cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Romana » Concert din muzica de Bach - caracterizarea personajelor
Concert din muzica de Bach - caracterizarea personajelor
Marime: 0 kb        Pentru: liceu        Nota: 5,50        Voturi: 2        Afisari: 673        Download: 31
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
5,50 (2 voturi)
Concert din muzica de Bach - caracterizarea personajelor
Personajele sunt supuse unei adânci analize în zonele obscure ale conştiinţei. Tehnica portretistică este modernă. Un personaj este prezentat cu multiple şi variante imagini din partea mai multor personaje, ale personajului însuşi sau conturat de către autoare. Autoarea elaborează portrete în trepte prin tuşe succesive, de la diverse niveluri, din perspective schimbate. Personajele sunt puse să se verifice în situaţii cheie, mai toate trecând pe rând în primul plan ; ele se contemplă singular, se autoobservă, cercetează pe ceilalţi şi sunt observate ca într-un film, scrutate de indivizii din jur. Eroii sau eroinele se prezintă cu o imagine dublă: exterioară, adică masca pentru salvarea aparenţelor şi lumea interioară, stratificată pe etaje şi subsoluri ale conştiinţei în funcţie de momentele diferite ale vieţii lor în situaţiile în care se află. Complexitatea lor se dezvăluie în timp.
Un rol important joacă în evoluţia personajelor tarele biologice şi sociale. Apar astfel în roman personaje groteşti şi patologice cu valori simbolice, o întreagă estetică a urâtului cum sunt gemenii Hallipa, Mika-Lé Rim, monştri fizici şi morali.
Ada Razu: Orfană şi majoră, cu avere proprie, se măritase cu prinţul Maxenţiu pentru a-şi satisface aspiraţiile nobiliare. Ştia că l-a luat pe prinţ ca să-l plătească.
Scriitoarea prezintă date esenţiale atât despre aspectul fizic cât şi despre viaţa ei: costelivă, campioană de tenis şi la dans, oacheşă şi păroasă, cu faţa negricioasă şi cu ochii aprinşi, mâinile slabe, negre, cu inele mari, printre care un safir uriaş, senzuală şi capricioasă, o călăreaţă admirabilă. Fire mondenă şi de o frivolitate evidentă, vulgară, căsătorită abia de doi ani cu Maxenţiu, nu are curajul să se afişeze în societate cu Lică. Atrasă de aspectul lui fizic, Ada nu ezită să-l vâre în casă, din momentul în care află că el este unchiul “înfumuratei” doamne Hallipa Drăgănescu. Prin această relaţie Ada întrevede posibilitatea de a pătrunde la recepţiile Elenei. Aşa se explică propaganda pe care o face pentru concertul Elenei. Tot din snobism nu ezită să-l scoată din casă pe Maxenţiu, bolnav, la parada sportivă, când va oferi publicului prezenţa lui Lică, angajat la grajdurile sale, pe care societatea trebuia să-l înghită.
Ada este prezentată şi din prisma lui Lică care o vede ca pe “o ţigăncuşă uscată ca un drac, cu buze roşii ca sângele închegat şi cu o pereche de ochi aprinşi sub boneta de piele ce o împodobea, ascuţindu-i mai tare bărbia ascuţită … o femeiuşcă pipărată”, zicându-şi în sine: “ce gaşperiţă” sintetizând astfel dintr-o privire calitatea femeii. Lui Marcian însă îi scapă partea vulgară şi vicioasă a firii ei, crezând-o în naivitatea şi optimismul său o femeie de treabă.
Maxenţiu: reflectă preocuparea scriitoarei pentru studiul stărilor maladive, declinul fizic, scoţând la suprafaţă intime şi neprevăzute reacţii ale bolnavului, care manifestă o adevărată plăcere de a se autoobserva. Şi Maxenţiu are un secret de care nu-i plăcea să se vorbească, mama lui era o binecunoscută cântăreaţă franceză de varieté, ce avea domeniul “Plăiesele” ca dar de la un prinţ bătrân, tată prezumtiv al lui Maxenţiu, care-l recunoscuse totuşi.
Lică îl vedea ca “un biet coconaş galben ca de ceară cu gene roşii şi cu ochi pătaţi”. Purta o bărbiţă blondă, ascuţită, cu fire veştede, era un bărbat lingav.
Ada în sinea ei spunea : ” s-a ramolit de tot, ce sunt ochii ăia galbeni? O stârpitură de viţă mare. Nobil am vrut, nobil am.”
Hortensia Papadat-Bengescu îl arată evoluând sub influenţa bolii înregistrând conştiinţa iremediabilului, evoluând de la stările de răutate şi egoism la indiferenţa totală asupra tot ce înseamnă viaţă, contactul cu exteriorul.
Lică Trubadurul: îmbogăţeşte galeria tipologică a parvenitului în timpurile moderne. Este o fire boemă, cu apucături de fante de mahala. Despre el aflăm că era certat cu familia pentru că nu învăţase carte, deşi avea neamuri procopsite. Sora lui este Lenora, căsătorită cu moşierul Hallipa, dar care îl tratează pe Lică ca pe câinii bărbatului ei. Cu un fizic agreabil “subţirel, sprinten, cu figura plăcută, cu ochii vioi de veveriţă, părul negru din care se lăsa o buclă mare pe frunte, cu mâinile şi picioarele mici şi subţiri şi dinţii albi, mărunţi, avea aerul unui ţângău ”. Fire vagabondă, îi plăcea să trăiască pe drumuri.
Alte referate Romana
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Momentele subiectului liceu 10,00 14 0 kb
Sobieski si romanii liceu 5,38 133 0 kb
Personaje dominate liceu 10,00 16 0 kb
Specii literare liceu 10,00 22 0 kb
Mos Leonte liceu 10,00 20 0 kb
Delimitare schematica facultate 10,00 17 0 kb
Drama creatorului de valori durabile liceu 10,00 18 0 kb
Cuvantul de baza liceu 4,17 26 0 kb
Cainele si catelul liceu 7,00 77 0 kb
Pastelul Iarna liceu 10,00 62 0 kb
Top download la Romana
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Comentariu Izvorul Noptii liceu 6,03 1,675 0 kb
La Medeleni liceu 4,00 1,636 0 kb
Verbul liceu 4,88 1,630 0 kb
Rezolvare varianta 33 Limba Romana liceu 4,12 1,455 0 kb
Domnul Trandafir liceu 4,78 1,246 0 kb
Prostia omeneasca liceu 5,51 1,242 0 kb
Date biografice despre Tudor Arghezi liceu 4,72 1,202 0 kb
Tinerete fara batranete si viata fara de moarte de Petre Ispirescu liceu 4,40 1,091 0 kb
Latinitate si dacism liceu 5,16 1,073 0 kb
Imaginile artistice liceu 4,69 1,062 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Avarul - Moliere - Romana
2. Rezolvare varianta 95 Limba Romana - Romana
3. Rezolvare varianta 94 Limba Romana - Romana
4. Rezolvare varianta 93 Limba Romana - Romana
5. Rezolvare varianta 92 Limba Romana - Romana
6. Rezolvare varianta 91 Limba Romana - Romana
7. Rezolvare varianta 90 Limba Romana - Romana
8. Rezolvare varianta 89 Limba Romana - Romana
9. Rezolvare varianta 88 Limba Romana - Romana
10. Rezolvare varianta 87 Limba Romana - Romana
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate