cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Latina » Bucolicele
Bucolicele
Marime: 0 kb        Pentru: liceu        Nota: 4,22        Voturi: 9        Afisari: 2,881        Download: 91
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
4,22 (9 voturi)
Bucolicele
Pentru a semnala importanta creatiei vergiliene, este destul poate numai sa amintim faptul ca în Evul Mediu, teoria literaturii considera ca existau trei genuri, pe fiecare descrindu-l printr-una din marile capodopere ale scriitorului latin: simplu (humilis – „bucolicele”), mediu (mediocris – „Georgicele”) si sublim (gravis – „Eneida).
Din genul caruia îi apartine „Bucolicele”, s-a dezvoltat o literatura pastorala, care a fost la mare cinste în Evul Mediu, când înca vârsta normativa a genologiei era departe de a se sfârsi.
De dimensiuni relativ reduse, însumând în total 864 de hexametri dactilici, cele zece poeme, cunoscute sub denumirea de „Bucolice" reprezinta poeme pastorale, influentate de tematica idilica a poetului siracuzan Teocrit. Dupa continutul lor, Bucolicele au fost împartite de exegeti în doua categorii: astfel, primul compartiment ar cuprinde poemele pastorale, prin excelenta (Bucolicele a II-a, a VIII-a si a X-a), si cel de-al doilea în care s-ar înscrie aluziile la starile de fapt, la evenimente, la oameni etc.. (Bucolicele a III-a, a V-a si a VII-a). Dupa cum se observa din clasificarea prezentata mai sus, exista patru bucolice care nu au putut fi inserate în nici un compartiment tematic; este vorba despre Bucolicele I, IV, VI si IX. Prima si a IX-a bucolica constituie un excurs literar pe tema exproprierii, drama fundamentata pe doua personaje pastorale: Tityrus si Meliboeus, în timp ce Bucolicele a IV-a, respectiv, a VI-a implica, prin demersul liric, deplasari temporale, pentru a circumscrie prezentul Arcadiei (Bucolica a IV-a în viitor, iar Bucolica a VI-a în trecut).
Unul dintre cele mai interesante poeme din cele zece care alcatuiesc „Bucolicele” este Bucolica I, în aceasta reflectându-se poate evenimente din viata poetului Vergilius, care, dupa cum stim, a fost desproprietarit în favoarea veteranilor lui Octavianus.
Bucolica I ni-l prezinta pe pastorul Meliboeus, alungat de acasa ca urmare a exproprierilor facute în favoarea veteranilor de razboi, care îsi mâna turmele în cautarea unui alt loc de asezare. Asa îl întâlneste pe Tityrus, un alt pastor, care sta linistit la umbra unui fag si cânta din fluier. Vergilius, servindu-se de prilejul discutiei dintre cei doi pastori, schiteaza în a doua parte a pasajului un elogiu al Romei. Cu toate ca Bucolicele se încadreaza în sfera tipica a genului liric, Vergilius se vadeste a fi un adept al îmbinarii de specii, el favorizând adeseori baleierea reusita între liric si dramatic sau între liric si epic. Versurile acestei Bucolice confirma în buna masura o asemenea tendinta vergiliana de a concentra într-un singur poem o veritabila îngemanare a genurilor literare. Astfel, abilitatea descriptiva, evidenta în acest text, alterneaza cu vitalitatea si dinamismul specific dramei, prin însasi prezenta dialogului.
Bucolica I se constituie sub forma unei constructii binomice, poetul latin privilegiind astfel antiteza, atât la nivel formal cât si conceptual. Pe de-o parte, este prezentat Meliboeus, cu dramele si suferintele sale, iar pe de alta parte, personaj al unei lumi idilice si lipsite de griji, Tityrus. Dihotomia dintre cei doi pastori este sugerata de poet si la nivelul prezentarii formale: astfel se întâlnesc forme antitetice ca tu...meditaris, tu doces, nos...linquimus, fugimus. Ca orice poem pastoral, Bucolica I abunda într-o varietate de procedee stilistice. Prin urmare se observa utilizarea frecventa a epitetelor alternante, ce sporesc oarecum discrepanta urmarita de Vergilius: patulae, tenui, dulcia, formosam; metonimiile: silvestrem, musam; repetitia: nos...nos, polyptotonul: patriam - patriae, urbem - urbes, lentus - lenta si aliteratia meditaris musam.
Alte referate Latina
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Declinarile substantivului Liceu 5,14 116 0 kb
Infernul la Vergilius gimnaziu 3,89 121 0 kb
Marcus Tullius Cicero 2 liceu 4,00 107 0 kb
De rerum natura-Lucretius liceu 3,23 98 0 kb
Miles Gloriosus liceu 10,00 87 0 kb
Titus Macius Plautus liceu 3,60 122 0 kb
Citate celebre ale imparatilor romani gimnaziu 3,60 118 0 kb
Functiile Ablativului liceu 10,00 72 0 kb
Marcus Anaeus Lucanus-Farsalia gimnaziu 10,00 41 0 kb
Cicero-despre suflet gimnaziu 10,00 38 0 kb
Top download la Latina
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Caius Valerius Catullus liceu 4,74 379 0 kb
Catullus gimnaziu 4,24 286 0 kb
Sallustius reprezentant al istoriografiei latine gimnaziu 4,14 248 0 kb
Despre opera lui Caesar gimnaziu 5,12 227 0 kb
Publius Ovidius Naso liceu 5,39 202 0 kb
Lucius Annaeus Seneca liceu 2,75 131 0 kb
Gradele de comparatie ale adjectivului Liceu 5,50 127 0 kb
Titus Macius Plautus liceu 3,60 122 0 kb
Infernul la Vergilius gimnaziu 3,89 121 0 kb
Limba latina Liceu 6,43 120 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Bucolicele - Latina
2. Despre opera lui Caesar - Latina
3. Lucius Annaeus Seneca - Latina
4. Scriitura lui Seneca - Latina
5. Titus Macius Plautus - Latina
6. Marcus Tullius Cicero 2 - Latina
7. Catullus - Latina
8. Citate celebre ale imparatilor romani - Latina
9. Cicero-de amicitia - Latina
10. Cicero-despre suflet - Latina
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate