cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Arta » Arta greaca 2
Arta greaca 2
Marime: 0 kb        Pentru: Gimnaziu        Nota: 10,00        Voturi: 1        Afisari: 1,350        Download: 42
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
10,00 (1 voturi)
Arta greaca 2
Arta greacã reprezintã productia artisticã a civilizatiei grecesti , cu toate cã este dificil sã se stabileascã cu precizie limitele cronologice ale acesteia.
Artele care s-au dezvoltat în Grecia anticã , cea minoicã si cea micenianã reprezintã baza artei grecesti.
Se plaseazã nasterea artei grecesti în jurul secolului IX I.C. , odatã cu aparitia perioadei geometrice. S-a convenit cã dupã ce apogeul acestei arte a fost atins în secolul V , Î.C. în perioada clasicã, ultimele sale manifestãri urmând sã se stingã în pragul bãtãliei de la Aetium , din anul 31, Î.C. În realitate lucrurile sunt putin altfel deoarece si dupã bãtãlia de la Aetium este observatã influenta artei grecesti în producþiile orientale si cele occidentale. Imensa expansiune a culturii grecesti poate explica importanþa acestei arii de influentã .
Datoritã acþiunii de colonizare din secolele VIII si VII î.e.n. arta greacã se impune treptat de la cadrul restrâns al Mãrii Egee în toatã regiunea din jurul Mãrii Mediterane. La sfârsitul secolului IV datoritã cuceririlor lui Alexnadru cel Mare lumea greacã este limitatã la est de India iar la sud înglobeazã tot Egiptul si mai ales Imperiul Persan. Totusi la aceastã diversitate geograficã se adaugã profunde diviziuni politice.
Este adevãrat cã în faþa dusmanului orasele grecesti se gãsesc unite dar în rãzboaiele din secolul V , Î. C. sau în cadrul participãrii comune la Jocurile panelenice ele nu au nici un sentiment de apartenenþã la aceasi entitate. Cu toate acestea în aceastã diversitate rezidã o identitate culturalã comunã care face posibil sã se vorbeascã despre arta greacã.
Originile artei grecesti au rãmas învãluite în mister pânã la începutul secolului al XX-lea deoarece în Grecia nu au fost gãsite urme ale epocii de piatrã. Dar acum se stie cã nasterea artei grecesti îsi aflã originea în confruntarea mai multor civilizaþii ce se aflau în bazinul oriental al Mãrii Meditaerane.
Arta cicladicã este cea mai veche mãrtuire a artei grecesti . S-a desfãsurat în epoca bronzului vechi. Cele mai frumoase manifestãri ale Cicladelor , pe lângã numeroasele obiecte din bronz si argint , le constituie „idolii“ cicladici. Aceste statuete din marmurã reprezentau personaje puternic stilizate . La realizarea lor s-a þinut seama riguros de pãstrarea proporþiilor, care le-a conferit un superb echilibru. Este încã imposibil sã cunoastem semnificaþia lor exactã. Spre sfârsitul mileniului al II-lea Î.C., se diminueazã producerea lor.
Arta minoicã corespunde perioadei de dominaþie a Cretei în jurul anului 1800 Î.C. Se realizeazã construirea primei generaþii de palate , printre care si cele din Cnossos si Malia. Palatele sunt puternic inspirate din modelele orientale. Aceste construcþii au în alcãtuire o curte rectangularã , în jurul cãreia se aflã o serie de încãperi , de sãli de ceremonii si de culoare pentru procesiuni. A doua serie de palate cretane este reconstruitã în secolul VI Î.C. pe aceleasi locuri ale palatelor din prima generaþie distruse brutal.
Construcþiile sunt similare primelor, pereþii sunt acoperiþi cu fresce magnifice în culori strãlucitoare . Prin intermediul subiectelor religioase sau a motivelor floarle se exprimã bucuria de a trãi si spontaneitatea. Cermica pictatã reia stilul naturalist si vesel delectând prin repezentãri de elemente marine. Cretanii fabricã pe scarã largã obiecte mici din metal, lemn sau fildes si creeazã niste piese de orfevrãrie foarte frumoase.
Arta micenianã rãsare atunci când civilizaþia minoicã mai strãluceste încã , fiind construite la Micene , în secolul XVI Î.C. douã morminte mari , probabil princiare. Opulenþa lor uimeste în acel mediu sãrac. S-a descoperit cã aceste morminte conþin obiecte din metal preþios cum ar fi : elemente de podoabã a capului, arme de ceremonie, cupe, vase, multe provenind din Europa.
Creaþiile autohtone sunt decoarte cu scene voit violente într-un stil aproape brutal ce se obserpã si lal frumoasa mascã a lui Agamemnon. Micenienii construiesc puternice citadele fortificate, ale cãror aspect contrasteazã cu deschiderea amplã, spre naturã, a palatului. Aceste construcþii au început sã aparã prin anul 1400 Î.C. dupã nimicirea Cretei. Pereþii sunt formaþi din blocuri enorme de piatrã, pe care dupã legende doar ciclopii le-ar fi putut duce. Aceasa face ca arhitecturii sã i se atribuie si numele de „ciclopicã“. Palatele din interiorul citadelelor au dimensiuni reduse . Principala salã a lor este construitã dupã principiulmegaronului aflat la baza viitoarei arhitecturi grecesti . De asemenea la micenieni se gãsesc clãdiri funerare în formã de „cãpãþâni de zahãr“ arãtând rodul unei mãiestrii tehnice deosebite , ce impun prin amploarea lor. Fabricarea obiectelor mici este încurajatã dupã forma literelor F Y T ( phi, psi, tau).
Pierderea cunostinþelor tehnice dobândite se face odatã cu dispariþia civilizaþiei miceniene care cauzeazã de altfel si diminuarea producþie artistice.
Alte referate Arta
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Arta Romanica si Gotica Liceu 3,69 71 0 kb
Arta romana Gimnaziu 6,80 46 0 kb
Arta bizantina II Liceu 10,00 47 0 kb
Arta culinara pe meleaguri romanesti Gimnaziu 4,00 148 0 kb
Arhitectura laica Liceu 6,14 0 0 kb
Arta Romei Antice Liceu 6,40 121 0 kb
Arta Egiptului Antic Liceu 6,81 141 0 kb
Estetica arhitecturii egiptene Liceu 6,00 78 0 kb
Arta Monumentala in Grecia Antica Liceu 8,67 42 0 kb
Arta Greciei antice II Liceu 5,00 36 0 kb
Top download la Arta
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Arta Bizantina Liceu 5,50 162 0 kb
Arta culinara pe meleaguri romanesti Gimnaziu 4,00 148 0 kb
Arta Egiptului Antic Liceu 6,81 141 0 kb
Arta Romei Antice Liceu 6,40 121 0 kb
Arta Egipteana Liceu 5,40 112 0 kb
Arta si jocul Liceu 3,50 100 0 kb
Arta greciei antice Liceu 7,00 96 0 kb
Estetica arhitecturii egiptene Liceu 6,00 78 0 kb
Primele elemente de arta crestina Liceu 4,71 72 0 kb
Arta Romanica si Gotica Liceu 3,69 71 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Arhitectura laica - Arta
2. Despre Paul Cezanne - Arta
3. Renasterea in arta - Arta
4. Arta greaca 2 - Arta
5. Arta bizantina II - Arta
6. Arta Greciei antice II - Arta
7. Arta Romei Antice - Arta
8. Arta Monumentala in Grecia Antica - Arta
9. Arta Gotica - Arta
10. Arta Egiptului Antic - Arta
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate