa nu depaseasca limitele maxime admise (CO2 0,3 %; NH3 0,03 0/00, H2S 0,01 0/00).
În perioada de pregatire pentru monta si gestatie se recomanda miscarea scroafelor prin scoaterea acestora în padoc. Miscarea are un efect favorabil asupra functiei de reproductie, a prolificitatii si a viabilitatii purceilor obtinuti si usureaza fatarea.
Nu trebuie neglijata si importanta vierilor de reproductie. Utilizarea nerationala a vierilor, neefectuarea montei la momentul optim, hranirea si întretinerea necorespunzatoare a vierilor poate influenta negativ prolificitatea scroafelor.

Alte referate Diverse
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Curriculum liceu 10,00 155 0 kb
Realizari romanesti in materie tehnologica liceu 4,67 20 0 kb
Sistemul european de protectie a drepturilor omului facultate 10,00 66 0 kb
Polifonia textului liceu 10,00 23 0 kb
Centrale solare liceu 4,58 86 0 kb
Continutul politicilor sociale facultate 10,00 30 0 kb
De la Homer la Vergilius liceu 7,50 81 0 kb
Microscopul fotonic gimnaziu 4,33 80 0 kb
In memoriam Alexandru Paleologu liceu 10,00 25 0 kb
Legenda Romei liceu 10,00 61 0 kb
Top download la Diverse
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Cultura nucului liceu 4,12 891 0 kb
Ecologie liceu 3,55 350 0 kb
Inventarierea liceu 4,18 300 0 kb
Bucataria romaneasca liceu 3,41 275 0 kb
Motivatia muncii liceu 4,61 260 0 kb
Thalia gimnaziu 4,56 254 0 kb
Mitul lui Orfeu gimnaziu 7,29 253 0 kb
Tehnologia valorificarii laptelui facultate 3,63 230 0 kb
Graul gimnaziu 4,30 218 0 kb
Impactul omului asupra naturii liceu 4,74 217 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Homosexualitatea - Diverse
2. Mierea - Diverse
3. Metode alternative ale curentului electric - Diverse
4. Istoricul hartilor - Diverse
5. Marile religii ale lumii - Diverse
6. Publicistica lui Mircea Vulcanescu - Diverse
7. Saracia populatiei de etnie rroma - Diverse
8. Putem trai mai bine-eseu - Diverse
9. Procter & Gamble - Diverse
10. Catastrofe politice - Diverse
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate