cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Administratie » Controlul contraventional
Controlul contraventional
Marime: 0 kb        Pentru: Facultate        Nota: 0,00        Voturi: 0        Afisari: 1,355        Download: 0
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
0,00 (0 voturi)
In primul capitol se analizeaza raspunderea contraventionala la nivel general. Adica se definesc noi termeni care permit de a intelege lucrarea, se examineaza si argumenteaza trasaturile, particularitatile raspunderii contraventionale si principiile de sprijin a ei, istoricul, compararea raspunderii cu alte forme de raspundere. Primul capitol consta din realizarea pe rind a obiectivelor propuse avind un continut mai mult descriptiv.
Al doilea capitol are un caracter analitic, care reese chiar din denumirea lui „ Contraventia administrativa- temei de tragere la raspundere contraventionala”, de aici rezulta ca in continutul lui este relatata legatura de cauza si efect dintre raspundere si o contraventie. Legatura acestor doi termeni dau nastere unei noi notiuni de raspundere contraventionala, o noua forma a raspunderii juridice.
Orice forma a raspunderii juridice, inclusiv a celei contraventionale, decurge in mod obiectiv, din savirsirea unei fapte ilicite care naste dreptul statului de a aplica sanctiunea prevazuta de norma juridica incalcata si obligatia faptuitorului de a suporta consecintele faptei comise.
Notiunea, trasaturile, principile, elementele de baza, cauzele care inlatura caracterul contraventional al faptei si sanctiunile ce pot fi aplicate pentru savirsrea unei contraventii alcatuiesc continutul capitoluli doi.
Sursele bibliografice de baza in scrierea lucrarii au servit Codul Contraventional 2009 si alte acte normative referitoare in domeniul raspunderii juridice, cit si literatura stiintifica la tema in Republica Moldova si peste hotare.


CapitolulI.Consideratii generale privind raspunderea contraventionala
1.1 Notiunea de raspundere juridica si raspundere contraventionala

Raspunderea ca fenomen social are un caracter complex. Cuvintul „raspundere”, ce deriva din latinescul „respondere”, in jurisprudenta e utilizat cu sensul de „a raspunde de faptele sale”, dar in acelasi timp si a repara prejudiciile cauzate raspunderea este totdeauna legala, nimeni nu poate fi judecator in propria cauza.
Raspunderea juridica este un raport juridic intre stat (organele sale reprezentative) si persoana care a savirsit o incalcare de lege, care este obligata sa suporte aplicarea fata de ea a masurilor statale de limitare , prevazute de sanctiunea normei incalcate, in scopul asigurarii stabilitatii raporturilor sociale si al indrumarii membrilor societatii in spiritul respectarii ordinii de drept.
Raspunderea juridica este o forma a raspunderii sociale, constind in raporturile juridice care iau nastere ca urmare a savirsirii unei fapte ilicite si care cuprind, pe de o parte, dreptul persoanei vatamate si al societatii, in general, de a obtine repararea prejudiciului cauzat si restabilirea ordinii de drept, iar pe de alta parte, obligatia celui vinovat de a acoperi paguba si a se supune sanctiunilor legale atrasa de conduita sa, contrara legii si celorlalte reguli de convietuire sociala.
Dupa V.Gutuleac „raspunderea juridica ”este o notiune care are o baza reala si ocupa un loc central in fiecare din ramurile sistemului de drept. Justitia nu poate fi infaptuita decit prin raporturile de constringere. Raspunderea juridica apare in cazul actiunii sau inactiunii ce contravine prevederilor unei norme de drept. Ea atrage dupa sine o anumita consecinta juridica, adica pedeapsa prevazuta de normele juridice materiale. Neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a normelor de drept inevitabil atrage dupa sine aplicarea masurilor corespunzatoare de constringere, care imbina actiunea educativa si represiva asupra delincventului. Caracterul complex al raspunderii consta in totalitatea drepturilor si obligatiilor organelor de stat pentru stabilirea unei sanctiuni in caz de incalcare a ordinii publice.Raspunderea juridica este sustinuta de urmatoarele principii generale care sunt caracteristice si pentru celelalte forme de raspundere:
1. principiul raspunderii pentru fapta savirsita cu vinovatie;conform caruia persoana este trasa la raspundere numai daca este vinovata si se sanctioneaza in limitele vinovatiei sale;
2. principiul raspunderii personale; aceasta idee consta in aceea ca pentru fapta ilicita va purta raspundere doar autorul ei cu toate imprejurarile obiective si subiective din cazul savirsirii faptei. Acest principiu mai presupune imposibilitatea aplicarii fata de aceeasi prsoana pentru aceeasi incalcare a doua sau mai multe sanctiuni identice fie penale sau administrative deoarece incalcarea unei norme juridice poate atrage dupa sine doar aplicarea unei singuri sanctiuni;
3. principiul justei sanctiuni; orice fapta ilicita se sanctioneaza in baza legii adica de catre organul competent in acest domeniu si corecta alegere atit a autorului ce trebuie tras la raspundere cit si a sanctiunii corespunzatoare;
4. principiul celeritatii tragerii la raspundere; ce consta in aplicarea la timp a sanctiunii, la momentul si locul potrivit, importanta acestui principiu este ca numai actionarea la timp a organelor de stat, sau a persoanelor vatamate, a martorilor, va produce un rationament o eficienta in colaborarea organelor statale cu societatea depistind intro perioada mai scurta cine este autorul faptei ilicite micsorind in acest fel posibilitatea lui de a mai savirsi ceva ilegal.
Raspunderea juridica contine mai multe forme de raspundere: penala, civila, administrativa. Dupa parerea lui Sergiu Furdui mai exista si o alta forma cum este raspunderea contrventionala. Autorul, aceasta idee o stipuleaza din definitie ca: raspunderea contraventionala este un raport juridic de constrigere, adica forma raspunderii juridice identificata cu raportul juridic contrventional de constringere, stabilit intre stat si contravenient, al carui continut il constituie dreptul statului de a aplica masuri de asigurare si sanctiuni vinovatului de comiterea contraventiei si obligatia corelativa a acestuia de a suporta masurile respective. Aceasta parere este sustinuta si de V.Gutuleac caci raspunderea contraventionala este o varietate a raspunderii juridice, care apare in toate cazurile de comportament ilegal al persoanei si se manifesta prin aplicarea fata de ea a sanctiunilor juridice corespunzatoare in ordinea stabilita de legislatia contraventionala.
Alte referate Administratie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Reglementarea legislativa Facultate 0,00 0 0 kb
Adunarile parlamentare Facultate 0,00 0 0 kb
State cu parlamente unicamerale Facultate 0,00 0 0 kb
Controlul contraventional Facultate 0,00 0 0 kb
Functionarul public - comportamentul institutional Facultate 4,00 43 0 kb
Primarul si viceprimarul Liceu 7,00 65 0 kb
Notiunea de contencios administrativ Facultate 0,00 54 0 kb
Despre administratia publica Facultate 3,50 62 0 kb
Strategii de dezvoltare locala Facultate 7,33 80 0 kb
Societatea Apa Nova Ploiesti Liceu 4,00 84 0 kb
Top download la Administratie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Etica in administratia publica Liceu 3,75 110 0 kb
Primaria Municipiului Bucuresti Facultate 8,29 108 0 kb
Functiile si atributiile primarului Liceu 4,13 92 0 kb
Societatea Apa Nova Ploiesti Liceu 4,00 84 0 kb
Strategii de dezvoltare locala Facultate 7,33 80 0 kb
Raspunderea contraventionala Facultate 4,81 75 0 kb
Primarul si viceprimarul Liceu 7,00 65 0 kb
Despre administratia publica Facultate 3,50 62 0 kb
Servicii publice Gimnaziu 10,00 60 0 kb
Criteriile pe care se bazeaza un studiu comparativ Facultate 0,00 56 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Totul despre administratia publica - Administratie
2. Strategiile de dezvoltare locala - Administratie
3. State cu parlamente unicamerale - Administratie
4. Serviciul administratie publice locale - Administratie
5. Responsabilitatea in afaceri - Administratie
6. Politica educationala - Administratie
7. Plan de afaceri in educatia antreprenoriala - Administratie
8. Normele de munca - Administratie
9. Evaluarea si asigurarea calitatii - Administratie
10. Controlul contraventional - Administratie
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate