cursuri online Referate
Referate
Referatul.ro » Referate » Diverse » Alegerea momentului optim de recoltare a pajistilor pentru obtinerea fanului
Alegerea momentului optim de recoltare a pajistilor pentru obtinerea fanului
Marime: 0 kb        Pentru: facultate        Nota: 7,67        Voturi: 3        Afisari: 1,803        Download: 103
Ti-a fost util acest referat? Te rugam sa-i dai o nota:
7,67 (3 voturi)
Alegerea momentului optim de recoltare a pajistilor pentru obtinerea fanului
Fânul este un furaj deosebit de valoros, obtinut prin uscarea naturala sau artificiala a plantelor recoltate prin cosire.
Valoarea nutritiva depinde de mai multi factori, dintre care mai importanti sunt: compozitia floristica a pajistii, epoca de recoltare si metodele de preparare si pastrare.
Un fân de calitate contine aproximativ 0,7 UN/kg si 6-8% proteina bruta digestibila, iar digestibilitatea substantei organice este de 70%.
La stabilirea epocii optime de recoltare a fânetelor, se are în vedere în primul rând necesitatea obtinerii de productii maxime de unitati nutritive la hectar. Astfel, se ia în considerare, pe de o parte, productia de substanta uscata, iar pe de alta, calitatea furajului. Aceste doua însusiri sunt corelate negativ: în timp ce productia creste odata cu avansarea plantelor în vegetatie, calitatea acesteia scade.
De aceea, epoca optima de recoltare nu corespunde cu momentul în care se realizeaza productia maxima de furaj, ci atunci când se obtine cantitatea maxima de substante nutritive digestibile la unitatea de suprafata. Acest moment este diferit de la un tip de pajiste la altul, în functie de speciile dominante.
În general însa, epoca optima de recoltare a fânetelor se situeaza în perioada cuprinsa între faza de înspicare si cea de înflorire a gramineelor dominante si de la îmbobocirea pâna la înflorirea leguminoaselor.
Din pacate, în tara noastra se recolteaza cu întârziere. Dupa înflorire, plantele îsi dirijeaza o parte din substantele nutritive catre organele de reproducere, iar alta parte se depoziteaza la baza lastarilor si în organele subterane sub forma de substante de rezerva. Fenomenul este însotit de caderea fiziologica a unei parti din frunze, care contin de 2-3 ori mai multe proteine si saruri minerale decât tulpinile.
Recoltarea târzie a fânetelor mai prezinta si alte neajunsuri. Astfel, buruienile cu perioada mai scurta de vegetatie ajung la maturitate înainte de recoltare si se înmultesc prin seminte. De asemenea, prin întârzierea recoltatului primei coase, refacerea plantelor pentru coasa urmatoare are loc mai lent, ca urmare a cantitatii reduse de precipitatii din perioada de vara. Prin urmare, productiile scad, de la 30-40% cât reprezinta în mod normal productia coasei a doua din productia totala, pâna la 15-20%. Uneori nu se obtine decât o singura recolta.
Recoltarea mai timpurie, pâna la înspicarea gramineelor, se recomanda numai în anumite situatii, ca de exemplu: pentru obtinerea fânului proteino – vitaminic necesar îmbunatatirii ratiilor furajere în perioada de iarna; pentru combaterea buruienilor anuale, etc.
Alegerea momentului optim de recoltare prezinta importanta mai mare pentru coasa I, când se formeaza inflorescentele la graminee.
La coasa a II-a si la urmatoarele, înspicarea gramineelor este nesemnificativa. Fânul provenit din aceste recoltari, fiind format mai mult din frunze, este de calitate mai buna.
Ultima recoltare se efectueaza cu cel putin 3 saptamâni înainte de perioada îngheturilor permanente. În felul acesta, plantele dispun de timpul necesar pentru acumularea substantelor de rezerva, care le asigura rezistenta la temperaturile scazute din iarna si pornirea rapida în crestere primavara.
Înaltimea optima pentru cositul fânetelor permanente si temporare este de 4-5 cm de la sol. Daca se coseste mai jos, se înlatura baza frunzelor si lastarilor unde sunt acumulate substantele de rezerva pentru reluarea cresterii, se diminueaza energia de regenereare si scade, în final, productia. Recoltând la înaltime mai mare, ramâne pe sol o cantitate importanta din frunzele bazale si lastarii scurti, care au un continut mai ridicat în proteina si grad ridicat de consumabilitate si digestibilitate. Se recomanda recoltarea la 6-7 cm numai la ultima coasa, daca aceasta se executa cu întârziere si se apropie mai mult de perioada de stagnare a cresterii. De asemenea, se recolteaza la înaltime mai mare pajistile temporare în anul înfiintarii, pentru a favoriza înradacinrea si înfratirea.
Daca se respecta epoca optima de recoltat la coasa întâi si intervalele de apoximativ 6 saptamâni între coase, se realizeaza, de regula, între 2 si 4 recolte pe an, în functie de zona si categoria de pajiste.
În anumite situatii, procesul tehnologic clasic se poate combina cu unele tratamente care se aplica plantelor, în scopul reducerii perioadei de uscare si îmbunatatirii conditiilor de conservare a fânului, cum sunt: strivirea plantelor; tratarea cu substante deshidratante si tratarea cu solutii de uree.
Strivirea plantelor este un procedeu prin care se preseaza tesuturile din tulpini si se distruge epiderma, în scopul maririi suprafetei de evaporare a apei din tulpini. Se evita, astfel, decalajul de uscare între tulpini si frunze, reducându-se durata uscarii la jumatate. Strivirea se executa concomitent cu recoltarea, cu ajutorul vindroverelor echipate în mod corespunzator. Metoda se recomanda cu precadere pentru fânetele bogate în leguminoase si numai în regiunile secetoase si în anii cu precipitatii reduse în timpul recoltarii.
Pentru tratarea cu solutii sicative se folosesc solutii sicative (carbonat de potasiu 14%, carbonat de sodiu 11%, hidroxid de sodiu 10%) sau solutii acide în cantitate de aproximativ 200 l la hectar.
Metoda se recomanda pentru producerea fânului, semifânului si semisilozului în perioadele cu timp nefavorabil pentru uscare.
Tratarea cu solutii de uree se recomanda pentru fânul de leguminoase sau cu o compozitie floristica foarte bogata în leguminoase în vederea balotarii la umiditate mai ridicata (30-35%), când dispare riscul scuturarii frunzelor, dar apare pericolul mucegairii. Solutia de uree în concentratie de 37,5% administrata în cantitate de 22 l/t masa verde, inhiba dezvoltarea mucegaiurilor, constituind un bun agent de conservare.
Alte referate Diverse
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Cresterea curcilor de performanta liceu 4,53 146 0 kb
Arhitectura civila a Romei antice liceu 10,00 30 0 kb
Claude Monet gimnaziu 10,00 29 0 kb
Johann Kepler-biografie liceu 10,00 35 0 kb
Despre iubire-eseu gimnaziu 10,00 26 0 kb
Locul teatrului in cultura liceu 10,00 21 0 kb
August-septembrie in cultura mare gimnaziu 10,00 60 0 kb
Evolutia scrisului cu caractere chirilice liceu 3,75 103 0 kb
Dezvoltare rurala-Milisauti facultate 6,00 25 0 kb
Ambreiajul liceu 4,50 91 0 kb
Top download la Diverse
Titlul referatului Pentru Nota Download Marime
Cultura nucului liceu 4,12 891 0 kb
Ecologie liceu 3,55 350 0 kb
Inventarierea liceu 4,18 300 0 kb
Bucataria romaneasca liceu 3,41 275 0 kb
Motivatia muncii liceu 4,61 260 0 kb
Thalia gimnaziu 4,56 254 0 kb
Mitul lui Orfeu gimnaziu 7,29 253 0 kb
Tehnologia valorificarii laptelui facultate 3,63 230 0 kb
Graul gimnaziu 4,30 218 0 kb
Impactul omului asupra naturii liceu 4,74 217 0 kb
Categorii referate
Administratie
Agronomie
Alimentatie publica
Anatomie
Arta
Asistenta sociala
Astrologie
Astronomie
Automatica
Biologie
Chimie
Comert
Confectii
Contabilitate
Diverse
Drept
Ecologie
Economie
Educatie fizica
Educatie sexuala
Engleza
Filologie
Filosofie
Finante Banci
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Jurnalism
Latina
Logica
Management
Marketing
Matematica
Mecanica
Medicina
Muzica
Pedagogie
Psihologie
Publicitate
Religie
Romana
Sociologie
Spaniola
Statistica
Stiinte politice
Tehnologie
Transporturi
Turism
Referate noi Top 10 Download
1. Homosexualitatea - Diverse
2. Mierea - Diverse
3. Metode alternative ale curentului electric - Diverse
4. Istoricul hartilor - Diverse
5. Marile religii ale lumii - Diverse
6. Publicistica lui Mircea Vulcanescu - Diverse
7. Saracia populatiei de etnie rroma - Diverse
8. Putem trai mai bine-eseu - Diverse
9. Procter & Gamble - Diverse
10. Catastrofe politice - Diverse
cursuri
Copyright © 2013 - Referatul.ro - toate drepturile rezervate