cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Mecanica » Automobilul
Automobilul
Marime: 0 kb        Pentru: Liceu        Nota: 7,33        Voturi: 3        Afisari: 1,484        Download: 51
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
7,33 (3 voturi)
Automobilul
Cum a fost inventat automobilul?
Cînd a împlinit automobilul 100 de ani?
La 29 ianuarie 1986, lumea a avut un prilej de sărbătoare cu totul deosebit:automobilul împlinise 100 de ani. Exact cu 100 de ani în urmă, inginerul Carl Benz(1844-1929) din Mannheim, fiu al unui mechanic de locomotivă din Pădurea Neagră, a obţinut brevetul primului vehicul acţionat de un motor cu ardere internă. Nici priceputul Benz nu putea bănui că acest document urma să fie considerat mai tîrziu certificatul de naştere al automobilului. Şi nici măcar faptul că brevetul său avea să devină piatra de temelie pentru construirea a miliarde de maşini, în lumea întreagă.
Cum arăta’’automotorul brevetat’’ conceput de Carl Benz?Nu se asemăna cîtuşi de puţin cu un automobile de astăzi, aducea mai degrabă cu o trăsură deschisă, din cele trase de cai. Pe axa din spate erau fixate două roţi subţiri, aproape de înălţimea unui om, cu anvelope din cauciuc dur şi spiţe din sîrmă. În faţa scîndurii de support pentru picioare era dispusă o mică roată cu spiţe, cu ajutorul căreia vehiculul putea fi condos, printr-un sistem de pîrghii. Dacă s-ar mai întîlni cineva astăzi pe stradă cu un asemenea triciclu, i-ar fi greu să creadă că este vorba de un automobil. Şi totuşi era cel dintîi vehicul automobil-adică autopropulsat!
În spatele banchetei pufăia un mecanism de antrenare senzaţional pentru epoca respectivă: un motor de 0,88 CP cu ardere internă, cu un cilindru şi răcit cu apă.
Acesta punea în mişcare axa din spate şi roţile prin intermediul unor curele, lanţuri şi al unor arbori. Cea mai mare şi vizibilă piesă era un volant orizontal, turnat din fontă.
În călătoriile sale de probă, trebuia ca Benz, mai întîi, să pornească motorul cu volantul. Apoi sărea repede în faţă, pe banchetă, cupla în unica viteză şi pleca bubuind de zor. Oricum,cu 16 km/h!Acest îndrăzneţ strămoş al automobilului, creat de Carl Benz, poate fi văzut şi astăzi la Muzeul German din Munchen.
Brevet de invenţie
Inventatorii au posibilitatea de a-şi înregistra creaţiile tehnice la instituţia specializată-Oficiul de brevete-în nume propriu, în vederea protejării. Premisa acordării unui brevet de invenţie: invenţia să reprezinte o noutate la nivel mondial şi să fie utilizabilă pe scară industrială.
Muzeul German (Das Deutsche Museum)
A fost întemeiat în 1903, la Munchen, sub denumirea de’’Muzeul German al Capodoperelor, Ştiinţelor Naturii şi Tehnicii’’ şi adăposteşte astăzi o colecţie unică în lume, de peste 18 000 de exponate, de la pictura rupestră preistorică şi primul automobil construit de Carl Benz pînă la capsula spaţială.
Care au fost predecesorii automobilului?
Cea de-a 100 aniversare a automobilului ar fi putut de fapt să fie sărbătorită şi mai devreme. Deoarece, cu mult timp înainte ca Benz să-şi breveteze creaţia, au mai existat şi alţi inventatori-mai ales englezi şi francezi-care au circulat în vehicule spectaculoase.
Ca majoritatea marilor invenţii, automobilul are nu unul, ci mai mulţi taţi.
Un vehicul capabil să se deplaseze prin forţă proprie a fost mereu un vis al omenirii. Dar a trebuit ca realizarea lui să aştepte pînă în sec. al 15-lea. Mecanisme staţionare, fixate în teren, erau acţionate cu energia apei şi a vîntului. De mers se mergea pe jos. Pentru călătorii mai lungi, omul se folosea de animale de tracţiune sau o pornea călare. De-abia inventarea maşinii cu abur, în sec. al 17-lea, a revoluţionat tehnica deplasării. Cei dintîi inventatori au făcut experienţe cu cazane mari de abur în care fierbea apa, iar aburul format era transmis într-un cilindru metalic, unde apăsa cu forţă asupra unui piston. Prin arbori cotiţi, pîrghii şi roţi dinţate, mişcarea de translaţie a pistonului era transformată în energie cinetică.
De ce avea nevoie primul automobil de un fochist?
Inginerul francez Nicolas Joseph Cugnot a reuşit cel dintîi să construiască un vehicul acţionat cu abur. Ca ofiţer de artilerie în serviciul regelui, căuta o posibilitate de a transporta mai repede pe linia frontului tunurile grele. A construit un triciclu imens, din lemn rezistent. Înaintea roţii din faţă a dispus cazanul de abur şi totul se punea în mişcare şuierînd şi pufnind. Apoi, ca să nu se oprească în drum, era nevoie ca un fochist să se îngrijească permanent să existe căldură suficientă în cazan. Termenul de şofer (’’chauffeur’’, fochist în franceză) aminteşte pînă în zilele noastre de invenţie.
Dar tocmai cînd Cugnot intenţiona să-şi prezinte senzaţionalul său vehicul cu abur, în 1771, monstrul s-a izbit de un zid. Şi aşa s-a produs primul accident de circulaţie confirmat oficial, în care a fost implicat un autovehicul. În ciuda finalului lipsit de glorie, francezii se mîndresc cu cel dintîi’’automobil’’capabil să funcţioneze, expus în Muzeul Naţional Tehnic de la Paris.
La vremea aceea, motorul cu ardere internă nu fusese încă descoperit, lumea fiind dominată de puterea aburului. Dar noile şi eficientele maşini cu abur, inventate de scoţianul James Watt(1736-1819), au dat frîu liber mecanizării şi industrializării.
S-au construit fabrici pentru producerea maşinilor-unelte şi a echipamentelor de făcur abur. Vapoarele cu abur străbăteau mările lumii, iar primele locomotive cu abur pufăiau pe şine construite peste tot. Şi o dată cu plugul cu abur, care înlocuia munca a mai mulţi cai puternici, şi-a început şi tractorul drumul său victorios.
Ideea de a utiliza maşini mai mici cu abur, pentru deplasarea pe străzi, nu dădea pace inventatorilor. Englezul Richard Trevithick(1771-1833)a construit, în 1803, un automobil cu abur, folosit cu oarecare succes la Londra. Omnibuzul cu trei roţi, pentru şapte pasageri, era reverenţios denumit ’’diavolul bubuitor’’.
În 1830 existau în Anglia circa
100 de automobile cu abur, iar un an mai tîrziu s-a inaugurat o linie de autobuze. Dar transportul cu abur era scump:pentru un drum de la Prescott la Liverpool, într-o trăsură cu patru cai, nu se plătea decît patru şilingi, iar transportul într-un vehicul cu abur de aceeaşi capacitate costa cam de 12 ori mai mult; doar cîţiva lorzi bogaţi îşi permiteau propriile lor vehicule cu abur.
Londonezii, de altfel, au fost extrem de îngroziţi de autovehiculele ce împroşcau cu abur şi, la scurt timp, s-a introdus’’legea steguleţelor roşii’’, cea dintîi lege a traficului stradal. A fost în vigoare în Anglia de la 1865 la 1896 şi pretindea ca vehiculele cu abur să fie precedate, la o distanţă de 50 m, de un om care să ţină în mînă un steag roşu ziua şi o lampă cu lumină roşie noaptea. Apoi, vehiculele nu aveau voie să meargă decît la pas. Nu este de mirare că oamenii preferau să circule pe calea ferată, de altfel şi mai sigură.
Şi pe continent, şi în Statele Unite maşinile cu abur au dispărut aproape imediat de pe străzi, cu excepţia cîtorva exemplare, iar reţelele de cale ferată s-au dezvoltat tot mai mult. Dar un mod de acţionare modern-motorul cu areder internă-a anunţat, irevocabil, cu pîrîitul lui caracteristic, ’’revoluţia automobilă’’.
James Watt s-a născut în 1736 în portul scoţian Greenock şi a murit în 1819 la Heathfield(Birmingham). Acest inginer şi inventator a perfecţionat maşina cu abur, în 1765, şi a contribuit astfel în mod esenţial la revoluţia industrială. Unitatea de măsură a puterii poartă numele său (watt).
Revoluţia industrială
Desemnează epoca istorică a transformărilor tehnologice, economice şi sociale rapide care, începută în jurul anului 1760 în Marea Britanie, s-a extins în aproape toate statele Europei, Americii de Nord şi în Japonia. Astfel s-a trecut de la o societate agrară la cea industrială.
Circulaţia(Traficul)
Reprezintă în general orice schimbare de loc ce afectează persoane, bunuri şi ştiri. Pînă în epoca indusrializării, formele şi viteza de deplasare practic nu s-au dezvoltat: se mergea pe jos, călare, în căruţe, trăsuri sau cu navele maritime. Noile maşini construite în ateliere şi în fabrici au revoluţionat circulaţia. Condiţiile îmbunătăţite de circulaţie, la rîndul lor, au grăbit revoluţia industrială.
Cu ce combustibil funcţionau primele motoare?
Cînd elveţianul Isaac de Rivaz(1752-1829) a reuşit cu vehiculul său să facă un salt de mai bine de un metru, nu avea de unde bănui că săritura lui reprezenta dechiderea unei noi ere tehnice. Tocmai reuşise să pună în mişcare strămoşul automotorului actual. În locul aburului, Rivaz experimentase ce gaze cumbustibile. Într-un cilindru, pe care îl fixase pe un căruţ primitiv, a aprins o rezervă de hidrogen. Puterea exploziei a transmis-o aşa cum procedaseră şi predecesorii săi cu aburul-către un piston.
La 30 ianuarie 1807, lui Rivaz i s-a acordat brevetul pentru ’’utilizarea exploziei gazului aerian sau a altor substanţe gazoase drept combustibil’’. Prin urmare, am fi îndreptăţiţi să considerăm şi această dată ziua de naştere a automobilului.
O jumătate de secol mai tîrziu, inventatorul belgian Jean Joseph Lenoir (1822-1900) şi-a adus aminte de invenţia lui Rivaz, iar în 1860 a brevetat un motor, acţionat cu faz de iluminare. Între Paris şi Joinville sunt 11 km care, dus-întors, au fost parcurşi într-o oră. Vehiculul nu se arăta mai rapid decît un drumeţ viguros, în schimb se deplasa prin forţe proprii. Dar se poticnea atît de tare, încît nu s-a impus ca mijloc de propulsie.
Cine a construit primele motoare în patru timpi?
Comis-voiajorul Nikolaus August Otto(1832-1891), din Koln, a fost cel care a reuşit să construiască un motor cu ardere internă, ce funcţiona mai calm. El a făcut un apel la o invenţie descrisă încă din 1862 de francezul Alphonse-Eugene Beau de Rochas:aşa-numitul principiu al celor patru timpi.
Motorul lui Otto încă folosea gazul drept combustibil, dar consuma pe jumătate, funcţionînd în acelaşi timp de două ori mai repede. Acest progres era realizat prin comprimarea gazului în cilindru de către piston, înainte de a se aprinde la momentul potrivit. Pentru o mai bună funcţionare, Otto a montat patru cilindri în serie:aceeaşi forţă se repartiza, în mod avantajos, egal pe patru cilindri. În plus, Otto a construit şi un carburator, care aspira gazul înainte de aprindere, amestecîndu-l cu aerul. Astfel se putea controla mai bine arderea uniformă.
Pentru acest motor-care îi poartă numele-Otto a primit medalia de aur la Expoziţia Mondială de la Paris. Aceasta l-a ajutat să-şi întemeieze o firmă, Uzinele de Motoare cu gaz Deutzer, din Koln. Motoarele Otto cu funcţionare liniştită şi exactă se vindeau bine. Dar erau încă prea grele pentru încorporarea lor pe automobile.
Cai –Putere
Unitatea de măsură a puterii, calul-putere(CP, ’’horse power’’ în engl., HP), a fost introdusă de James Watt, pe la 1770. Un motor de 1 CP este capabil să ridice o masă de 75 kg, într-o secundă, la înălţimea de 1 m. Astăzi, puterea unui motor este indicată, în locul cailor putere, în watt(W; plural waţi) sau în kilowatt(kW; plural kilowaţi): 1 CP= 735,49875 W= 0,73549875 kW.
Cîte roţi avea cel dintîi ’’Daimler’’?
La perfecţionarea motorului Otto în patru timpi au colaborat Gottlieb Wielhelm Daimler(1834-1900), director tehnic, şi Wilhelm Maybach (1846-1929), constructor şef.
În 1882 au întemeiat un atelier propriu de experimentare la Bad Cannstatt, la nici 100 km de Mannheim, unde Carl Benz îşi bricola vehiculul său cu motor brevetat. Daimler dorea să transforme greoiul motor Otto într-un mijloc de acţionare uşor şi, ’’transportabil’’. Şi a reuşit în mai puţin de un an.
Motorul, relativ uşor şi compact pentru vremea respectivă, dezvolta o jumătate de cal-putere. Daimler a construit un vehicul cu un cadru şi roţi din lemn masiv, pe care pasagerul se aşeza călare, denumit de aceea, de Daimler însuşi ’’căruţ de călărie’’, ce funcţiona cu benzină.
Dar nu putea fi încă un automobil, căci nu avea decît două roţi(din lemn, cu cercuri de fier), iar scaunul şoferului era o şa de piele. Şi aşa a apărut motocicleta. Pe ea a ’’călărit’’ cu mîndrie Paul, fiul lui Daimler, la 10 noiembrie 1885, şi a parcurs dus-întors cei 3 km de la Bad Cannstatt la Unterturkheim. Aceasta a rămas în istorie drept prima călătorie mai lungă a unei motociclete.
În anul ce a urmat, Daimler a echipat o trăsură, transformînd-o în vehicul cu motor, ce se deplasa cu 16 km/h! Dar era prea tîrziu: automobilul modern, cu motor cu ardere internă, fusese inventat de Carl Benz, care abia dacă luase în seamă activitatea colegului din Bad Cannstatt. Habar n-aveau ei că în curînd, împreună, vor pune bazele firmei de talie mondială Daimler-Benz.
Alte referate Mecanica
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Clasificarea automobilelor Gimnaziu 3,33 113 0 kb
General Motors Liceu 10,00 39 0 kb
Automobilul Liceu 7,33 51 0 kb
Notiuni generale despre automobile Liceu 6,00 67 0 kb
Confortul si siguranta automobilului Mercedes clasa S Liceu 10,00 46 0 kb
Industria constructoare de automobile Liceu 2,63 107 0 kb
Primul automobil Horch Liceu 5,00 43 0 kb
Istoria Automobilului II Liceu 10,00 71 0 kb
Proiectarea ambreiajului unui automobilul Liceu 7,00 141 0 kb
Istoria automobilului Liceu 6,00 50 0 kb
Top download la Mecanica
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Proiectarea ambreiajului unui automobilul Liceu 7,00 141 0 kb
Clasificarea automobilelor Gimnaziu 3,33 113 0 kb
Industria constructoare de automobile Liceu 2,63 107 0 kb
Istoria Automobilului II Liceu 10,00 71 0 kb
Notiuni generale despre automobile Liceu 6,00 67 0 kb
Industria Automobilelor Liceu 6,00 52 0 kb
Automobilul Liceu 7,33 51 0 kb
Istoria automobilului Liceu 6,00 50 0 kb
Confortul si siguranta automobilului Mercedes clasa S Liceu 10,00 46 0 kb
Primul automobil Horch Liceu 5,00 43 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Primul automobil Horch - Mecanica
2. Istoria Automobilului II - Mecanica
3. General Motors - Mecanica
4. Proiectarea ambreiajului unui automobilul - Mecanica
5. Confortul si siguranta automobilului Mercedes clasa S - Mecanica
6. Clasificarea automobilelor - Mecanica
7. Automobilul - Mecanica
8. Industria constructoare de automobile - Mecanica
9. Notiuni generale despre automobile - Mecanica
10. Istoria automobilului - Mecanica
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate