cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Economie » Convertibilitatea monetara si evolutia ei
Convertibilitatea monetara si evolutia ei
Marime: 0 kb        Pentru: liceu        Nota: 10,00        Voturi: 1        Afisari: 641        Download: 25
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
10,00 (1 voturi)
Convertibilitatea monetara si evolutia ei
Convertibilitate - însusire legala a unei monede de a putea fi preschimbata cu o alta moneda în mod liber prin vînzare si cumparare pe piata, în sensul ca nu exista restrictii nici cu privire la suma de preschimbat, nici la scopul preschimbarii – plati pentru tranzactii curente sau miscari de capital – si nici la calitatea celui care efectueaza preschimbarea: rezident al tarii în care se efectueaza operatia sau nerezident.
Moneda–piesa de metal (aur, argint, cupru etc) care se prezinta în general sub forma de disc plat si serveate ca mijloc de circulatie, de plata si eventual de tezaurizare. Spre deosebire de bani, nu este un termen generic, ci se refera la un anumit fel de bani si anume la piesele de metal cu valoare proprie deplina sau inferioara valorii nominale.
Piata trebuie sa permita o confruntare permanenta a cererii si ofertei si sa comunice cu pietele straine. Interesul pentru convertibilitate poate fi formulat astfel:
a)prin convertibilitate se creeaza premisele determinarii exacte a eficientei comertului exterior în ansamblu si a fiecarei tranzactii în parte si pe plan mai general, a întregii productii a tarii.
b)ca urmare a convertibilitatii, produsele tarii se afla într-o concurenta reala cu produsele celorlalte tari, îmbunatatirea activitatii de productie, cresterea productivitatii muncii, ridicarea nivelului tehnic, calitativ si estetic al produselor sînt stimulate.
c)convertibilitatea face posibila restructurarea permanenta a economiei prin dezvoltarea productiei sectoarelor si produselor celor mai eficiente cerute la export.
d)din punct de vedere financiar, convertibilitatea contribuie la realizarea echilibrului valutar-financiar, moneda nationala putînd fi utilizata - desigur vremelnic si în anumite limite – pentru acoperirea unor eventuale dezechilibre ale balantelor platilor.
e)cursurile valutare în general si valoarea monedei natioale în special sunt puse pe o baza economica, ele rezultînd din cererea si oferta de pe piata valutara. Trecerea la convertibilitate poate fi deci considerata ca fiind un rezultat al atingerii unui nivel mai înalt de dezvoltare si eficienta economica si totodata ca un instrument de perfectionare a relatiilor comerciale si financiare internationale în scopul largirii si diversificarii schimburilor economice.
Convertibilitatea înlesneste comertul cu strainatatea si cresterea eficientei acestuia. O tara cu moneda convertibila poate face comert cu toate celelalte tari, pe pietele unde obtine cel mai mare avantaj. Cu toate acestea, putine tari au putut introduce convertibilitatea libera. În perioada interbelica, numeroase tari au trebuit sa renunte la convertibilitate din cauza conditiilor economice potrivnice. România nu a avut moneda convertibila decît 3 ani: 1929-1932. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, convertibilitatea a devenit unul din principiile fundamentale sistemului monetar international din 1944. Cele mai importante state vest-europene au trecut însa la convertibilitate de-abia în 1958.
În viata economica si în vocabularul de specialitate, convertibilitatea si-a facut aparitia odata cu crearea bancnotelor.
Întrucît la origine bancnota a derivat din chitanta eliberata de bancher clientului care depunea la el o cantitate de aur din motive de securitate si comoditate, acest instrument a pastrat multa vreme caracterul de angajament subscris de banca emitenta de a plati la cerere, în monede de aur, suma înscrisa pe bilet, deoarece biletul nu era altceva decît un reprezentant al aurului. Aceasta însusire a bancnotei de a fi oricînd transformabila în aur a fost denumita convertibilitate. Ea a emanat deci din conceptia ca bancnota este emisa si circula în locul aurului.
În acceptia clasica, convertibilitatea s-a efectuat prin urmare în aur (sau argint în cazul etalonului argint). Sistemele monetare bazate pe aur sau argint, precum si pe bimetalism, asa cum functionau înainte de 1914, prevedeau obligatia neconditionata a bancii de emisiune de a achita prezentatorilor de bancnote, oricare ar fi fost ei – rezidenti sau nerezidenti – suma în metal corespunzatoare valorii nominale a bancnotelor prezentate si continutului de metal pretios stabilit prin lege pentru unitatea monetara respectiva.
La acest capitol, putem mentiona faptul ca convertibilitatea face parte din notiunile si institutiile care au cunoscut importante modificari de continut. Astfel: pe vremea cînd sistemele monetare nationale se bazau pe etalonul aur, pe etalonul argint sau pe bimetalism, convertibilitatea însemna dreptul detinatorului unei sume în bancnote de a pretinde în schimb de la banca emitenta cantitatea de aur (argint) corespunzatoare valorii nominale a bancnotelor si continutului de metal stabilit prin lege pentru unitatea monetara respectiva. Convertibilitatea era asigurata prin stocul de acoperire (aur, valuta) detinut obligatoriu de banca, care reprezenta a doua garantie a emisiunii, alaturi de garantia principala a portofoliului de scont.
Alte referate Economie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Impozitarea liceu 10,00 19 0 kb
Inflatia la nivelul sistemului pietei si a celui planificat facultate 10,00 27 0 kb
Analiza riscului de faliment facultate 4,67 123 0 kb
Nevoile si Resursele -Activitatea Economica liceu 4,00 42 0 kb
Principalele probleme geopolitice si geostrategice contemporane liceu 10,00 65 0 kb
Tendinte in domeniul surselor de finantare a invatamantului superior facultate 6,00 27 0 kb
Maquiladoras-o forma de sclavie moderna liceu 10,00 22 0 kb
Intreprinzatorul model liceu 10,00 20 0 kb
Instrumente de plata liceu 6,00 26 0 kb
De ce muncesc oamenii liceu 5,04 26 0 kb
Top download la Economie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Bugetele locale liceu 5,00 235 0 kb
Dezavantajele integrarii Romaniei in UE facultate 4,67 220 0 kb
Factorii de productie liceu 4,99 212 0 kb
Impozitul pe profit liceu 7,00 198 0 kb
Tipuri de productie liceu 5,70 196 0 kb
Analiza SWOT a S.C. Bere Craiova S.A. facultate 6,25 195 0 kb
Baza informationala si etapele conducerii operative a productiei liceu 6,80 186 0 kb
Integrarea Romaniei in UE liceu 5,29 180 0 kb
Curs economie liceu 4,00 177 0 kb
Indicatori macroeconomici liceu 3,38 171 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Etica protestanta si spiritul capitalismului - Economie
2. Riscuri in afaceri - Economie
3. Principalii factori ai cereri si ofertei - Economie
4. Operatiunile la vedere - Economie
5. O abordare economica a principiului raritatii si a alegerii - Economie
6. Notiunea de semifabricat - Economie
7. Lucrare practica la intreprinderia Moldcarton - Economie
8. Indicatori macroeconomici - Economie
9. Cost productivitate-pret - Economie
10. Vodafon Group - Economie
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate