cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Asistenta sociala » Asistenta sociala pentru persoanele cu handicap mintal
Asistenta sociala pentru persoanele cu handicap mintal
Marime: 0 kb        Pentru: Facultate        Nota: 3,43        Voturi: 14        Afisari: 2,739        Download: 104
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
3,43 (14 voturi)
Asistenta sociala pentru persoanele cu handicap mintal
Actualitatea temei este anume problema ce tine de persoana cu handicap mintal care este o categorie a populatiei cu o pozitie evident dezavantajata fata de alte categorii de oameni, aceasta fiind ca una din problemele majore si ea poate fi solutionata numai prin efortul comun al tuturor oamenilor de buna credinta din domeniile: politica, social, afaceri, stiinta, cultura.
Gradul de civilizare a societatii în mare masura este determinata de atitudinea fata de aceste persoane ce au un handicap mintal. Crearea conditiilor pentru educatie si învatamînt, adaptare socio-profesionala si integrare sociala a persoanelor respective constituie si un obiectiv principal al oricarui stat si a comunitatii mondiale în general.
Tema mai poate fi actuala si prin stringenta diferentiere a persoanelor cu handicap mintal, care este determinata de particularitatile individual-tipologice a persoanelor anormale si asigura realizarea maximala a posibilitatilor de cunoastere a acestora. Diferentierea persoanelor cu handicap mintal este o problema fundamentala a stiintei defectologice, o actiune complexa care se realizeaza interdisciplinar (medicina, psihologie, pedagogie, etc.) axîndu-se pe particularitatile dezvoltarii psihofizice individuale. Problema handicapului în rîndurile copiilor si tinerilor este una dintre cele mai acute nu numai în domeniul de ocrotire a mamei si a copilului dar si în viata sociala a tarii.
Actualitatea temei mai este determinata si de un numar mare de factori:
a)nivelul înalt al handicapului si tendinta generala de crestere a acestuia cu implicatii asupra starii de sanatate a tinerilor cu handicap mintal si resursele muncitoare ale societatii.
b)aparitia în familie a unui copil ce are un handicap si mai ales cînd are un handicap mintal în 20% din cazuri afecteaza planurile profesionale a parintilor dar mai ales a mamelor, în 80% din cazuri mamele ce cresc si educa copii cu handicap neuro-psihic renunta la activitatea lor de munca.
c)se deregleaza climatul psihologic în familie: 3% din familii se destrama, 9,2% din tati încep sa faca abuz de alcool.
d)se maresc cheltuielile statului pe contul pensiilor, subventiilor, serviiciilor medicale acordate copiilor ce au un handicap mintal mai ales.
e)într-o masura oarecare persoanele ce au un handicap mintal cît si celelalte categorii de persoane ce au alte tipuri de handicap influienteaza situatia demografica în republica.
Scopul lucrarii consta în studierea problemei legata de protectia persoanelor cu handicap mintal atît în plan social cît si în plan legislativ la fel si determinarea particularitatilor specifice de dezvoltare a psihomotricitatii, a integrarii lor sociale si profesionale si a capacitatilor de munca a acestor persoane ce au un handicap mintal.
Obiectivele lucrarii sunt:
pentru a studia mai aprofundat problema ce tine de protectia persoanelor cu handicap mintal ar fi bine daca se va studia si se va face cunostinta cu un anumit numar de literatura si monografii referitoare la acest domeniu.
altul ar fi si acela de a cunoaste numarul persoanelor ce au un astfel de handicap atît din mediul urban cît si din cel rural.
Metodele si tehnicile de studiu
Studierea problemei abordate s-a realizat prin aplicarea unui complex de metode: studierea si analiza literaturii stiintifice de specialitate (analiza documentara), s-a mai utilizat si metode teoretice – analiza empirica – observarea, studiu de caz; statistice – aflîndu-se numarul persoanelor ce au un handicap mintal si cei care sunt institutionalizati într-o institutie sociala si speciala si aflarea acestor institutii, s-au mai folosit si unele scheme si tabele ce tin de domeniul dat.
Însa toate acestea nu solutioneaza sirul de probleme ce apar tot mai recent în viata de zi cu zi a persoanelor cu handicap mintal si toate acestea numai prin a i se da drepturi egale si sanse de a se integra atît social cît si profesional.
Continutul tezei
Lucrarea consta din întroducere, 3 capitole a cîte 2-3 paragrafe, încheiere, bibliografie si anexa.
În întroducere se fundamenteaza actualitatea temei, se determina scopul si obiectivele lucrarii, metodele si tehnicile de studiu.
Capitolul I Fundamentele stiintifico-metodice ale protectiei sociale a persoanelor cu handicap mintal.
Acest capitol cuprinde definirea conceptului de handicap mintal si de deficienta mintala, la fel si aducerea la cunostinta a etiologiei handicapului mintal si lucrul cu aceasta categorie de persoane.
În urma studierii si analizei literaturii stiintifice cu referinta la categoria de persoane ce au un handicap mintal distindem ca handicapul mintal desemneaza starea de limitare a capacitatilor umane si consecintele acestei limitari ce este un dezechilibru în viata unei persoane în încercarea acestuia de a-si asuma si îndeplini rolul social la un nivel identic cu ceilalti membri ai societatii.
Dupa cum se stie o persoana ce are un anumit handicap, acesta îl poate avea prin influienta negativa a mediului ambiant, deficiente în functionarea serviciilor medico-sanitare, infectii intrauterine, etc.
Lucrînd cu aceasta categorie de persoane din partea asistentului social sunt necesare o serie de însusiri etico-morale, însusirea unui set de valori, cunostinte si aptitudini prin care sa se poata lucra cu persoanele date, de asemenea asistentul social trebuie sa tina seama de dreptul clientului de a decide în cunostinta de cauza, dar si de necesitatea de a raspunde exigentelor altor imperative valorice. Persoana cu handicap mintal trebuie privita ca o individualitate specifica diferita de alte persoane din aceeasi categorie.
Dupa cum se stie munca sociala nu este centrata asupra nevoilor întregii populatii ci doar asupra unui numar relativ de oameni.
Alte referate Asistenta sociala
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Abandon maternal Liceu 5,86 124 0 kb
Asistenta sociala pentru persoanele cu handicap mintal Facultate 3,43 104 0 kb
Abandonul de familie Liceu 4,33 134 0 kb
Protectia sociala si nevoia de asistenta sociala Facultate 3,83 51 0 kb
Top download la Asistenta sociala
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Abandonul de familie Liceu 4,33 134 0 kb
Abandon maternal Liceu 5,86 124 0 kb
Asistenta sociala pentru persoanele cu handicap mintal Facultate 3,43 104 0 kb
Protectia sociala si nevoia de asistenta sociala Facultate 3,83 51 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Abandonul de familie - Asistenta sociala
2. Asistenta sociala pentru persoanele cu handicap mintal - Asistenta sociala
3. Abandon maternal - Asistenta sociala
4. Protectia sociala si nevoia de asistenta sociala - Asistenta sociala
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate