cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Astronomie » Cosmogonia vidului
Cosmogonia vidului
Marime: 0 kb        Pentru: Liceu        Nota: 2,00        Voturi: 1        Afisari: 1,840        Download: 0
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
2,00 (1 voturi)
La inceput a fost... vidul. Versiunea moderna a faimosului big-bang afirma ca, dintr-o fluctuatie cuantica a vidului, s-a nascut Universul. Conceptia despre originea lumii incearca in zilele noastre sa reuneasca infinitul mare, macrocosmic - Universul, cu infinitul mic, microcosmosul - teoria cuantica. Dar vidul cuantic originar nu poate fi complet vid, caci nimic nu se poate naste din nimic. Deci ceea ce a nascut materia este un fals vid, un vid plin. Aceasta tema se regaseste in numeroase mitologii: "Plinul provine din vid, iar vidul continua sa actioneze in plin" - Tao-te-king, text esential al taoismului.
Dar cosmologia nu este si o cosmogonie, este o stiinta, iar modelul big-bang, in ciuda aparentelor de mit creator, este fondat pe baze observationale si teoretice solide. Pe de alta parte, introducerea vidului in modelul big-bang-ului este mai recenta si nu se poate inca vorbi de o teorie coerenta si deplina, ci mai mult de citeva ipoteze fecunde, dar foarte discutate.
Dupa teoria clasica, Universul a fost creat acum 15 miliarde de ani printr-o explozie initiala numita big-bang. Universul primordial era infinit de cald, mic si dens, dupa care s-a racit si s-a extins. Particule, forte si radiatii au evoluat pina la lumea de azi, populata de galaxii compuse din atomi.
Expansiunea Universului este atestata de numeroase observatii astronomice, in particular de existenta "radiatiei cosmologice de fond", care scalda intregul Univers in mod uniform. Singurul vestigiu al zorilor Universale, aceasta radiatie fosila a fost emisa la citeva secunde dupa big-bang.
Cosmologia dispune de o teorie ce se aplica intregului Univers, formulata de Einstein in 1916, relativitatea generala. Ea afirma ca forta de gravitatie ce se exercita asupra obiectelor actioneaza si asupra structurii spatiului, care isi pierde cadrul rigid si imuabil, devenind maleabil si curb in functie de materia sau energia pe care le contine. In trecere trebuie subliniat ca continuum-ul spatiu-timp al relativitatii generale nu este conceput fara continut, deci nu admite vidul! Cum spunea si Einstein ziaristilor care il rugau sa le rezume teoria sa: "Inainte se credea ca, daca toate lucrurile ar disparea din Univers, timpul si spatiul ar ramine totusi. Cu teoria relativitatii, timpul si spatiul ar disparea impreuna cu restul."
In cosmologie, relativitatea generala descrie expansiunea Universului ca o dilatare a cuantumului spatiu-timp. Dar ea se blocheaza de un obstacol insurmontabil: momentul big-bangului. Teoria Universului nu explica si originea sa; timpul zero este impins in tenebre exterioare, caci corespunde unei "singularitati matematice" de nerezolvat: temperatura si densitatea devin infinite, iar calculele nu mai au sens.
Asa a aparut ideea de a umple aceasta lacuna cu... vid, mai precis, cu vidul cuantic. Importat in cosmologie la inceputul anilor 80, provenind direct din lumea microscopica, vidul s-a dovedit deosebit de fecund. Au aparut numeroase ipoteze. Una din cele mai la moda este cea a vidului ca motor al inflatiei cosmice.
Ideea de inflatie cosmica a fost propusa pentru a rezolva una din dificultatile teoriei big-bangului: nu putea explica formarea galaxiilor. Acestea rezulta din grupari de praf cosmic sub efectul gravitatiei. Ele au deci ca origine mici neomogenitati ca niste cocoloase ale gazului originar, care au crescut putin cite putin. Necazul e ca, dupa modelul big-bangului, neomogenitatile originare nu au putut creste suficient de repede pentru a forma galaxiile.
Pentru a rezolva aceasta enigma, astrofizicianuul american Alan Guth a propus in 1980, conceptul ingenios de "inflatie cosmica". Chiar la inceputul vietii sale (la 10-35 s), Universul a cunoscut o scurta faza de dilatare exponentiala, atingind intr-o fractiune infinitezimala de timp dimensiuni astronomice, dupa care si-a reluat expansiunea cu o viteza mai rezonabila. Doar vidul cuantic are toate calitatile pentru a declansa o astfel de inflatie.
Vidul exercita o presiune negativa proportionala cu opusul densitatii sale (dupa cum rezulta din ecuatiile teoriei cuantice). Aceasta presiune negativa poate fi interpretata drept o sursa de atractie gravitationala negativa, deci expansiune.
Iata asadar unul din cele mai in voga scenarii: la inceput, Universul era minuscul si gol - un vid cuantic, structurat, omogen, plin de legi fizice si saturat de energie. Un vid atit de plin, incit a fost calificat drept vid fals. Instabil, dotat cu o presiune negativa imensa, acest Univers gol a explodat brusc si s-a dilatat vertiginos pina la dimensiuni imense. Astfel, vidul si-a sfarimat unitatea si simetria originara si si-a raspindit aproape intreaga energie in Univers, sub forma de particule elementare. Dupa epoca vidului a urmat dominatia materiei si a radiatiei. Din falsul vid initial si omnipotent nu a ramas decit un vid adevarat, aproape golit de energie.
Prin aceasta inflatie, Universul si-a pierdut armonia originara si a devenit multiplu. Intr-o succesiune de ruperi de simetrie, fortele s-au diferentiat, iar particulele au capatat diverse mase. Amplificarea astronomica a fluctuatiilor vidului explica perfect neomogenitatile densitatii materiei, care au generat galaxiile.
Dar nu trebuie uitat ca inflatia nu este decit o teorie cu o baza fragila, pe care unii astrofizicieni o considera naiva, vaga si nefundamentata.
Cosmologia contemporana ofera vidului roluri chiar mai prestigioase: nu este numai motorul inflatiei, dar devine chiar matricea universala. Unul din cele mai spectaculoase modele apartine rusului Andrei Linde. Universul s-a nascut dintr-o fluctuatie minuscula a vidului primordial. La aceasta scara, energia vidului si fluctuatiile sale influenteaza structurile spatiului si timpului. Astfel, o fluctuatie absolut banala a vidului i-a dictat Universului propriul cuantum spatio-temporal, legile sale, fizica sa si modul in care si-a scindat unitatea originara pentru a da nastere fortelor si particulelor pe care le cunoastem. Nimic nu ne opreste sa ne gindim ca alte fluctuatii ar fi putut duce la nasterea altor universuri, ca niste globuri izolate, avind fiecare propriile legi fizice si propriul spatiu-timp! De fapt, acest lucru nu poate fi cunoscut niciodata, caci aceste universuri-globuri, iesite din fluctuatii aleatorii, nu pot comunica intre ele. Atingem aici limitele stiintei.
Vidul cuantic exista in mod obligatoriu in cadrul cuantumului spatiu-timp. Totusi, anumiti cosmologi radicali merg mai departe, inainte chiar de spatiu si de timp: nici macar vid, dar un adevarat "nimic". Dar prin efectul tunel, care afirma ca orice particula prinsa in capcana de o energie superioara are o probabilitate nenula de a scapa, acest nimic ar putea genera un Univers embrionar, cu structura sa geometrica. O obiectie se ridica in mod automat: de ce ar exista efectul tunel inainte de spatiu, timp si de orice altceva? Aceasta lege ce precede orice materie evoca divinitatea. Cosmologia incepe sa iasa din cimpul pur stiintific.
Dar unde se gasesc aceste limite? Intrebarile metafizice sint inevitabile: Daca vidul cuantic a generat Universul, cine a creat vidul cuantic? Regasim din nou vechea problema a momentului ce precede big-bangul, la care nu se poate raspunde prin intermediul stiintei, care nu dispune de nici un fel de posibilitati pentru a da un raspuns la aceasta intrebare.
Alte referate Astronomie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Eclipsele de luna gimnaziu 7,75 128 0 kb
Rachete spatiale Gimnaziu 2,00 0 0 kb
Cosmogonia vidului Liceu 2,00 0 0 kb
Cometele liceu 9,50 38 0 kb
Soarele gimnaziu 10,00 27 0 kb
Universul Enigmatic facultate 10,00 27 0 kb
Paradoxul lui Olbers liceu 10,00 37 0 kb
Lumini si umbre in Cosmos liceu 7,50 33 0 kb
Curiozitati despre spatiul cosmic gimnaziu 6,00 93 0 kb
Obiectul luminat de o singura sursa nepunctuala liceu 10,00 41 0 kb
Top download la Astronomie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Ce sunt stelele liceu 3,76 248 0 kb
Miscarile Pamantului liceu 5,75 218 0 kb
Eclipsele de luna gimnaziu 7,75 128 0 kb
Miscarile planetelor si satelitilor liceu 7,29 116 0 kb
Galileo Galilei gimnaziu 6,00 112 0 kb
Originea si evolutia Universului liceu 5,67 102 0 kb
Curiozitati despre spatiul cosmic gimnaziu 6,00 93 0 kb
Imperiul soarelui gimnaziu 6,33 92 0 kb
Lumina gimnaziu 6,00 92 0 kb
Satelitul Europa liceu 10,00 91 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Umbre si lumini in cosmos - Astronomie
2. Rachete spatiale - Astronomie
3. Planetele interioare - Astronomie
4. Planeta Saturn - Astronomie
5. Metrologie - Astronomie
6. Meteoritii - Astronomie
7. Istoria universului solar - Astronomie
8. Interiorul si varsta Pamantului - Astronomie
9. Evolutia si descoperirea astronomiei - Astronomie
10. Eclipsa totala de Soare din 11 August 1999 - Astronomie
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate