cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Psihologie » Arta memoriei-mari memorii, mari oameni
Arta memoriei-mari memorii, mari oameni
Marime: 0 kb        Pentru: gimnaziu        Nota: 10,00        Voturi: 1        Afisari: 1,119        Download: 29
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
10,00 (1 voturi)
Arta memoriei-mari memorii,mari oameni
Sunt nenumarate personalitati ale culturii, mari oameni în general, care printre altele au ramas în istorie ca fiind posesorii unor memorii extraordinare, uimindu-si contemporanii cu realizarile lor pe acest plan. Ne putem întreba daca memoria aceasta deosebita a avut sau nu importanta, daca ea a stat la baza realizarilor lor sau din contra, s-a dezvoltat tocmai ca urmare a altor abilitati si în relatie cu acestea. Acesti oameni pot fi gasiti în toate domeniile, fara exceptie. Unii sunt mai cunoscuti decât altii datorita descoperirilor stiintifice realizate, sau locului si rolului lor în istorie. Dar cine stie câti altii nu au dispus de capacitati asemanatoare, dar despre care astazi nu se stie nimic?
Platon(427-347 î. HR)
Filosof grec de prima marime, al doilea membru al unui trio antic de aur, alaturi de Socrate si Aristotel; a influentat prin operele sale filosofice gândirea occidentala moderna. Platon era convins ca actul de cunoastere nu este altceva decât un act de memorie constând în recuperarea unei cunoasteri primordiale (Anamnesis). În spiritul acestei credinte a avut preocupari în domeniul dezvoltarii abilitatilor sale mnezice, desi n-au ramas pâna azi marturii concludente ale performantelor sale.
Aristotel (384-322 î. HR)
Filosof grec, titan al gândirii, unul dintre cei care prin opera sa a influentat chiar gândirea moderna occidentala. Autor a numeroase lucrari, printre care si una despre memorie si legile sale de functionare (De memoria et Reminiscentia). Aristotel a considerat ca principiu de functionare al memoriei asociatiile, vorbind de 3 tipuri: prin similaritate, contrast si prin contiguitate.
În acelasi timp a fost un mare mnemotehnist, creându-si propriile sale scheme si metode mnemotehnice în care si-a transpus cunostintele. Aceste lucrari, denumite “hypomnematice” (ceea ce înseamna “note pentru ajutorul memoriei”), sunt astazi în totalitate pierdute, stiindu-se despre ele doar indirect, prin mici fragmente si citate din operele autorilor contemporani lui. Aristotel a fost un mare om de stiinta, o imensa “memorie”, stiind aproape tot ce se putea sti la vremea lui, în fapt chiar având contributii importante în domenii precum logica, fizica, chimie, psihologie, metafizica, biologie, botanica, istorie, teorie literara, retorica, teorie politica si etica, arta.
Cicero, Marcus Tullius (106-43 î. Hr. )
Om de stat, avocat, mare orator. Una dintre cele mai influente figuri ale timpului sau, cel mai mare orator roman. Capacitatea sa de a impresiona audienta prin discursuri magnifice se datora în parte si memoriei sale, antrenata exclusiv prin mnemotehnica. Cicero a fost în egala masura un mare practicant al mnemotehnicii si un puternic promotor al ei. În tratatul sau asupra retoricii, Cicero a descris retorica în cinci parti: Inventiunea - colectarea materialului discursului si analizarea topicii, Dispozitiunea - aranjarea potrivita a materialului si a argumentelor de-a lungul discursului, Elocutiunea arta de a potrivi discursul la audienta si ocazie, Pronuntia - arta de a rosti corect si cu efect. Nu în ultimul rând Memoria memorarea discursului, depozitarea lui în vasta biblioteca a memoriei. Cicero a acordat o importanta deosebita memoriei, cu atât mai mult cu cât discursurile sale erau lungi si complicate. În afara faptului ca Cicero si-a dezvoltat prin antrenament o memorie impresionabila, datorita conceptiei sale, Arta Memoriei avea sa fie inclusa apoi în toate tratatele de retorica, fiind predata tinerilor oratori, ceea ce a impulsionat dezvoltarea acestei discipline în Antichitate.
Seneca (4 î. HR-65 d. HR)
Filosof roman, actor, tragedian, orator - figura intelectuala de prim ordin a primului secol. Realizarile sale în domeniul mnemotehnicii au fost uimitoare. Fiind un mare orator, Seneca a deprins înca de la început, la perfectie, Arta Memoriei. Astfel, se spune despre el ca cifra memoriei sale era 2000 (putea retine 2000 de cuvinte în ordine).
Marco Polo (1254-1324)
Cunoscut explorator venetian, a strabatut Europa, Asia si China (unde a stat 17 ani). Marco Polo este autorul unui excelent jurnal de calatorie, Calatoriile lui Marco Polo, ramânând în istorie drept o personalitate controversata, dar cu siguranta pitoreasca. Posesorul unei memorii de asemenea ramase în istorie ca prodigioase, cu o memorie vizuala aproape fotografica, un foarte fin observator, cu un simt al detaliului proverbial. Capabil sa descrie din memorie chiar si la 10-15 ani distanta în timp, precis si în detaliu, scene din calatoriile sale, aproape orice a întâlnit.
Leonardo da Vinci (1452-1519)
Pictor italian, sculptor, inginer, arhitect, om de stiinta, inventator… geniu. Una dintre putinele personalitati cu adevarat enciclopedice din istoria omenirii. Daca astazi Leonardo da Vinci este cunoscut publicului larg mai mult prin tabloul sau Mona Lisa, trebuie spus ca el a fost o personalitate multilaterala. A dovedit de-a lungul întregii vieti o creativitate debordanta si o sete de a cunoaste fara margini. A dovedit un talent artistic de exceptie, dar în acelasi timp un talent la fel de mare pentru inginerie si stiinta (este inventatorul a numeroase dispozitive tehnice mult înaintea timpului sau: el a realizat proiectul unui elicopter, prima parasuta, dispozitive militare diverse). De pe urma sa au ramas mii de pagini manuscris care acopera domenii dintre cele mai diverse. Leonardo da Vinci a fost o enciclopedie vie la propriu, sprijinindu-se în acest sens evident pe memoria sa fenomenala, dar si pe motivatia sa nestavilita de a cunoaste.
Alte referate Psihologie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Bolile psihice gimnaziu 7,00 38 0 kb
Inteligenta emotionala Liceu 6,57 71 0 kb
Momente cruciale in aparitia si dezvoltarea psihologiei gimnaziu 6,00 22 0 kb
Metodologia si Tehnologia instruirii Facultate 6,00 65 0 kb
Psihologia copilului Liceu 10,00 25 0 kb
Sanatatea si educatia fizica liceu 10,00 34 0 kb
Psihologie si pseudopsihologie facultate 6,00 39 0 kb
Regulile de adresare in mediul universitar liceu 10,00 26 0 kb
Variabilele afective si motivationale ale invatarii liceu 10,00 68 0 kb
Perceperea celuilalt-elementul structurii relatiilor interpersonale liceu 10,00 20 0 kb
Top download la Psihologie
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Adolescentii din ziua de azi liceu 6,47 357 0 kb
Etape in dezvoltarea personalitatii liceu 4,93 276 0 kb
Aspecte ale educarii prescolarilor pentru cunoasterea mediului liceu 7,38 190 0 kb
Educabilitatea Factorii devenirii fiintei umane Facultate 4,91 188 0 kb
Parcurgerea informatiei pe cele 5 simturi gimnaziu 6,86 185 0 kb
Ereditate. Mediu. Educatie liceu 5,00 176 0 kb
Probleme de integrare a copiilor cu Cerinte Educative Speciale Facultate 7,63 153 0 kb
Agresivitatea Facultate 5,82 136 0 kb
Cresterea pasarilor liceu 4,67 131 0 kb
Psihicul si caracteristicile acestuia gimnaziu 7,00 131 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Tipuri de memorie - Psihologie
2. Atasamentul dezorganizat - Psihologie
3. Inconstientul colectiv - Psihologie
4. Stresul organizational - Psihologie
5. Interpretarea comportamentului nonverbal - Psihologie
6. Modelul clasic si modelul modern in sistemul modelelor de invatamant - Psihologie
7. Interactiunea imaginatiei cu procesele cognitive si motivatia - Psihologie
8. Influente sociale ale comportamentului - Psihologie
9. Formele imaginatiei - Psihologie
10. Parcurgerea informatiei pe cele 5 simturi - Psihologie
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate