cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Diverse » Costumul indian
Costumul indian
Marime: 0 kb        Pentru: gimnaziu        Nota: 2,78        Voturi: 9        Afisari: 2,242        Download: 113
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
2,78 (9 voturi)
Costumul indian
India – patria bumbacului si materialului din nego. Despre finetea exceptionala celei mai simple museline se poate de ghicit dupa denumirile poetice, careia i se dadeau: „apa curgatoare”, „ceata de seara”, „tesut din aer”. În India din timpurile stravechi exista obiceiul – de a produce din bumbac material, tesute cu fire aurii sau argintii. Arta teserii îmbracamintei în India era foarte diversa prin vopsire, garnisirea tesaturii cu desene bogate, dar si prin pictura murala în tehnica batic.
Dupa conditiile, existente în India antica, femeia era lipsita de drepturi si nu avea bogatii, în afara de cele pe care le purta.
Induti erau cei mai mari posesori de bijuterii. Femeile din familiile sarace posedau in deosebi bijuterii ieftine din cupru, bronz, sticla, bogatatii – însa bijuterii din metale scumpe. Existau bijuterii pentru par si frunte, cercei, inele, pentru nas, diverse coliere, bratari, purtate la antebrat sau încheietura mîinei, inele pentru mîini si picioare, bratari pentru picioare, cureli cu catarama. Bijuteriile erau confectionate si din scoici, oasele elefantilor, corali, perle, din semintele diferitor cereale, sîmburii fructelor si pomusoarelor, ceramica,lacurilor cu sticla colorata. Diferenta principala a bogatiei sferei sociale era calitatea si cantitatea tesaturilor, folosite pentru costum, decoratiile si bijuteriile.
Banda de pe solduri – dhoti – baza costumului national indian. Dhoti – este dunga dreapta din tesatura cu lungimea de la 2 pîna 5 m, cu care se drapeaza picioarele si soldurile. Existau mai multe modalitati de a drapa dhoti. Alt articol al costumului masculin – pelerina. Ea reprezinta o dunga dreptunghiulara, pe care o asezau din spate spre fata, o încrucisau pe piept, dupa care ambele capete le aruncau peste umeri. Aceasta îmbracaminte o purtau regii indieni, suita regala si ostasii.
Descoperirile, referite la mileniul III î.e.n., ne permit de a vorbi despre pelerina, care se arunca (la barbati) peste umarul stîng, dar în dreapta trecea sub suoara. La acest tip se referea si îmbracamintea „nivi” – o bucata de tesatura, înfasurat în jurul taliei, în asa fel ca pe abdomen sa formeze niste cute. Aceste elemente intrau în compozitia costumului feminin si masculin si reprezinta principala îmbracaminte necusuta moderna în India (rochia feminina – sari, masculina – dhoti), pastrata în multe variante de îmbracare si moduri de purtare a plapumei.
Sari –forma traditionala de drapare a îmbracamintei feminine. Sari indiana se deosebeste prin multimea metodelor de drapare, legarea partii libere a rochiei, formarea aranjarii cutelor s.a. Aceste calitasi a lui sari reprezinta o oarecare determinare, semnul celui ce poarta rochii. Sari – cea mai exceptionala si frumoasa parte a costumului indian. Toate metodele de drapare au asemanarea – în toate cazurile sari se înfasoara de jos în sus. Cea mai simpla metoda de îmbracare a lui sari este înfasurarea tesaturii o data sau de doua ori în jurul soldurilor în asa fel, ca sa formeze o fusta cu lungimea pîna la glezne sau chiar si calcîi. Tesatura ramasa este drapata în partea de sus a corpului.
De obicei pentru sari se foloseste materialul alb nevopsit, cîteodata cu desen la margini si jos; exista de asemenea sari cu dungi colorate si culorile cele mai vii din matase sau batistul fin cu franjuri lungi aurii. Nimic nu poate fi mai minunat decît stralucirea acestor acestor tesaturi luxoase, în deosebi nuanta maslinie a pielii femeii indiene si care fluturînd în timpul mersului, bat în auriu în jurul picioarelor ei suple.
În India este produsa una dintre cele mai renumite haine cusute – adhivasa. Aceasta este îmbracamintea de sus a barbatilor foarte ajustata, camasa cusuta cu aur (în acest caz ea a fost numita drapi). Aparitia îmbracamintei cusute în India are legatura directa cu descoperirea popoarelor straine, în primul rînd cu mutarea musulimanilor din Asia Centrala. Cu timpul costumul cusut a cucerit pozitia dominanta în viata oficiala, elementele traditionale a costumului s-au pastrat la poporul simplu.
La îmbracamintea cusuta barbateasca se refera caftanul – îmbracamintea deschisa, la care partea stînga intra dupa cea dreapta cu mutarea încheieturii sub mîna dreapta, cu rascroiala gîtului de forma ovala. Rascroiala gîtului este captusita cu dungi sau bordura. Dupa dorinta caftanul se înfasura pe talie cu un cordon sau voal.
Adusa în India tunica se transforma în fusta (gudjira) si o bluzita mica (cioli). Bluzita are mîneci scurte si ajusteaza foarte mult bustul. La spate, între omoplati, se leaga cu siret, cu taote acestea marginile nu se alatureaza. De multe ori ea bogat se ornamenteaza. Între bluzita scurta si fusta – corpul este dezvelit, chir cu îmbracarea lui sari.
Înca un fel de îmbracaminte cusuta, caracteristic pentru India sunt pantalonii din tesaturi usoare, pe care le poarta atît femeile, cît si barbatii. Indusii îsi puteau alege dupa dorinta orice culoare pentru costum, în afara de galben, care era culoarea reprezentanta a regilor si familiei lui. Finisarea costumului era cialma, care se lega în mod diferit. Încaltamintea pe care o purtau erau sandalele si încaltamintea închisa – pantofii cu vîrful ascutit, dar si papuci din coaja sau trestie.
Apropierea cu cultura occidentala nu se putea reflecta în dezvoltarea costumului indian. Cea mai mare reflectare l-a avut costumul barbatesc: femeile pîna în prezent pastrau fidelitatea hainelor sale traditionale. Englejii au adus in sec. XIX-lea în India gheroci, pantaloni, si chiar bonete militare. Alaturarea gusturilor europene s-a reflectat la transformarea siluetei rochiei feminine )spre exemplu, în Pendjaba) : camasa larga se preface în una ajustata, apropiindu-se la formele rochiei europene.
Alte referate Diverse
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Podoabe taranesti gimnaziu 10,00 22 0 kb
Sistemul european de protectie a drepturilor omului facultate 10,00 66 0 kb
Zeitati din mitologia romana si greaca gimnaziu 4,50 103 0 kb
Arhivistica si documentaristica liceu 4,71 107 0 kb
Oboseala scolara gimnaziu 6,15 156 0 kb
Aurel Vlaicu gimnaziu 4,33 28 0 kb
Functionarea magazinului alimentar gimnaziu 10,00 43 0 kb
Wassily Kandinsky liceu 10,00 21 0 kb
Catastrofe politice gimnaziu 10,00 29 0 kb
Cate ceva despre... gimnaziu 10,00 27 0 kb
Top download la Diverse
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Cultura nucului liceu 4,12 891 0 kb
Ecologie liceu 3,55 350 0 kb
Inventarierea liceu 4,18 300 0 kb
Bucataria romaneasca liceu 3,39 275 0 kb
Motivatia muncii liceu 4,61 260 0 kb
Thalia gimnaziu 4,56 254 0 kb
Mitul lui Orfeu gimnaziu 7,29 253 0 kb
Tehnologia valorificarii laptelui facultate 3,63 230 0 kb
Graul gimnaziu 4,30 218 0 kb
Impactul omului asupra naturii liceu 4,78 217 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Homosexualitatea - Diverse
2. Mierea - Diverse
3. Metode alternative ale curentului electric - Diverse
4. Istoricul hartilor - Diverse
5. Marile religii ale lumii - Diverse
6. Publicistica lui Mircea Vulcanescu - Diverse
7. Saracia populatiei de etnie rroma - Diverse
8. Putem trai mai bine-eseu - Diverse
9. Procter & Gamble - Diverse
10. Catastrofe politice - Diverse
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate